Neštovice: Jak nemoc poznat? Mají rodiče nechat potomka nakazit, nebo očkovat?

  • Neštovice: Jak nemoc poznat? Mají rodiče nechat potomka nakazit, nebo očkovat?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    5. ledna  2018 
     06:00

    Plané neštovice jsou vcelku otravná nemoc. Většinou mají lehký průběh, ale trvá poměrně dlouho, než se jich dítě zbaví a vzpamatuje se z nich. Proto se někdy rodiče snaží chorobu naplánovat a nechají dítě nakazit na jaře, když se nemoc vyskytuje v okolí, aby bylo jisté, že jim nezkazí letní prázdniny. Lékaři to dvakrát nedoporučují. 

  • Jak neštovice vypadají?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jakmile se dětem na kůži začnou objevovat pupínky, asi každého rodiče napadne: neštovice jsou tu. Přitom nemusí být, protože podobně vypadá i kopřivka nebo třeba poštípání od hmyzu. Ale stačí den dva počkat a většinou je jasno. Pupínky neštovic jsou vcelku nezaměnitelné: vystouplé puchýřky jsou nahoře naplněny tekutinou a hodně svědí.  

  • Odkdy je dítě infekční?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Inkubační doba planých neštovic je poměrně dlouhá, udává se čtrnáct až dvacet jedna  dní. Už v té době o sobě nemoc může dávat vědět – dítě občas trpí zimnicí či teplotou, objevuje se zvýšená únava, můžou se přidat průjem a další zažívací potíže. Zhruba dva dny předtím, než se objeví první typické puchýřky, vyskytuje se prudká bolest hlavy. Od této chvíle je dítě infekční. Infekční je před vypuknutí i tehdy, když žádné popsané potéže nemá. 

    Puchýřky vznikají nejprve ve vlasaté části hlavy, v obličeji a na trupu a posléze se tvoří i na končetinách. Ve vlasech si jich ale nemusíte všimnout, takže poprvé je ožná uvidíte na krku či trupu. Objevují se i na sliznicích nebo v uších, hodně bolestivé jsou na genitálíích, hlavně u holčiček.

  • Jaký má nemoc průběh?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Lékaři jsou každopádně proti tomu, aby rodiče vodili děti na takzvané "nakažovací večírky", kde se děti nakazí neštovicemi, aby je dostaly v době, kdy se to rodičům hodí. Nebo aby je prodělaly v době, kdy jsou ještě malé.

    Platí totiž, že čím starší dítě je, tím těžší průběh nemoc má. Zatímco předškoláky je většinou těžké udržet v klidu na lůžku, dětem starším deseti let už může být dost špatně, a ještě horší průběh mívá nemoc u dospělých, kteří ji v dětství neměli. Někdy může mít nemoc těžký průběh vyžadující hospitalizaci i u malých dětí, ale není to naštěstí moc časté.  

  • Jak vypadá léčba?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    S neštovicemi není třeba chodit k lékaři, a pokud ano, rozhodně zavolejte předem a domluvte si návštěvu v době, kdy tam nebudou žádné jiné děti. Nemoc je totiž hodně nakažlivá. Neštovice jsou virového původu a v podstatě se jen tlumí příznaky, tedy hlavně svědění a bolestivost puchýřků. Zatímco za našeho dětství se mazaly pudrem, to už se dnes nedoporučuje, lepší je volně prodejný chladicí gel virasoothe nbo lotion tanno hermal z lékárny. 

    Na bolest lze podat i analgetika s paracetamolem nebo ibuprofenem v dávkování na bolest, nikoli horečku (to je nižší), na svědění nějaké antihistaminikum, jako je fenistil nebo zyrtec. Pokud dítě kvůli neštovicím nespí, může vám lékař na noc předepsat například dithiaden. 

    Během akutní fáze nemoci se doporučuje dítě nekoupat, maximálně sprchovat vlažnou vodou. Když začnou stroupky zasychat, sprchujte za použití neparfemovaného dětského gelu. 

  • Kdy je na místě očkování?

    Očkování si lidé platí sami, což je může odradit. Vakcína stojí kolem patnácti set za dávku, jsou potřeba dvě. "Syna jsem očkoval i proti planým neštovicím. Minimálně jednou nám to zachránilo odjezd na dovolenou, kdy byl syn v kontaktu s nemocnou holčičkou těsně před odletem," říká přední český vakcinolog Rastislav Maďar. Ještě důležitější než dovolená je samozřejmě fakt, že zhruba u 15 procent dětí mají neštovice těžký průběh. 

    Rozhodně má smysl například tehdy, když dítě nedostalo plané neštovice ani do puberty. Nebo tehdy, když je nedostalo dítě, které chodí do školky, a v rodině je těhotná žena, případně čerstvě narozené dítě. Očkování má tu výhodu, že chrání nejen proti neštovicím, ale i proti pásovému oparu, který je vlastně projevem znovuprobuzení viru například při stresu. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku