Tři naivní představy čerstvých rodičů: Idylické snění versus realita!

  • Tři naivní představy čerstvých rodičů: Idylické snění versus realita!
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    23. srpna  2018 
     06:00

    O čem je rodičovství? Jistě, už dávno předtím, než se z vás stali rodiče, jste byli skálopevně přesvědčeni, že přece dobře víte, co vás čeká. Upřímně – co na tom může být tak těžkého? Mám dítě. Miluju ho. Nakrmím ho. Jdu s ním ven. Vykoupu ho, přebalím a uspím. A tak pořád dokola, ne? …Cha!

  • Realita je jinde!

    Autor: iStock.com

    Načetli jste spoustu chytrých knih, dostali hromadu dobře míněných rad a párkrát jste hlídali potomka sestře nebo kamarádce. Až na občasné nevyspání a trochu únavy to nemůže být zase až taková věda, říkáte si… Raději rychle zapomeňte na veškeré plány a očekávání. Rodičovství je úžasné, silné, všeobjímající, šťastné, srdečné, veselé – ano, v těch lepších dnech. Během těch horších je nervy drásající, bláznivé, chaotické, srdcervoucí a vyčerpávající. Zkrátka je vším, co jste si až dosud nedokázali ani vzdáleně představit. Vemi brzy zjistíte, že pokud jde o veškerá předsevzetí o výchově dětí, realita vás většinou nasměruje zcela jinam, než jste měli v plánu. Vezměte si za příklad tyto tři "obyčejné" rodičovské představy.

  • Zdánlivě banální úkon: obléknout to stvoření

    O čem je mateřství?
    O čem je mateřství?
    Autor: Babble.com

    Očekávání: Podívej se, broučku, na ten rozkošný malinkatý obleček, ten ti bude tááák slušet. Přála bych si, aby ho vyráběli i v dospělé velikosti! Jsem si jistá, že se za tebou každý obdivně otočí a řekne si: „To je nějaká budoucí módní ikona?“

    O čem je mateřství?
    O čem je mateřství?
    Autor: Babble.com

    Realita: Uběhlo třicet minut a po pěti různých převlecích jste skončili opět jen u plenky. Mezitím se malý model dvakrát pokakal, jednou pozvracel a celou dobu intenzivně vřeštěl. „No, možná méně znamená více a minimalistický styl teď letí,“ prolétne vám hlavou.

  • Koupel ho zklidní

    O čem je mateřství?
    O čem je mateřství?
    Autor: Babble.com

    Očekávání: Koupání sladkého miminka? To je úplně nejvíc! Užijeme si společně něžnou chvilku, dopřeju mu i masáž olejíčkem a bude pak tak nádherně vonět! Nic není po dlouhém dni lepšího než uklidňující teplá lázeň. Drobeček se krásně naladí na spinkání.

    O čem je mateřství?
    O čem je mateřství?
    Autor: Babble.com

    Realita: Pomóc! Chci raději čistou a nepoškozenou kuchyni, nebo skutečně nutně potřebuji čisté dítě? Protože je prostě nad slunce jasnější, že nemohu mít obojí a budu si muset rychle vybrat!

  • Přijdu ve tři! Tak určitě

    O čem je mateřství?
    O čem je mateřství?
    Autor: Babble.com

    Očekávání: Vždycky jsem všude chodila na čas a nevím, proč by se kvůli dítěti mělo něco měnit. Zakládám si na dochvilnosti. Kdo říká, že rodiče chodí všude pozdě, si pěkně vymýšlí. Vždyť přeci s trochou plánování a dobrými organizačními schopnostmi se to dá v pohodě zvládnout. Máme přece spoustu času!

    O čem je mateřství?
    O čem je mateřství?
    Autor: Babble.com

    Realita: V kolik že tam máme být? A to už je vážně tolik hodin? Máme všechno? Uf, tak myslím, že dneska už se nebudu sprchovat a nalíčím se v autě. Panebože, cítím něco z plenky. Nevadí, to počká! A čistila jsem si vůbec zuby?

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku