Nenávidím tě! 5 výchovných problémů teenagerů. Víme, jak je řešit

  • Nenávidím tě! 5 výchovných problémů teenagerů. Víme, jak je řešit
    Dospívající dívky
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    19. srpna  2016 
     06:00

    Chodí váš puberťák neustále pozdě, lže, odmlouvá, případně vám dává najevo, že jste mu ukradení, a že vás dokonce přímo nenávidí? Poradíme vám, jak potlačit problémy v zárodku.

  • Zdá se, že vás nenávidí

    Matka a dcera
    Matka a dcera
    Autor: Shutterstock

    V jednu chvíli žadoní, abyste mu (jí) přispěli na školní výlet, za chvíli se s vámi začne bouřlivě hádat, hrubě odsekávat, a dokonce i nadávat. Snášet nevypočitatelné chování adolescentů je pro rodiče velmi těžkou zkouškou. Přitom velmi často bývá takové chování důsledkem toho, že má dítě nějaký problém s vlastní identitou. Spousta dospívajících se chová k rodičům „nenávistně“ i kvůli tomu, že mají pocit, že se o ně dospělí nezajímají.

    Jak to řešit: I když se to zdá jako nemožné, jedinou cestou, jak neprobudit ještě větší nenávist a bouřlivou hádku, je nevracet stejnou mincí. Teenageři moc dobře vědí, že své rodiče potřebují, takže se pokuste nereagovat kritikou, vyčítáním ani vyhrožováním. Jakmile to uděláte, dítě své chování bude stupňovat a může dojít k opravdu nervy drásajícím scénám, které jsou ponižující pro ně i pro vás. Maximálně jim řekněte, že vás jejich chování mrzí a nelíbí se vám, a počkejte, až všichni vychladnou. Teprve pak se začněte bavit o tom, co dítě trápí. Bohužel drzé chování nelze zakázat, protože vzniká spontánně a nekontrolovaně.

  • Jsou otroky moderních technologií

    Dospívající dívky
    Dospívající dívky
    Autor: Shutterstock

    Dospívající jsou mistři v elektronické komunikaci, ovládají chytré telefony, Skype, Facebook, Instagram a se svými vrstevníky komunikují tímto způsobem běžně a bohužel téměř neustále. Jak to udělat, aby občas vypnuli a žili opravdový život?

    Jak to řešit: Pokud vaše dítě funguje ve škole a nepropadá, dělá si poctivě domácí úkoly a občas se objeví i u kuchyňského stolu při večeři, asi nejlepší způsob je nechat to plavat. Ovšem dobré je stanovit přiměřené meze, například to, že nebude používat chytrý telefon nebo tablet během jídla, že ho nebude používat ve chvíli, kdy s ním hovoříte atd. Někteří rodiče trvají i na tom, aby v dětském pokoji nebyl počítač, protože lze těžko kontrolovat jeho používání. Psycholožka Beníšková doporučuje, aby byl počítač vypnutý nejméně jednu hodinu před spaním.

  • Chodí domů pozdě

    Matka a dcera
    Matka a dcera
    Autor: Shutterstock

    Doba návratu domů bývá velmi častým výchovným problémem, který mají rodiče se svými teenagery. Řeknete, aby přišli ve 22 hodin, ale oni dorazí ve 23 hodin nebo ještě později? Proč to dělají? V podstatě jde o testování vaší důslednosti a trpělivosti. Faktem je, že dospívající potřebují limity a pravidla hry, takže jsou vlastně rádi, že jim je jako rodiče nastavujete.

    Jak to řešit: Pozdní návraty jsou skvělou příležitostí, jak se domluvit na partnerské úrovni. Většina dospívajících totiž moc dobře ví, aniž byste jim to připomínali, že když přijdou pozdě, budou špatně spát a nebudou dobře fungovat. Dejte jim prostor, aby se nad tím sami zamysleli. Zkuste jim říct, že jim dáte pokaždé deset nebo dvacet minut navíc k času, který jste stanovili, pokud tuto lhůtu překročí, musí počítat s důsledky, třeba že budou týden bez vycházek. Pokud máte pocit, že se vrací domů pozdě z jiných důvodů, třeba se doma necítí šťastný, je potřeba si s ním promluvit.

  • Nelíbí se vám jeho kamarádi

    Teenager
    Teenager
    Autor: Shutterstock

    Děsíte se toho, co, respektive koho, spatříte, když se ozve zvonek u vašich dveří? Bytosti s mastnými vlasy, tunelem v uchu, tetováním na ruce či piercingem v nosu – to jsou kamarádi vašeho puberťáka. Mladí lidé mohou vypadat velmi podivně a chovat se hlučně, ale to neznamená, že musí být nutně hloupí nebo nevychovaní. 

    Jak to řešit: Pokud náhodou urazíte kamaráda svého syna nebo dcery, je to, jako byste urazili je samotné. Jestli vám opravdu přátelé vašeho dítěte leží v žaludku, snažte se je poznat. Zeptejte se svého potomka, proč má toho kamaráda rád – třeba budete překvapení, co všechno se dozvíte. I kluk s náušnicí v uchu může být skvělý v matematice nebo vyhrát celostátní soutěž v chemii. Někdy je dobré pozvat kamaráda k vám domů a seznámit se s ním osobně. Domněnky jsou často špatné, lepší je přesvědčit se na vlastní oči. Nezakazujte svému dítěti přátelit se s tím, s kým chce, pokud víte, že mu nehrozí žádná zdravotní újma. Buďte ostražití, ale nepřehánějte to. Na druhou stranu – pokud se dozvíte, že se dítě kamarádí s problémovými lidmi (berou drogy apod.), na místě je rozhovor a váš zásah, abyste utlumili nebezpečí v zárodku.

  • Nemluví s vámi a všechno je pro ně drama

    Dospívající mládež
    Dospívající mládež
    Autor: Shutterstock

    Každá maličkost, kterou řeknete nebo uděláte, způsobí, že vaše dítě začne křičet, plakat nebo zabouchne dveře? Teenageři prostě v tomto věku všechno vnímají intenzivněji, což se samozřejmě může jevit jako velký problém, zvláště ve vzájemné komunikaci.

    Jak to řešit: Rodiče mají bohužel tendenci věci bagatelizovat, takže se pokuste brát problémy svého dítěte vážně. Jakmile se totiž cítí nepochopené, přestane se vám svěřovat a raději to řekne třeba kamarádce. Pokuste se nedělat ze sebe Brouka Pytlíka, který vše ví a zná, nezlehčujte její (jeho) lásky, naslouchejte a buďte s nimi. Když se svými dospívajícími mluvíte, pak mluvte jasně, buďte přesní (teenageři jsou mistři v odhalování nesrovnalostí ve vašich argumentech), mluvte vhodným způsobem (svým dětem neříkejte "kámo", "vole" a nepoužívejte přezdívky či slang zejména před jejich kamarády).

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku