Pozor, lezu! Jak zabezpečit byt před batoletem?

Pozor, lezu! Jak zabezpečit byt před batoletem?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
2. listopadu  2016 
 06:00

Byly časy, kdy jsem se těšila, až můj syn přestane být pasivním miminkem a začne po svých objevovat svět. Dnes si říkám, jak krásná a bezpečná doba to byla. Na co všechno si dát pozor?

Nikdy by mě nenapadlo, jak nebezpečnou slují náš malý byt může být pro malinkého človíčka, který zatím není schopen rozpoznat potenciální nebezpečí. Po zemi pleskající ručičky se staly rozpoznávacím znamením pro to, kde se zrovna náš dobrodruh pohybuje, a tak jsme společně s ním zahájili vyklízení a uzpůsobování jeho nového teritoria.

1. Zásuvky – asi první v seznamu věcí, na které byste se měli vrhnout, sotva vaše děťátko opustí bezpečí gauče či dětské deky. Za pár korun lze koupit záslepky, některé jsou vybavené klíčkem, takže je pak nemusíte složitě dolovat ven šroubovákem, když je třeba vyluxovat byt. Zásuvky rozhodně zajistěte, je to místo, které jde zkoumat 100 % dětí.

2. Kabely od elektrických spotřebičů – se zajištěním zásuvek logicky souvisí také zabezpečení kabelů, aby dítě jejich taháním neshodilo televizi, počítač či domácí kino. Ideální je schovat je za lišty, pokud to není možné, alespoň je zastrčit za nábytek nebo zvednout vysoko, aby na ně dítě nedosáhlo.

10 omluvných vět, které dlužíme našim matkám! Kdy říct promiň

10 omluvných vět, které dlužíme našim matkám! Kdy říct promiň

Někdy si spoustu věcí uvědomíme až v okamžiku, kdy se dostaneme do stejné situace. Třeba jako mateřství. Dokud se nestaneme mámami, jen stěží pochopíme…celý článek

3. Domácí chemie – také všechny čisticí prostředky, prášky na praní a aviváže je třeba dobře uschovat. Ideálně vysoko a uzavřené ve skříňce, aby byla pojistka dvojnásobná. Otrava dětí chemickými přípravky bohužel patří k nejčastějším domácím nehodám. K této skupině je možné zařadit i domácí lékárničku, všechno musí být mimo dosah a ideálně pod zámkem.

4. Květiny – samozřejmě mám na mysli ty na zemi a v dosahu batolat. Můj syn je poměrně vybíravý v jídle, ale když si mohl nacpat plnou pusu listí z našeho benjamínu, byl v sedmém nebi. Nepomohly důrazné zákazy ani plesknutí přes ručičku, takže květina putovala na vysoký prádelník.

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

Dobře vedená konverzace pomáhá rodičům vytvářet trvalé a smysluplné vztahy s dětmi. Seznam následujících deseti opravdu důležitých a silných prohlášení…celý článek

5. Umělecké předměty – vaše dítě by sochy, vázy a další umělecké kusy určitě zajímaly, ale vsaďte se, že pouhý pohled na ně by mu nestačil. Takže opět všechny tyto předměty alespoň na čas z bytu odstraňte nebo věcem najděte takové místo, kde se k nim děti nedostanou.

6. Malé předměty – tato kategorie se především týká hraček starších dětí. Stavebnice, vojáčci, autíčka, ale i hračky z kindervajíčka nebo sbírky z happy meal se mohou stát objektem touhy nemluvněte, které je s určitostí bude chtít prozkoumat a velmi často i ochutnat. Všechny malé předměty uschovejte v krabičkách, které se nedají snadno otevřít.

...
...
Autor: Shutterstock.com
7. Topení/kamna – rozpálená kamna, ale i horké topení či sporák se můžou stát dalším místem, kde vaše dítě může přijít k úhoně. O otevřeném ohni v krbu ani nemluvě... Topení, které lze regulovat, udržujte v teplotě bez problému snesitelné i pro dotek malé dětské ručičky. Kamna či krby izolujte speciálními dětskými ohrádkami.

8. Schody – disponujete-li mezonetovým bytem či vícepatrovým domem, určitě investujte do kvalitních dětských zábran. Vyrábějí se umělé, dřevěné i kovové, některé se musí vrtat, jiné se jen posuvným zařízením přizpůsobí velikosti otvoru a jednoduše se zase odstraní, když dítě odroste.

9. Okna/francouzské dveře – nikdy nenechávejte malé děti samotné v místnosti s otevřeným oknem či balkonovými dveřmi. Jsou velmi vynalézavé a ve spojení s jejich přirozenou zvědavostí se mohou na okno či balkon dostat a vypadnout ven.

10. Vana/bazén – v bazénu ani při každodenním koupání ve vaně nenechávejte děti samotné, k neštěstí často stačí několik nestřežených vteřin.

11. Nábytek – dobře zajistěte především knihovny a policové systémy, po nichž se dítě bude chtít vyšplhat, aby se podívalo, co se děje o patro výš. Jednotlivé kusy se dají přivrtat ke zdi nebo k sobě navzájem. Pozor také na pády z postele či gauče, takto malé děti ještě nemají vyvinutý pud sebezáchovy ani odhad, co mohou bezbolestně podniknout. Pro zajištění zásuvek a ostrých rohů existuje bezpočet ochranných pomůcek.

12. Zbraní se může stát cokoliv – při každodenní rutině nezapomínejte, že pro vás běžné aktivity mohou dítě ohrozit. Stačí na nízkém stolku zapomenout nedopitou horkou kávu, ostrý příbor, šroubovák, zapalovač či platíčko s léky. Proto vždy prostor kontrolujte a nabádejte k tomu celou rodinu včetně starších dětí.

I když vaše obydlí bude po důsledném zabezpečení připomínat něco mezi blázincem a holobytem, myslete na to, že bezpečí vašeho dítěte je na prvním místě. A je to jen na čas.

5 vět, které milující rodič nikdy neřekne

5 vět, které milující rodič nikdy neřekne

Být rodičem je dřina. A je jedno, jak náročné děti máte nebo kolik jich máte. Vždycky to bude velký úkol, v němž my rodiče děláme spoustu chyb, a to…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Pilzová

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku