Děti potřebují hranice. 5 tipů, jak je nastavit a neříkat přitom jenom "ne"

  • Děti potřebují hranice. 5 tipů, jak je nastavit a neříkat přitom jenom "ne"
    Jak nastavit hranice, a neříkat přitom jen "to nesmíš"?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    19. září  2018 
     06:00

    Nedupej, nekřič, nemlať sestru. Jako rodič máte někdy pocit, že neustále dětem něco zakazujete, a jakmile přestanou dělat jednu hloupost, začnou dělat jinou. Jak nastavit dětem hranice tak, abyste se co nejvíce vyhnuli slůvku "ne"? Přinášíme pár tipů. Samozřejmě, že ani jedna věta není zázračný lék na dětský vzdor a kouzelný klíč k výchově šťastného dítěte. Může vám ale pomoci změnit přístup, který se vám třeba aktuálně neosvědčuje.

  • Používejte pozitivní sdělení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv se může zdát, že "nedělej hlouposti" zní jako jasný příkaz, mnohem efektivněji působí, když dítěti řekneme rovnou, co dělat má. Zkuste tedy používat "Raději mluvte tišeji, abychom se slyšeli, je nás v místnosti hodně" spíše než "Neřvěte!". "Půjdeme teď kousek spolu a pomalu" by mělo mít větší efekt než "Neutíkej!".

  • Dejte dětem na vybranou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Potřebujete, aby začalo uklízet, protože bude večeře. Pokud dáte dítěti na vybranou ze dvou možností, bude mít pocit, že je do celého procesu více zapojeno. Navrhněte tedy například: "Začneš sám, nebo ti s tím mám na začátku pomoct já?" Hranice je stanovena: uklízet se bude. Ale jak, to už si může dítě vybrat.

  • Domluvte se na čase

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně se můžete domluvit na hodině nebo dni, kdy se bude daná událost odehrávat. Například domácí úkoly: chce si je dítě udělat teď, nebo až za hodinu? Bude zalévat květiny v úterý, nebo ve čtvrtek? Trvejte ovšem na dodržování toho, co jste si domluvili. Pokud dítěti slíbíte, že mu s úkoly pomůžete ve čtyři, neodkládejte to ani vy.

  • Stanovte bezpečnou zónu

    Dokážete své dítě ohlídat tak, aby se mu nic nestalo?
    Dokážete své dítě ohlídat tak, aby se mu nic nestalo?
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud jste s dítětem venku, například na zahradě, hřišti nebo v parku, domluvte se, kam až může bez vás. Hřiště bývají většinou oplocená, mohou na nich být třeba prolézačky pro větší děti. Můžete říct: "Tam můžeš jen se mnou. Když tam budeš chtít jít, musíš mi říct." Nebo: "Hrajte si na zahradě. Na dlaždičky u bazénu budeme chodit jen spolu."

  • Buďte empatičtí

    Přílišná starostlivost rodičů
    Přílišná starostlivost rodičů
    Autor: Shutterstock.com
    Vyjádřete pochopení, že rozumíte jeho pocitům. Můžete si ještě přidřepnout na úroveň dítěte a dotknout se ho. "Vím, že máš na bratra vztek." Počkejte, až se dítě uklidní, teprve pak bude schopné poslouchat, co mu chcete říct. "Vím, že máš chuť na další sušenku, já taky. Ale jíst hodně sladkého není zdravé. Jestli máš ještě na něco chuť, dáme si jablko."

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku