5 otázek, které si položit, než necháte puberťáka přes noc samotného doma

  • 5 otázek, které si položit, než necháte puberťáka přes noc samotného doma
    Dokáže vaše dítě říct svým kamarádům NE?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    29. listopadu  2015 
     06:00

    Nechat dospívajícího samotného doma je pochopitelně prospěšné pro obě strany – pro rodiče i pro dítě. Na druhou stranu to může znamenat taky pěkný malér. Stanovit věkovou hranici, kdy může být dítě samo přes noc nebo celý víkend, dost dobře nelze. Každý dospívá jinak a každý si také čas pro sebe představuje jinak. Možná vám k rozhodnutí pomůže, pokud si zkusíte odpovědět na následující otázky!

  • Dokáže říct kámošům NE?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "Naše zlatíčko" by TOHLE nikdy neudělalo, jste přesvědčeni a možná máte pravdu. Samotného by ho to nenapadlo nebo o to ani nestojí. Ale dokáže odolat tlaku a nápadům ostatních? Dokáže některé věci dělat po svém, nebo snadno a ve všem podlehne diktátu ostatních? Jasně, že okolí ho ovlivňuje a v mnohém chce být jako ostatní, to je jedna z podmínek dospívání. Ale zkuste si po pravdě odpovědět, jak moc silný je potomek ve svých názorech a postojích. Jinými slovy – zda dokáže říct NE na zvolání ostatních: "Ty seš sám doma? No tak to uděláme pořádnej mejdan, ne?"
  • Umělo by dítě jednat v nenadálé situaci?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Není potřeba malovat čerta na zeď a myslet hned na nejhorší. Navíc mnoho z dospělých sice má teoretické znalosti, ale kdo z nich zodpovědně prohlásí, že je na nepředvídané situace připraven? Náhoda nemusí hrát vždycky pro vás, zkuste se alespoň teoreticky s dítětem bavit o některých situacích: ujistěte se, že zná čísla na tísňové linky. Není špatné domluvit se, že pokud nesežene vás, někdo z blízkých bude na telefonu připraven s ním řešit případné problémy. Třeba to, že nejde kotel, v domě je zima, praskla voda a podobně.
  • Může být někdo nablízku?

    Dcera odmlouvá matce
    Dcera odmlouvá matce
    Autor: Shutterstock.com
    Takový přítel na telefonu nebo v docházkové vzdálenosti může předejít mnohým trablům. Nejlépe tehdy, pokud je to někdo, koho má vaše dítě rádo a jehož přítomnost bere spíše jako rozptýlení než jako kontrolu.
  • Jak dodržuje dohody?

    Dokáže vaše dítě říct svým kamarádům NE?
    Dokáže vaše dítě říct svým kamarádům NE?
    Autor: Shutterstock.com
    Dítě, které příliš nedodržuje dohody, ani když jste doma, je nejspíš o samotě bude dodržovat ještě méně. Nespoléhejte na to, že nová situace v něm vyvolá nějaký záchvat odpovědnosti. Určitým signálem může být také to, jak se chová, když nejste doma kratší dobu.
  • Jste si jisti, že se nebude bát?

    sss
    sss
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv by to přiznala jen mizivá část z dospívajících, někteří se prostě večer mohou bát. Usínat s vědomím, že rodiče někdy po půlnoci přijdou, je něco úplně jiného než vědět, že budou celou noc sami.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku