To je strašná nuda, mami aneb jak nadchnout děti pro učení

  • To je strašná nuda, mami aneb jak nadchnout děti pro učení
    Pokud dítě nechápe, k čemu je zrovna tahle látka dobrá, učení pro něj bude trest
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    12. listopadu  2015 
     06:00

    Čtvrtina školního roku je za námi a většina školáků už má jasnou představu, co jejich učitelé požadují a co se musí učit. Bohužel, to s sebou nese také frustraci a odpor ke škole. "Stejně je to na nic, je to šílená nuda, já to umím," tyhle věty nejčastěji vylétnou z jejich úst ve chvíli, kdy přijde čas na domácí přípravu. A výsledky jsou horší a horší. Aby měl člověk chuť něco dělat, musí vidět ve své činnosti smysl. Pomozte dětem najít smysl ve vzdělávání. Jak je motivovat?

  • Zjistěte, co ho nebaví

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Každé dítě má období, kdy ho škola nebaví. Většinou stačí podpora od rodičů a vydržet a zase to přejde. Základem úspěchu je ale zjistit, co ho ve škole nebaví. Příčin může být celá řada. Možná se ve škole nudí, protože nechápe, k čemu mu probíraná látka bude dobrá. Možná nerozumí něčemu z dřívějška, a tak mu látka nedává smysl. Možná má pocit, že učitele zajímá jen to, co je v učebnici, a nic navíc. Může se stát, že se u něj projevuje porucha učení. Zkuste se s ním bavit a nepočítejte s tím, že se všechno dozvíte hned na první posezení. Bude to chtít trpělivost.
  • Najděte smysl

     

    O víkendu se na Okoři budou konat dobové jarmarky.
    O víkendu se na Okoři budou konat dobové jarmarky.
    Autor: Profimedia.cz
    Děti asi pochopí, proč se mají učit obsahy a obvody těles. Horší to možná bude s trojčlenkou, ale příklady, kdy muži vypumpovávají bazény nebo přehazují hromady hlíny, byly již ve většině učebnic nahrazeny praktičtějšími. I tak ale s nimi můžete společně zjišťovat, který telefonní tarif se jim nejvíce vyplatí. Domluvte se, že dějepis začnete probírat při výletě na hrad a druhou světovou válku třeba při návštěvě míst, kde se schovávali parašutisté. Škola hrou je jistě stále platný přístup, ale stejně tak děti potřebují vědět, proč se to učit k čemu jim to v životě bude. Vysvětlit jim to bývá někdy výzva i pro samotné rodiče.

     

  • Stanovte pořadí

     

    Pokud máte na odpoledne úkoly ze tří předmětů, začněte tím, co dítě baví. Nikoliv tím, co je příšerné, "ať to má rychle za sebou". Tady máte totiž možnost zjistit, co vlastně dítě baví, a podpořit ho v tom. A ještě ho pochválit a ocenit, což je pochopitelně účinnější než nějaké tresty. Pomozte mu najít něco, v čem může uspět. Zkuste s ním udělat skvělý referát nebo model sluneční soustavy. Pocit úspěchu je mocný a hraje pro vás.

     

  • Za čtvrt hodiny je konec


     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vždycky narazíte na něco, co dítě bavit nebude a kde ani využití v praxi nebude dostatečnou motivací. Úpravy výrazů, kvadratické rovnice... Matematik by vám určitě vysvětlil, k čemu je to dobré, ale co když můj syn chce být stylistou? I ve své práci bude ovšem muset dělat něco, co ho nebaví, a probrat se tím. Zkuste trénovat metodu: je lepší tomu dát 15 minut plného soustředění a mít hotovo než si u toho kreslit, zírat do sešitu, poslouchat rádio, dívat se do e-mailu... A ztratit hodinu.
  • Netrvejte na dokonalosti

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho dětí stresuje pocit, že nic jiného než "perfektní" nemá cenu. Mají před sebou ohromný kus práce nebo něčeho k pochopení, a jelikož nevědí, kudy do toho, vzdají to předem. Zkuste jim pomoct: naučit se nejdřív základy. Časové vymezení husitských válek nebo jejich základní myšlenku – to podle toho, jestli dítě raději čísla nebo povídání. Pak na to teprve nabalujte další vědomosti.
  • Dovolte jim i zábavu

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Existuje spousta her a aplikací, při kterých se děti mohou učit. Jejich úroveň je různá, stejně tak i jejich efektivita. Ale dovolte jim ty, které je baví, i když nejste moc přesvědčeni, že mají nějaký obzvlášť velký přínos. Nechte je si zahrát, nechte je ale i oddechnout: zasurfovat si po netu nebo zavolat kamarádům. A nechte je dělat si z učení legraci, protože je skvělé, když to legrace je.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku