Dítě v bezvědomí! Víte, jak mu zachránit život?

Dítě v bezvědomí! Víte, jak mu zachránit život?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. dubna  2016 
 06:00

Nikdo z rodičů to nechce zažít a každý by na to měl být připraven. Bezvědomí dítěte. V tomto stavu dítě může dýchat, ale nemusí, může mu tlouct srdce, ale nemusí. Bezvládné tělíčko může rodiče pořádně šokovat. Přitom stačí drobnost a můžete mu zachránit život a zdraví. Víte, jak postupovat?

Bezvědomí je stav zapříčiněný poruchou centrální nervové soustavy. Dítě bezvládně leží, má povolené svalstvo. Může dýchat, ale nemusí, může mu tlouct srdce, ale také ne. Jeho příčinou bývá u dětí nejčastěji úraz hlavy, například při pádu z prolézačky nebo z odrážedla.

Bezvědomí je nebezpečné zejména v tom, že kvůli uvolněným svalům může postiženému zapadnout jazyk, který může blokovat dýchací cesty. Proto je třeba jazyk co nejdříve uvolnit. "Aby jazyk neblokoval dýchací cesty, stačí dítěti lehce zaklonit hlavu. Ihned poté je potřeba zavolat záchrannou službu," říká lektor kurzů první pomoci Pavel Urík.

Hned, jak zavoláte záchranku, uložte dítě do stabilizované polohy. Ta vypadá trochu jinak, než ji většina z nás zná u dospělých. Dítě si vezměte na své předloktí, zády na ruku, obličejem směrem k sobě. Držte ho za hlavičku skloněné mírně dolů, aby mu nezapadal jazyk. Dítě udržíte jednou rukou, druhou můžete telefonovat na 155.

Jak přesně malé dítě chytit uvidíte v následujícím videu.

Víte, co dělat, když dítěti netluče srdce? Jak začít s resuscitací u kojence? Přesný videonávod přineseme na supermámách již zítra.

Podívejte se na videa, co dělat v případě popálenin nebo když dítě něco vdechne?

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku