Děti a nebezpečí na internetu: 9 věcí, které musí rodiče znát!

  • Děti a nebezpečí na internetu: 9 věcí, které musí rodiče znát!
    Mějte přehled o tom, s kým a o čem se vaše dítě baví
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    11. ledna  2016 
     06:00

    Ať chceme nebo ne, internet je součástí života našich dětí. V České republice používají podle výzkumů internet přes tři čtvrtiny obyvatel. Rodin, kde jsou děti, je to naprostá většina. Většina rodičů moc dobře ví, že nechat dítě jen tak sednout před prohlížeč prostě nejde. Jak může rodič své dítě poučit a připravit? Co si uvědomit, než necháme svého potomka používat například sociální sítě nebo hrát on-line hry?

  • Sledujte trendy

    Předražné zakázky stály Prahu 7 o více než 400 tisíc korun měsíčně víc, než teď.
    Předražné zakázky stály Prahu 7 o více než 400 tisíc korun měsíčně víc, než teď.
    Autor: ČTK
    Pokud sami s internetem pracujete, budete lépe vědět, na co se dá kde narazit a co s tím. Nemusíte si hned zakládat profily na Facebooku nebo Instagramu, než je ale dětem dovolíte, nebo naopak zakážete, podívejte se na ně alespoň u kamarádů. Čím víc budete v obraze, tím smysluplnější vaše debata s potomkem bude.
  • Používejte internet společně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ukažte dětem, jak pracujete s internetem vy. Jak nakládáte se spamy nebo nevyžádanými e-maily. Jak vyhledáváte, jak poznáte stránky s relevantními informacemi, kde se zobrazují reklamy a podobně. Můžete zkusit společně nakoupit v e-shopu a ukázat mu, podle čeho vybíráte nějaký spolehlivý obchod a podle čeho vybíráte zboží.

  • Nastavte profily a soukromí

    Policisté varují: "Apelujeme na všechny rodiče, aby důsledně kontrolovali své děti. Mohou si myslet, že když dítě sedí doma u počítače, vůbec nic mu nehrozí. Ale opak je pravdou," varovala policejní mluvčí Tereza Neubauerová.
    Policisté varují: "Apelujeme na všechny rodiče, aby důsledně kontrolovali své děti. Mohou si myslet, že když dítě sedí doma u počítače, vůbec nic mu nehrozí. Ale opak je pravdou," varovala policejní mluvčí Tereza Neubauerová.
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud dovolíte dítěti zařídit si účet na sociální síti, nastavte společně soukromí a další parametry. V případě, že tomu nerozumíte, poproste někoho z rodiny nebo z přátel. Vysvětlete si, kdo co může vidět a co to pro děti může znamenat. Podívejte se na profily přátel a zkuste společně zhodnotit, které jak jsou nastaveny.
  • Stanovte pravidla

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Řekněte si hned na počátku, co může dítě veřejně sdílet a co ne. Jestli chcete, aby ukazovalo svůj obličej, svůj pokoj nebo vůbec to, co máte v bytě, a domluvte se na tom, jaký druh informací může pouštět ven. U fotografie s novým počítačem a statusem "škoda, že si ho neužiju, když jedem na tejden k moři" už jen chybí dodatek, že "klíče jsou pod rohožkou".
  • Promluvte si o budoucnosti

    Hesla milionů internetových uživatelů unikla na ruské fórum!
    Hesla milionů internetových uživatelů unikla na ruské fórum!
    Autor: Profimedia.cz
    Ujistěte se, že vaše dítě si uvědomuje, že co je publikováno, může být kdykoliv použito proti němu. A nejde jen o pomlouvání spolužáků nebo nadávání. Možná mu aktuálně přijde vtipné sdělovat světu své názory nebo se fotit na "velice podařené párty". Na druhou stranu, už teď určitě existují věci z jeho minulosti, za které se stydí. Opravdu by vaše dítě chtělo, aby byly zadokumentované a přístupné v podstatě komukoliv? Ono smazat navždy fotky z internetu není zas tak jednoduché.

  • Promluvte si o nebezpečí

    žena, počítač, notebook
    žena, počítač, notebook
    Autor: Shutterstock
    Staří úchyláci maskující se v chatovacích místnostech za čtrnáctileté holčičky jsou oblíbeným strašákem mezi dospělými, internet ale skrývá i jiné pasti. Především ty, které souvisejí s odkrýváním soukromí na sociálních sítích, kyberšikanou, podvodnými e-maily a pochopitelně také s obsahem se sexuální tematikou. Podrobné informace o nebezpečích i o tom, jak se jim bránit, najdete například v knize Děti a dospívající on-line z nakladatelství Grada.

  • Víte, co je sexting?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Posílat někomu lechtivé zprávy a intimní fotografie je vždycky risk. I když je to stávající partner. Není nic jednoduššího než se po rozchodu začít mstít jejich publikováním. Navíc každá taková fotografie si může začít žít vlastním životem, a váš potomek se tak může stát součástí stránek s pornografickým obsahem.

    Bohužel, není výjimkou, že některé děti si posíláním takových fotek nebo zpráv s lechtivým obsahem přilepšují ke svému kapesnému – nebo třeba dostávají od adresáta kredit na mobil.

  • Mějte přehled

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mějte přehled o tom, co vaše dítě na internetu dělá. Nemusíte mu hned číst e-maily nebo konverzace, ale jste jeho rodič a máte právo vědět, s kým a o čem si píše. Měli byste také znát jeho hesla k počítači, telefonu, tabletu, e-mailu nebo dalším účtům.

  • Stanovte čas

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Stanovte si, kdy a jak dlouho bude vaše dítě denně na počítači. To se ostatně vyplatí hned ve chvíli, kdy se začne dívat na první pohádky na YouTube. Domluvte se, zda se do toho počítá i sledování videí, domlouvání společného dárku pro paní učitelku s kamarády nebo hraní her. Obecně se nedá stanovit, kolik hodin denně je správných. Důležité je, aby měl váš potomek i dostatek jiných podnětů – aby chodil ven, trávil čas s reálnými spolužáky, sportoval nebo si četl.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku