Hra na pravdu s puberťákem: Když chcete vědět, zda kouří, pijou a souloží

  • Hra na pravdu s puberťákem: Když chcete vědět, zda kouří, pijou a souloží
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    26. listopadu  2016 
     06:00

    Snažíme se našim dětem od malička vštěpovat, že vždycky a za každou cenu musí mluvit pravdu. Někdo se u svých potomků setkává s větším úspěchem, někdo s menším. Když ale udeří puberta vší silou, jsou děti se sdílností a otevřeností dost na štíru. Jak docílit toho, aby se nám puberťák svěřil třeba i se svou první zkušeností s alkoholem, cigaretami, záškoláctvím nebo prvními večírky? Zkuste náš manuál šesti kroků.

  • Připravte si půdu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Než na vašeho teenagera vyrukujete s výslechem, za který by se nemuselo stydět ani gestapo, vytvořte ideální podmínky. „Napřed musíte připravit vhodné místo, čas a vyrobit příjemnou a důvěrnou atmosféru ke sdílení. Můžete spolu třeba posedět u čaje, klidně i na neutrální půdě, třeba v cukrárně. Rozhovor začněte nějakým nekonfliktním tématem, abyste se na sebe lépe vyladili. Až potom můžete na svého puberťáka vybalit ten problém,“ říká Mgr. et Bc. Veronika Hamerníková, Ph.D. z www.psychologicke-poradenstvi-brno.cz

  • Buďte pyšní na vzájemnou důvěru

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dozvěděli jste se od dítěte něco, co se vám dvakrát nelíbí? Upřímně řečeno, není se co divit.Mysleli jste si snad, že když z ratolesti budete páčit jeho tajemství, dozvíte se jen samé hezké věci? Nikdo z nás není neviňátko. Mně například bohatě stačí, když si vzpomenu na své vlastní dospívání.

    A že bych se se svými průšvihy svěřovala rodičům? To ani náhodou! Proto, jestliže se vám podaří vašeho potomka otevřít tak, že se vám svěří i s nepříjemnými věcmi, o kterých je mu jasné, že je za ně nepochválíte, buďte v prvé řadě hrdi na to, jak důvěrný vztah jste si vybudovali a dejte mu najevo, že si jeho pravdomluvnosti vážíte.

    Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

    Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

    Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

  • Zachovejte klid

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tak teď už máte jasno v tom, v čem váš drahoušek lítá. Zhluboka se nadechněte a klidně si v duchu napočítejte do deseti. Rozhodně byste neměli na dospívajícího začít křičet nebo jej začít obviňovat či jinak psychicky vydírat. „Důležité je zachovat klid a snažit se problém řešit především ve věcné rovině. Nejprve byste měli hovořit o problému samém bez emocí. Uvažujte rovněž nad tím, proč vám dítě lže (vzpoura, nedůvěra, lenost, nejistota?),“ dodává psycholožka Hamerníková.

  • Kde jsou hranice

     

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Někdy bohužel ani sebelepší výchova nezabrání tomu, aby nám potomek nezalhal. Hlavně v pubertě mají naši miláčci neutuchající tendenci nám spoustu věcí zatajovat. „Za poslední tři roky jsem slyšela od svých kluků tolikrát větu, že se chtějí jít večer učit ke kamarádovi, že kdyby to byla pravda, museli by se svými znalostmi přeskočit minimálně dvě třídy.

    Proto jim pokaždé, když na mě zkusí ty své výmluvy, připomenu, že i já jsem byla mladá“ říká maminka dvou dospívajících synů. Je nutné si uvědomit, že lhaní je výraz naší inteligence a inteligence je schopnost přizpůsobit se světu. Jen je přitom nutné dodržovat únosnou mez. Proto je moc důležité rozlišovat, zda nám teenager lže, protože z toho má výhody, a je to už za hranicí nebo jen používá neškodné zastírací manévry.

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

  • I rodiče mají co zlepšovat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zkuste se zamyslet nad tím, jestli i vy jste vůči svým dětem dostatečně otevření. Nejdříve mluvte o sobě („Já vidím, že…“, „Já cítím, že…“, „Mrzí mě, když…“). A pak popřemýšlejte, jestli není třeba možné, že váš puberťák odkoukal určité vzorce chování z domova? Jen si vzpomeňte, jak se vymlouváte, že musíte uklízet, když se vám nechce s manželem na fotbal. Opravdu je tak urgentní luxovat zrovna ten večer? Pokuste se být upřímní nejen k dětem, ale i manželovi a sobě samým.

  • Nespokojte se s pouhým slibem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

    Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

    Vánoce se blíží, dětské představy o množství nových hraček. které by mohly dostat, se stupňují. Chcete potomkům udělat radost a zároveň vás pohled…celý článek

    Máte pocit, že po vaší duchaplné promluvě si už váš dospívající syn nebo dcera nikdy nezapálí? Možná ano. Jen na to ale stoprocentně nespoléhejte. Doktorka Hamerníková radí, abyste to nebyli jen vy, kdo navrhne řešení situace, nýbrž byste měli k výsledku dojít společně. Podle jejího doporučení můžete sepsat dohodu o tom, jak budete všichni dále postupovat, a to včetně sankcí za případné porušení ujednání.

     

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku