Mobil od Ježíška? Raději si to dobře rozmyslete, může vás to stát nervy i peníze

  • Mobil od Ježíška? Raději si to dobře rozmyslete, může vás to stát nervy i peníze
    Možná Ježíšek narozdíl od rodičů poznal, že mobil opravdu potřebuji!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    17. prosince  2015 
     06:00

    Nemálo dětí kreslí Ježíškovi do dopisu mobil ještě dříve, než umí psát. Doufají, že na rozdíl od rodičů si Ježíšek nebude myslet, že ho nepotřebují nebo že jsou na něj ještě malé. Máte doma ratolest, která mobil také "nutně potřebuje"? Jak poznat, jestli už si ho zaslouží? A existuje správný věk, kdy ho má dítě dostat?

  • Potřebuje ho?

    Pejsek to sice není, nakonec však budou podvodním světem fascinované.
    Pejsek to sice není, nakonec však budou podvodním světem fascinované.
    Autor: profimedia.cz
    Toto je skutečně první a zásadní otázka, kterou by si rodiče měli položit. Pokud dítě chodí do školy i ze školy s doprovodem a doma také nebývá samo, pak je asi tento přístroj pro něj zbytečný. Dát mu telefon jen kvůli tomu, že "všichni ve třídě už ho mají, jenom já ne", rozhodně není dobrý nápad. Děti ovšem dokážou dát každou odlišnost svému spolužákovi pořádně "sežrat", a tak si na toto téma budete asi muset promluvit. Je třeba zjistit, jestli telefon mají opravdu "všichni", a vysvětlit mu, že telefon mu rozhodně štěstí v životě nepřinese.
  • Dodržuje dítě domluvy?

    Haló, kdo volá?
    Haló, kdo volá?
    Autor: facebook.com
    Další z otázek, které vám pomůžou rozhodnout se, jestli je dítě dostatečně zralé, je: dokáže dodržet domluvu? Vydrží nevytahovat ho ve škole a nerušit při vyučování? Zvládne potomek jít ze školy, aniž by přitom zíral do displeje? Budete ho v noci hlídat, jestli nehraje pod peřinou Minecraft? A věříte, že když se domluvíte na vypnutých datech, že se nepřipojí někde na cizí wi-fi?
  • Dává si pozor na své věci?

    Čekání na Ježíška
    Čekání na Ježíška
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud má vaše dítě své věci víceméně v pořádku, pak není co řešit. Pokud ale věčně hledá bačkory, zapomíná ve škole sešity, ztrácí rukavice nebo neví, kam si dalo své hračky, pak se dá předpokládat, že jednou možná někde zapomene i telefon.

  • Bezpečnost

    ...
    ...
    Autor: SRC
    Pokud se rozhodnete telefon dítěti pořídit, zvažte, jaký typ a jaké služby mu dopřejete. A podle toho také nastavte pravidla: jak si bude stahovat aplikace, jaké aplikace a jestli se vás musí vždy předem zeptat. Jestli bude mít vůbec data v mobilu. Jestli se bude připojovat na jiné sítě, jak bude mít zabezpečena data. Určitě s ním prodiskutujte také to, komu může dát své telefonní číslo a jak reagovat na zprávy s nevhodným obsahem, případně na telefonáty s různými nabídkami.
  • Etiketa

    Ilustrační foto
    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz
    Dítě, které dostane telefon, by se také mělo naučit ho používat. A tím nemyslíme hrát hry, stahovat aplikace a chatovat, to zvládají děti většinou lépe než rodiče. Měly by se ale umět představit, když někam volají, počítat s tím, že mobil kamaráda může zvednout i někdo jiný, měly by umět skončit nepříjemný hovor.

    Skoro všechny telefony mají foťák a video, promluvte s potomky i o natáčení a focení kamarádů či jiných osob v nevhodných situacích.

    A ještě jedna drobnost: největším vzorem jste pro ně vy. Pokud telefon nedáte z ruky, věčně si s někým píšete, kontrolujete e-maily nebo se uklidňujete hraním Candy Crush, pak je pravděpodobné, že vaše děti budou jednat obdobně.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku