Smaženici dětem nedávejte. V polévce jim houby nevadí

Smaženici dětem nedávejte. V polévce jim houby nevadí
Děti do tří let by houby neměly vůbec jíst. Pár hub v polévce nevadí.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
24. června  2019 
 06:00

Houbařská sezona je v plném proudu. A pokud se vám poštěstilo a nějaké hříbky jste našli, možná řešíte, zdali je můžete dát svému malému dítěti. V zásadě platí pravidlo, všeho s mírou. V bramboračce mu neuškodí, ale taková smaženice nebo smažené houby pro dítě opravdu vhodné nejsou. Berte houby spíše jako zpestření jídelníčku. 

Obecně je známo, že houby nejsou vhodné pro batolata. Jednak jsou těžko stravitelné a také mají jednu špatnou vlastnost: vstřebávají některé zdraví nebezpečné látky. "Dětem do tří let bych houby vůbec nedávala. Pokud jsou to houby sbírané v lese, nikdy nebudete vědět, jaké to složení hub je, jaký je tam obsah těžkých kovů, a tak dále," říká dětská lékařka Ilona Hülleová. Vždy by se zamýšlela, jestli je to potravina, která je pro dítě výživově přínosná.

Pokud jde o houby pěstované, jako jsou žampiony či hlíva, je podle lékařky otázka, jestli jsou pro malé děti opravdu nezbytně nutné. Předškolním a školním dětem je můžete přidat do jídla, pár žampiónů pod masem či v rizotu není na škodu. Rodiče by ale měli brát houby spíše jako chuťovou zajímavost či doplněk hlavního jídla. 

"Houby mají spoustu prospěšných látek, ale když si vezmete, v jakém množství je jíme, tak jsou naprosto zanedbatelné. Houby jsou spíše zpestřením jídelníčku než něco výživného nebo prospěšného, vyloučíme-li například houby šitake a třeba hlívy," vysvětluje specialistka na výživu Margit Slimáková. 

Houby měly být pro děti pouhým doplňkem jídla. Batolata by neměla jíst houby vůbec.
Houby měly být pro děti pouhým doplňkem jídla. Batolata by neměla jíst houby vůbec.
Autor: iStock

Pár povařených hub v polévce nevadí

Podle jejího názoru by se z podání hub neměla dělat věda. "Pokud se v rodině houby jedí a dítě je chce, ať si klidně dá," říká. Důležitá je ale příprava. A samozřejmě dobrá znalost sbíraných hub. Malému dítěti rozhodně nedávejte houby smažené nebo oblíbenou smaženici. "Nejlépe stravitelné jsou houby v polévce," radí Slimáková. Takže pokud uděláte bramboračku, nemusíte kvůli dítěti houby lovit a složitě vyndavat. "Pár povařených hub nevadí. Tříleté dítě je rozžvýká a nic se nestane. Mladší pravděpodobně houby jíst ani nebude a vyplivne je," dodává dětská lékařka Hülleová. 

Jak lékařka, tak výživová poradkyně se shodují v jednom: dětem houby většinou nechutnají, takže o ně přirozeně nejeví ani velký zájem. I když vše je individuální. 



"Sestavovala jsem jídelníčky pro školní jídelnu. Vždy jsem narazila na něco, co děti nechtěly. Nebyly zvyklé to jíst. Pak si rodiče stěžovali, že chtějí, aby se dítě za ty peníze najedlo. Hledala se rovnováha mezi tím, co je vhodné, co je zdravé a co ty děti snědí," říká lékařka. 

A radí houby zařazovat starším dětem (nejlépe školním) do jídelníčku postupně a vždy ohlídat jejich kvalitu. Také je nikdy nejezte k večeři, ale to platí i v případě dospělých: mohlo by se vám těžko usínat. A hotové jídlo znovu neohřívat!

A pár houbových rad:

  • Malé děti by nikdy neměly dostat houby jako hlavní chod, zvláště smažené! Přidaný tuk (i v podobě smetany) a vejce velmi ztěžují trávení hub
  • Houbový pokrm neservírujte před spaním, a to ani dospělým
  • Houbová jídla by děti neměly zapíjet mlékem ani perlivými nápoji. Zhoršuje se tak jejich stravitelnost
  • Pokud již na přidání hub do dětského jídla trváte, doporučují se z počátku spíše houby pěstované (žampion, hlíva)
  • Pokrmy z hub dětem neohřívejte, servírujte je výhradně čerstvé, alespoň 20 minut tepelně upravované!
  • Trocha přidaného kmínu podporuje trávení

Více o konzumaci hub najdete TADY.

Mají vaše děti rády houby? A od kdy jste je zařazovali do jídelníčku? Napište nám do diskuze. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku