Existují levné a přitom bezpečné autosedačky? Na co si dát pozor

Existují levné a přitom bezpečné autosedačky? Na co si dát pozor
Foto: BABY DIREKT
Sdílej na facebooku
27. května  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Na trhu dnes najdeme obrovské množství autosedaček, pro rodiče může být obtížné se zorientovat. Podle čeho tedy první autosedačku vybírat? Co by měla mít, aby dokonale ochránila mé dítě.

V jakém jezdím autě?

Než zamíříte do obchodu, zjistěte si, jaké kotvící prvky má vaše auto. Ve spoji na zadních sedadlech zkuste nahmatat kovová oka tzv. isofix, některá auta mají oka schovaná, hledejte proto pořádně nebo se podívejte do manuálu.

Isofixová základna Zopa, na kterou lze snadno přicvaknout vajíčko
Isofixová základna Zopa, na kterou lze snadno přicvaknout vajíčko
Autor: BABY DIREKT

Některé kotvící prvky najdete, až když otevřete kufr. Na zadní straně zadních sedadel se podívejte po kotvě (Top Tether), tu využijete u některých autosedaček s isofixem, které nemají podpůrnou nohu. Noha nebo právě kotva brání tomu, aby se autosedačka při nárazu nepřetočila. Nekupujte autosedačku s isofixem, která nemá jeden z těchto prvků.

Bezpečnostní normy

V případě, že  isofix v autě nemáte, poohlídněte se po autosedačkách, které se dají poutat klasickým bezpečnostním pásem auta. I tyto autosedačky dokáží skvěle ochránit vaše dítě. Jen si dejte pozor, abyste bezpečnostní pásy vždy vedli správně, aby nebyly nikde přetočené, jedině tak bude autosedačka opravdu bezpečná.

“Isofix doporučujeme hlavně u sedaček v kategorii vajíček

Při poutání isofixem nesmí chybět kotvící prvek
Při poutání isofixem nesmí chybět kotvící prvek
Autor: BABY DIREKT
. Sedačka se během dne může připoutávat několikrát, a pokud to děláme ve spěchu a stresu, můžeme v poutání udělat chybu. Pokud máme isofix, vajíčko jen jednoduše nacvakneme na základnu a máme jistotu, že je vše v pořádku,” uvedl Petr Horáček, odborník na autosedačky firem Zopa a Britax Römer.

Pokud isofix máte, doporučujeme vybírat autosedačky, které navíc splňují nejnovější bezpečnostní normu I - Size (ECE r129 i-size). Tyto sedačky kromě toho, že se poutají pomocí isofixu, se vyznačují také tím, že v nich děti nejméně do patnácti měsíců (cca 80 cm) musí jezdit proti směru jízdy.  “Obecně platí pravidlo, že čím déle, tím lépe. Děti mají v poměru k velikosti těla velkou hlavu, což může být problém při čelním nárazu. Pokud cestuje dítě v protisměru, tak se při čelním nárazu energie rozloží na celé tělo, dítě se opře do sedačky,” vysvětlil Horáček. Cenově dostupné autosedačky splňující nejnovější normu i-size jsou například vajíčka Zopa X1 Plus i - size.

Někteří výrobci nabízí sedačky, které lze otáčet o 360°. Mezi její hlavní výhody patří to, že výrazně usnadňuje jak vkládání, tak vyjmutí dítěte. Lze ji natočit ke dveřím, což přispívá k větší bezpečnosti. Rodiče vidí, zda mají správně vedené a dotažené pásy. Lze také zvolit, zda dítě budete vozit v nebo proti směru. Při poutání do této sedačky snad nejde udělat chybu.

Nový model Zopa Spinfix lze otáčet o 360°
Nový model Zopa Spinfix lze otáčet o 360°
Autor: BABY DIREKT

Kolik bezpečná autosedačka stojí?

Rozpětí je opravdu široké. Mezi dražší, ale léty osvědčené značky patří například německá firma Britax Römer. Její autosedačky dlouhodobě vítězí v bezpečnostních testech jako je ADAC nebo dTest.

Levnější, ale stejně bezpečnou variantou pak mohou být autosedačky české, rodinné firmy Zopa. Tato firma se v posledních letech velmi posunula nejen, co se týče designu, ale také právě bezpečí. Její nový model SPINFIX splňuje normu i - size a navíc ji právě lze otáčet o 360°, což je u autosedaček v této cenové kategorii unikátní. V prodeji bude na konci května.

Plus i-size Zopa
Plus i-size Zopa
Autor: BABY DIREKT

Nechte si poradit

Předtím, než se rozhodnete koupit vámi vybraný model, nechejte si veškeré zacházení s autosedačkou ukázat od proškoleného personálu v autorizovaných prodejnách daného výrobce. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet vybranou autosedačku s dítětem a ve vozidle. Jedině tak budete mít jistotu, že dokážete i vy vaše děťátko během cest správně ochránit.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku