14 tipů, jak si užít poslední dva týdny prázdnin. Na každý den jeden!

  • 14 tipů, jak si užít poslední dva týdny prázdnin. Na každý den jeden!
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    14. srpna  2020 
     06:00

    Prázdniny se dostaly do poslední čtvrtiny a tušíme, že vymyslet další nový a atraktivní program pro děti už začíná být pro vyčerpané rodiče náročné. Nabízíme proto tipy pro každý ze zbývajících čtrnácti dní volna vašich dětí.

  • 1. Spaní pod širákem

    Autor: iStock.com

    Spaní pod širákem je jednou z nejpřitažlivějších aktivit, která potěší nejen děti, které ji budou považovat za dobrodružnou a možná i trochu strašidelnou, ale i pro leckterého rodiče. Ideální je k tomu například zahrada na chatě či chalupě nebo kemp, kde nebudete riskovat, že vám dobrodružství naruší například divoké zvíře nebo nečekaná osoba v podobě hajného či zloděje.

    Vyberte si jasnou noc, kdy budete moci pozorovat hvězdy. Ideálně si o nich něco zajímavého předem nastudujte. Rozhodně se vybavte teplým spacákem, matrací a případně i termo prádlem, abyste tuto aktivitu neodnesli rýmou, nebo dokonce nachlazením.

  • 2. Domácí filmový festival

    Autor: iStock.com

    Že venku zrovna prší a není na koupání? Nevadí, udělejte si doma filmový festival! Nejdřív udělejte společný seznam filmů, které byste chtěli vidět, a pak vyberte filmy, pro které bude hlasovat nejvíce členů domácnosti, aby se ideálně bavili všichni. Pro tuto příležitost doporučujeme především komedie a rodinné filmy. Filmy pak můžete stáhnout nebo pustit přímo z filmových streamovacích webů, případně najít tituly na DVD nebo Blue Ray.

  • 3. Stylový den

    Autor: iStock.com

    Líbilo se vám například na dovolené v Itálii nebo ve Španělsku? Pak si doma udělejte den inspirovaný vaší oblíbenou destinací. Můžete si pro ten den například pořídit trička v jejich národních barvách, vařit typická jídla a nápoje – pizzu nebo těstoviny určitě zvládnete, pouštět stylovou muziku nebo filmy. Anebo si prostě za zážitkem zajděte do restaurace, která připravuje zvolenou kuchyni.

  • 4. Jedna reciproční noc u přátel či příbuzných

     

    Domluvte se se známými nebo příbuznými, s jejichž dětmi se vaše ratolesti přátelí, a udělejte si na den či dva výměnu dětí. Jeden den a noc budou trávit vaše děti na návštěvě a další den a noc zase jejich děti u vás. Vám tak odpadne jeden den vymýšlet program pro vaše děti a spolehněte se, že už jen to, že budou na čas z domova, pro ně bude dostatečným zpestřením.

  • 5. Návštěva ZOO

    Autor: iStock.com

    Zoologická zahrada je prostě jistota. Znáte snad dítě, které nemá rádo zvířata? Na internetu se předem můžete informovat o aktuálních zajímavostech, třeba nových mláďatech, která budou zrovna k vidění. Oproti chladnějším ročním obdobím má léto tu výhodu, že všechna zvířata budou k vidění ve výbězích.

  • 6. Retro hry z vašeho dětství

    Podívejte se na pravidla gumy

    Jestli máte pocit, že by vaše děti měly na chvíli odložit technické vymoženosti, kterými jsou vybavené a které nechtějí dát ani na chvíli z ruky, pak je zkuste na den zabavit „ po staru“. Vsadíme se, že když si s nimi zaskáčete panáka, gumu a zahrajete čáru o pár drobných nebo o bonbóny, bude se bavit celá rodina.

  • 7. Do lesa na houby

    Houby měly být pro děti pouhým doplňkem jídla. Batolata by neměla jíst houby vůbec
    Houby měly být pro děti pouhým doplňkem jídla. Batolata by neměla jíst houby vůbec
    Autor: iStock

    Houbaření je naším národním sportem a zábavou, tak proč do ní nezasvětit také děti. Většina z nich určitě také smaženici nebo houbové řízky ochutná. Pokud si rozpoznáním hub nejste úplně jistí, vezměte si s sebou atlas nebo jednoduše stáhněte aplikaci do chytrého telefonu, aby vás špatný sběr nestál návštěvu v nemocnici.

    Pozor také dejte na klíšťata. Děti i sebe vybavte holínkami a dlouhými nohavicemi a rukávy. Po příchodu zkontrolujte celou rodinu a případné nalezené klíště zničte například zmrazením pomocí sady, kterou koupíte v lékárně. Je to asi nejšetrnější metoda.

  • 8. Domácí sušenky nebo zmrzlina

    Autor: iStock

    Ať už bude venku pálit slunce nebo pršet, pár hodin můžete společně strávit v kuchyni a připravit báječné domácí sušenky či zmrzlinu. Receptů je plný internet, od těch nejjednodušších, při kterých můžou pomáhat i velmi malé děti, až po složitější dobroty, které si na svoje sociální sítě vystaví rádi teenageři.

  • 9. Prázdninový foto deník

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Kdo dnes nefotí, jako by nebyl, ale zkuste prázdniny zdokumentovat jinak než jen na Facebooku nebo Instagramu. Vyberte si fotky, k nimž se vážou nejhezčí prázdninové zážitky, vytiskněte je a nalepte do bloku s tvrdými deskami. Každou fotku pak společně doplňte kometářem. Budete mít krásnou památku, kterou jednoduše kdykoliv můžete vyndat ze zásuvky a zavzpomínat na krásné léto.

  • 10. Procházka s uměleckým záměrem

    Autor: iStock.com

    Klasická procházka může být pro děti nudná, ale když předem budete mít plán, stane se z ní rázem dobrodružství. Vydejte se přes pole či louky do lesa a cestou s dětmi sbírejte zajímavé kamínky, květiny, listí a pak z nich udělejte pomocí lepidla nebo tavné pistole, tvrdého papíru a rámečku dohromady koláž, která vám připomene hezký společně strávený den.

  • 11. Piknik v parku, na louce či u vody

    Autor: iStock.com

    Sbalte si oblíbené sendviče, ovoce a dobré pití a vyrazte na oběd nebo večeři ven. Najděte si příjemné místo v parku nebo na louce a užijte si jídlo, povídání a přítomnost se svými nejmilejšími. Povídejte si o nových plánech, o tom, kam byste chtěli vyrazit příště, a pokud to nebude pro děti stresující, klidně i o škole. Jen dávejte pozor na mravence, které byste mohli zasednout, a v tomto období třeba i vosy, které bývají na konci léta agresivnější.

  • 12. Vyzkoušejte nový sport

    Video vám vysvětlí, jak je to s dětmi a pohybem

    Kdy jindy než teď vyzkoušet nový sport? Pokud vy ani vaše děti nejste výjimečně sportovně nadaní, otestujte méně náročné druhy, jako je třeba mini golf nebo badminton. Plážový volejbal nebo brusle ať zkusí zdatnější sportovci a druhou zmíněnou disciplínu ideálně s trenérem a všemi nutnými chrániči.

  • 13. Vyrazte na cyklo výlet

    Autor: Shutterstock.com

    Bude-li v jednom ze zbývajících srpnových dní venku okolo příjemných dvaceti stupňů, na koupání to nebude, ale zato byste mohli vyrazit na výlet na kole. S dětmi není nutno trhat žádné rekordy, spíše si najděte nenáročnou cestu po rovině, třeba podél řeky, kde se můžete kochat krajinou, nalámat chleba kachnám a unavené nohy svlažit ve vodě. Případně se vydejte na cestu souběžně s železniční tratí, může se stát, že děti už budou unavené, a tak je na zpáteční cestu jednoduše i s koly naložíte do vlaku.

  • 14. Společně na nákup do školy

    Autor: David Malík

    Děti to asi nerady uslyší, ale škola je opravdu za dveřmi. Nebude tedy od věci začít nový školní rok něčím příjemným. Vezměte děti na nákupy a nechte je vybrat si novou aktovku nebo penál a pastelky s oblíbenými kreslenými postavičkami, pěkné bačkory a na první školní den nové šatičky pro holčičky a třeba nové boty pro kluky. S novou, veselou a barevnou výbavou se určitě i škola přivítá radostněji.

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku