Nejčastější poruchy učení. Vyznejte se v nich!

  • Nejčastější poruchy učení. Vyznejte se v nich!
    Poruchami učení trpí častěji chlapci než dívky
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    20. května  2017 
     06:05

    Obáváte se, že vaše dítě má nějakou poruchu učení? Vezměte ho k odborníkovi, abyste v tom měli jasno a případně se naučili s dítětem vhodně pracovat. Mnohé potíže se totiž dají vyřešit nebo alespoň výrazně zmírnit. Přečtěte si, jak vypadají nejčastější poruchy učení, mezi něž patří dyslexie, dysgrafie nebo třeba dyskalkulie. 

  • Dyslexie

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Porucha schopnosti číst. Děti nerozlišují jednotlivé hlásky, zaměňují je a těžko je spojují do slabik a ty zase do slov. Spolu s dysgrafií jde o nejrozšířenější poruchu.

  • Dysgrafie

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Porucha schopnosti napodobit tvary písmen, neschopnost naučit se psát. Písmo může být až nečitelné, žák není schopen zaznamenávat si učivo v písemné podobě, má problém osvojovat si tvary jednotlivých písmen.

  • Dysortografie

    Matka nechala syna sedm hodin plakat před školou
    Matka nechala syna sedm hodin plakat před školou
    Autor: Profimedia

    Porucha schopnosti naučit se základní pravidla pravopisu, neschopnost pochopit fungování gramatického systému. Dítě neslyší rozdíly v měkkosti, délce, nerozlišuje konce slov nebo vět. Ale nevztahuje se to na chybné psaní „i“ a „y“, týká se to tzv. specifických dysortografických chyb. Dítě vynechává, přidává a zaměňuje písmena nebo celé slabiky.

  • Dyskalkulie

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Porucha matematických schopností, žáci mají problém s tím, aby si osvojili číselné znaky. Projevuje se například i špatnou orientací na číselné ose, záměnou číslic (6 a 9) nebo záměnami čísel (2008 a 2800), neschopností provádět matematické operace (sčítání, odčítání, násobení, dělení), poruchami v prostorové orientaci. Dětí s touto poruchou v poslední době přibývá.

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku