6 nebezpečných věcí, které by měly děti doma vyzkoušet

  • 6 nebezpečných věcí, které by měly děti doma vyzkoušet
    Patří dětem do rukou nože, nebo je to hazard s jejich životem?
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    10. října  2015 
     06:00

    Ano, čtete správně. Měly vyzkoušet, nikoliv neměly. Kvůli naší přeopatrnosti jim totiž občas zapomeneme dát do života základní výbavu a procvičit s nimi základní dovednosti. Leckteré desetileté dítě si pak neumí ukrojit a namazat chleba, protože nůž přece dětem do ruky nepatří. Ještě než zjistíte, které další věci dětem do ruky patří, jedna poznámka: vždycky u toho buďte s nimi vy nebo jiný dospělý!

  • Hraní s nožem

    krájení
    krájení
    Autor: Shutterstock.com

    Nikdo po vás pochopitelně nechce, abyste dala tříletému dítěti do ruky nůž a pustila ho na celé odpoledne na zahradu. Dítě se ale může naučit používat bezpečně nůž daleko dříve, než jste ochotna si připustit. Nechte ho jídelním nožem mazat chleba, pomozte mu krájet zeleninu, nechte ho pomáhat vám při vaření. Naučte ho, jak udělat na klacíku špičku. Naučte ho pracovat s nožem bezpečně.

  • Hraní s ohněm

    táborák
    táborák
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně jako s nožem se dítě může seznámit i s ohněm. Můžete ho naučit škrtnout sirkou a zapálit svíčku. Později může vědět, jak zatopit v krbu nebo rozdělat oheň v přírodě. Ukažte mu, jak některé materiály rychle hoří a jak nebezpečný oheň může být.
  • Lezení po židlích

    dítě stojí na židli
    dítě stojí na židli
    Autor: Shutterstock.com

    Jednou je to stejně napadne samo: Když na něco nedosáhnu, vezmu si židličku. Spíš než se snažit něco zakazovat, zkuste děti trénovat: jak držet rovnováhu, jak lézt na židli tak, aby se nepřekotila, jak z ní slézt. Odhadnout, co unesou, co zvládnou sundat a kdy je lepší přivolat dospělého.

  • Lezení po stromech

    lezení na strom
    lezení na strom
    Autor: Shutterstock.com
    Smiřte se s tím, že bude mít modřiny, bude mít odřeniny a šrámy, ale lezení na strom je základní dětská dovednost. Naučí se odhadnout, na co má, že dolů je to vždycky horší a že některé větve nejsou tím, čím se zdají být. Samozřejmě všechno chce trénink a začátky rozhodně potřebují vaši asistenci.

     

  • Házení kamenů

    házení kamenů
    házení kamenů
    Autor: Shutterstock.com
    Házení kamenů je skvělá zábava – zkoušejte se trefovat do stromu, házejte žabky. Dítěti dojde, jakou má kámen sílu a že může ublížit. A že asi nebude vhodné trefovat se kamenem třeba do zvířat.
  • Rozebírání starých spotřebičů

    dítě montuje
    dítě montuje
    Autor: Shutterstock.com
    Nechte je – s vámi nebo pod vaším dohledem – pracovat s nářadím: přizvěte je k montování postýlky pro sourozence, naučte je sekat dřevo nebo zatloukat hřebík. Ukažte jim, třeba na starém spotřebiči nebo rozbitém autíčku, kde jsou elektrické dráty, co je nebezpečný materiál a jak to tam asi funguje. A nechte je si s tím na chvíli pohrát.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku