Krvavé koleno, cukr káva a další dětské hry. Jaká jsou jejich pravidla?

  • Krvavé koleno, cukr káva a další dětské hry. Jaká jsou jejich pravidla?
    Přebírání provázku
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. dubna  2020 
     06:00

    Pět slepičích, sto – tři – stop, třetí hodina odbila, lampa ještě svítila. Že vám to nic neříká? Vašim dětem tutově také ne. Přitom některé z těchto her jste určitě jako malí hráli pořád dokola. Jen si vzpomeňte. Ke štěstí nám tehdy stačily kus gumy, křída nebo placaté kamínky. Schválně, vzpomínáte si na některou?

    Co se vám vybaví, když se řekne krvavé koleno? Nebo Cukr káva limonáda... Určitě si je pamatujte z dětství, protože tyhle hry neodmyslitelně patřily třeba k dětským partám, které vznikaly během prázdnin u prarodičů. 

    TIP PRO DĚTI NA PARKOUR: ROZJEĎTE TO I V KARANTÉNĚ

    Pravidla nejsou složitá a možná zabaví i dnešní děti. Tak třeba taková už zmíněná hra Cukr káva limonáda? Nevyžaduje žádné speciální pomůcky. Hodí se spíše do přírody než domů, ale záleží taky na počtu lidí a na tom, jak divoké máte děti. 

    Zvolte jedno dítě, které bude vyvolávat ono známé - Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum. Ostatní hráče postavte na druhou stranu louky nebo třeba dvorku.

    ZELENÉ OSENÍ NA POSLEDNÍ CHVÍLI: TOHLE VÁM VYKLÍČÍ

    Vyvolávač si k ostatním stoupne zády a hlasitě volá říkadlo. Hráči se mezitím snaží přesunout na protější stranu tam, kde stojí vyvolávač. Ale pozor - až vyvolávač domluví, ihned se otáčí a ostatní hráči se v tu chvíli nesmí ani pohnout, jinak je vyvolávač vrací na startovní čáru. Vyhrává ten, který se dostane jako první k vyvolávači. Vítěz ho za odměnu může vystřídat a hra pokračuje. Klidně donekonečna! 

    V článku najdete i další hry, které by dneska mohly přijít vhod. 

  • Skákání gumy

    Gumu budou znát především Husákovy děti, ale nevyhnula se ani mladším ročníkům. Princip byl jednoduchý – stačilo vzít kus gumy od tepláků a svázat ji dokola. Dva lidi se postavili čelem proti sobě, gumu si natáhli kolem nohou a třetí měl za úkol skákat danou sestavu. Začínalo se s gumou u kotníků, postupně šla guma výš a výš, až skončila třeba i u pasu. Ti nejlepší si troufli i na výskoky v úrovni žeber. To byl, panečku, tělocvik.

  • Skákání panáka

    Holky skáčou panáka
    Holky skáčou panáka
    Autor: iStock

    Další oblíbená skákací hra. Stačilo vyhledat rovný plácek před školou, nakreslit křídou panáka s očíslovanými políčky, najít kamínek na házení a mohlo se začít skákat. A jaká byla pravidla? Na první políčko hodit kamínek, to přeskočit a po jedné noze proskákat ostatní políčka.

    V místě, kde měl panák ruce, tedy dvě políčka vedle sebe, se skočilo roznožmo – oběma nohama současně. V hlavě totéž, ale s otočkou a skákalo se zpět. Políčko s kamínkem se přitom přeskočilo a kamínek se sebral. Kdo udělal chybu, tedy skočil na čáru nebo na políčko s kamínkem, musel pustit dalšího. A tak pořád dokola. Do zblbnutí.

  • Házení žabek do vody

    Házení žabek do rybníka
    Házení žabek do rybníka
    Autor: Profimedia

    Zábava hlavně kluků a jejich tatínků. A o co vlastně šlo? Abyste mohli dělat žabky, museli jste nejdříve nasbírat spoustu placáků, tedy plochých kamenů. Pak stačilo zajít k rybníku nebo k řece a házet kameny ve správném úhlu do vody tak, aby se od hladiny opakovaně odrážely a skákaly jako žabky. Tyto skoky se pak počítaly. Většinou se daly spočítat na prstech jedné ruky. Větší machři se dostali i přes číslo pět. Světový rekord drží podle Guinnessovy knihy rekordů Američan Kurt Steiner, který jich hodil 88. Ten asi tatínkové nepřekonají, ale tuto hru by u vody oprášit mohli, co říkáte?

  • Školka

    Holčička s míčem
    Holčička s míčem
    Autor: iStock

    Pokud házení žabek bylo oblíbenou klučičí hrou, školku bezpochybně hrály hlavně holky. Dlouhé chvíle si krátily házením míče o stěnu domu. Mezi hozením a chycením míče musely plnit různé úkoly. Začínalo se tak, že se míč hodil o zem, udělala se otočka a míč se zase chytil. Postupně se úkoly ztěžovaly. Házelo se pod levou i pravou nohou nebo se mezi chyty tleskalo před tělem i za tělem. Skvělý trénink pro budoucí basketbalistky či volejbalistky. Ovšem školka se hrála i se švihadlem.

  • Přebírání

    Přebírání provázku
    Přebírání provázku
    Autor: iStock

    Další typicky holčičí hra. Stačilo kousek provázku, asi 1,5 metru dlouhého, ten se na konci svázal, natáhl mezi prsty a zábava na dlouhé hodiny byla na světě. Důležité bylo mít do dvojice někoho, kdo by od vás provázek přebíral a na prstech z něj tvořil různé obrazce. Možná si vzpomenete, jak vás přebírání učila babička nebo maminka a jak mezi jejich prsty vznikaly kolébka, voda, pavouk či dopis. Pokud byste si chtěly přebírání připomenout, na internetu najdete spoustu rad a triků. A kdo ví, třeba tím také potěšíte svou malou holčičku.

  • Šlapaná (sto – tři – stop)

    Zničené boty
    Zničené boty
    Autor: iStock

    Možná tuto hru znáte pod jiným názvem, má jich skutečně mnoho: šlapaná, šlapačka, tři – sta – stop či Sandokan. Pravidla jsou v podstatě podobná. Děti se postaví do kruhu, špičkami bot k sobě, pak udělají tři kroky vzad a určí se jeden hráč, který začíná skákat. Má tři skoky na to, aby někomu skočil na nohu, při nich říká například "sto – tři – stop" nebo "tři – sta – stop" či "San-do-kan". Druhý hráč má zase tři skoky na to, aby mu uhnul. Zábava? To jistě. Také rodiče byli nadšení z množství sešlapaných bot.

  • Krvavé koleno či Krvavý dědek

    Děti si hrají
    Děti si hrají
    Autor: iStock


    Trochu bizarní hra s děsivým názvem, ale v podstatě šlo o klasickou hru na honěnou. Jen se u ní vyprávěl strašidelný příběh. Jedno z dětí bylo Krvavé koleno, s dalším kamarádem se domluvilo, v kolik hodin začne chytat ostatní děti. Pak začaly děti chodit dokola a odpočítávat čas slovy: „První hodina odbila, lampa ještě svítila, druhá hodina odbila, lampa ještě svítila.“ V domluvenou hodinu Krvavé koleno vykřikne: „Lampa zhasla!" A začne honit ostatní děti, koho chytne, stane se novým Krvavým kolenem. Přiznejte se: hráli jste si na Krvavé koleno?

  • Honzo, vstávej

    Holky cvičí venku
    Holky cvičí venku
    Autor: iStock

    Pět slepičích, tři sloní, osm mravenčích. Vybavujete si tuto hru? Ne? Hrála se tak, že jeden z hráčů si stoupl proti ostatním, otočil se zády a postupně je vyvolával hláškou: „Honzo, vstávej!“ Hráč naproti němu se zeptal: „Kolik je hodin?“ A on řekl právě například: „Čtyři čapí." Dotyčný pak musel předvést chůzi čápa a udělat tak čtyři kroky k němu. Kdo se první dostal k vyvolávači, vyhrál.

  • Cukr, káva, limonáda

    Děti běží
    Děti běží
    Autor: iStock

    Ne, to není název kavárny, i když také existuje. Šlo o oblíbenou hru, opět s jednoduchými pravidly. Možná že ji vaše děti stále ještě hrají, schválně se jich zeptejte. A jak že se hrála? Tady byl důležitý hlavně prostor.

    Jeden z hráčů se k ostatním otočil zády a na poměrně velkou vzdálenost křičel: „Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum.“ Mezitím ostatní děti běžely směrem k němu. Při zvolání slova „bum“ se otočil a pohlédl na spoluhráče. Ti museli ztuhnout a nehýbat se. Kdo se pohnul, musel zpět na začátek. Pravdou je, že v této hře se mnohdy upřednostňovaly osobní sympatie.

  • Na jelena

    Děti si hrají venku
    Děti si hrají venku
    Autor: iStock

    Obdoba oblíbené vybíjené. Ale drsnější. Děti utvořily kruh a zvolily si jednoho jelena. Ten pobíhal uprostřed kruhu a ostatní děti se do něj trefovaly míčem. I tyto hry se různily školu od školy. Někdy mohly děti „střílet“ hned, jindy si musely na jelena nabít třemi přihrávkami míčem mezi sebou. Kdo jelena trefil, šel do kruhu a stal se jelenem. Divná odměna, co říkáte?

    100 mimořádných fotek z porodu! Podívejte se, jak ho rodiny prožívají

    100 mimořádných fotek z porodu! Podívejte se, jak ho rodiny prožívají

    Hodně syrové i něžné, plné emocí a každopádně opravdové a silné. Přesně takhle totiž porod vypadá. Podívejte se do galerie a připomeňte si chvíle,…celý článek

    Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

    Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

    Tohle nás hodně pobavilo. Holandská výtvarnice moc vtipně zachytila, jak se někdy cítí všichni rodiče světa, kteří se starají o nejmenší děti. Moc…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku