Psychiatr Cyril Höschl: Přibývá dětí a teenagerů, kteří se chtějí zabít. Proč?

Foto: iStock
Sdílej na facebooku
2. února  2017 
 19:00

Co může patnáctileté, nebo dokonce ještě mladší dítě dohnat k tomu, aby si vzalo život? To odborníci vědí docela dobře. Nevědí však, jak zabránit tomu, aby to děti a dospívající dělali, a jak to zařídit, aby takových případů nepřibývalo. Přesně to se totiž poslední roky děje. Problém je o to horší, že v zemi je zoufale málo odborníků právě na děti s těžšími psychickými potížemi, které by potřebovaly pomoci. 

"Problém je, že se nám dětskou sebevražednost nedaří snižovat a že spíše roste. Je několik činitelů, které tento údaj sytí, včetně deprese, záměny sebezabití a sebevraždy, nárůstu konzumace alkoholu a drog u mladistvých. Tam jsme opravdu na špici, dále jde o zneužívání a týrání v rodině, šikanu ve škole a podobně," řekl psychiatr profesor Cyril Höschl v rozhovoru pro časopis Reflex. Co všechno může vést k pokusu o sebevraždu, uvidíte v přehledné GALERII

Příběh čtrnáctileté Terky: Cigarety kouřím od 10, pervitin si píchám od 12

Příběh čtrnáctileté Terky: Cigarety kouřím od 10, pervitin si píchám od 12

Setkaly jsme se na sklonku loňského roku v pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, kde působí jediné Dětské a dorostové detoxikační…celý článek

Podle něj sice nepatříme mezi země, kde je dětská sebevražednost nejvyšší, ale na opačném konci žebříčku bohužel také nejsme, pohybujeme se zhruba uprostřed. Jsou snad české děti a čeští teenageři nešťastní?

...
...
Autor: Profimedia
V celku určitě ne, uznávaný odborník a ředitel Národního ústavu pro duševní zdraví s odkazem na nedávnou studii řekl, že osm z deseti českých dětí je vyloženě spokojených až šťastných. Je ale pravda, že ve srovnání s předchozím výzkumem na stejné téma se spokojenost dětí snížila, přičemž méně spokojené jsou dívky, zlom nastává v jejich jedenácti letech. 

Celý rozhovor najdete ZDE na webu časopisu Reflex

Co si o nás skutečně myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

Co si o nás skutečně myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

Osmiletí školáci jsou vlastně ještě dost malí, ne? Jenže oni si to nemyslí. My bychom jim ještě kupovali hračky, oni touží spíše po mobilech a tabletech.…celý článek

6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

Následujících šest projevů dětského chování nevypadá nijak hrozně, zvláště u nejmenších dětí ne. Někteří rodiče by je dokonce mohli považovat za roztomilé.…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Reflex.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy