6 způsobů, jak zvýšit dětem zdravé sebevědomí. Jak moc je chválit?

  • 6 způsobů, jak zvýšit dětem zdravé sebevědomí. Jak moc je chválit?
    Hrajte si s ním a buďte jeho vzor
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    7. listopadu  2015 
     06:00

    Jste na něj jako rodiče hrdí už od chvíle, kdy se narodí. Plánujete mu skvělou budoucnost a šťastný život. Chcete, aby z něj byl zdravý a sebevědomý člověk. Co udělat pro to, aby dítě nebylo ani moc bázlivé, ani moc namachrované? Jak moc ho chválit, jak moc mu pomáhat? Čtěte pár tipů, jak vychovat sebevědomé dítě.

  • Nenálepkujte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Je od malička plaché a nechce se moc seznamovat s novými lidmi? Nechte ho učit se tyto věci postupně. Neoznačte ho za "stydlína" nebo "vždycky nervózního". Popište situaci a její řešení. Můžete třeba říct: "Budeme na horách s mými kamarádkami a jejich dětmi. Zatím je neznáš a chápu, že ti bude třeba chvíli nepříjemně. Ale třeba se po pár dnech začnete bavit a vymyslíte nějakou legraci." To samé platí ve všech ostatních případech. Nenechte dítě myslet si, že je nešika (protože ostatní děti líp kopou do balonu), srab (protože nechce přespávat u spolužáků, ale oni u vás ano) nebo lenoch (protože se mu nechce o víkendu na procházku). Dejte mu šanci, aby se naučilo mít z těchto zážitků hlavně radost.
  • Moc ho nechvalte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Zní to paradoxně, ale dává to smysl. Pokud budete celé jeho dětství používat věty jako "ty jsi naše hvězda" nebo "jsi úžasný", možná vychováte dítě, které je extrémně závislé na hodnocení druhých. Mnohem více mu dáte, když ho naučíte, aby samo mělo radost z věcí, které se mu povedou. Zní to trochu šroubovaně, ale lepší než říct "dělals skvělý oblouky na lyžích" je zeptat se: "Jak se ti jelo? Měls lepší pocit, bavilo tě to víc? Tvoje jízda už vypadá líp, máš taky takový pocit?" Důležité je, aby dítě samo poznalo, kdy má být na sebe pyšné a co mu dělá radost.
  • Nechte ho dělat věci, které zvládne

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Nechte ho nakrájet okurku, připravit večeři pro celou rodinu, nechte ho dojít na nákup. Dejte mu stokorunu na jídlo pro všechny a nechte ho, aby se samo rozhodlo, co za peníze pořídí. Nechte ho tedy o některých věcech rozhodovat, třeba o tom, co se podnikne o víkendu. Naučí se dělat rozhodnutí, ale také to, že se někdy všechno nepodaří podle plánu, přesto se dají věci napravit a svět se nezboří. A o to jde.

  • Hrajte si s ním

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Každé dítě baví, když se do jeho her (pochopitelně ne vždy) přibere někdo dospělý. Hrajte si na dobývání pevnosti šiškami, hrajte fotbal, stolní hry nebo na zloděje. Dítě nejen daleko víc poznáte a ono vás, ale i mu ukážete, jak snášíte prohru nebo neúspěch vy. Ukážete mu své strategie, naučíte se spolu domlouvat na pravidlech a pobavíte se spolu. Všechno tohle se mu bude hodit.
  • Naučte ho věřit si

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zkuste děti podporovat v tom, aby si věřily. Aby měly zdravý odhad toho, co zvládnou, aby se naučily překonávat strach. Naučte je poznat své úzkosti a naučte je vypořádat se s nimi.

     

  • Nechte ho dělat chyby

    Přílišná starostlivost rodičů
    Přílišná starostlivost rodičů
    Autor: Shutterstock.com
    Mnozí z nás by nejraději své potomky ochránili před všemi nezdary a zklamáními. Kontrolovali by úkoly a domácí přípravu až do maturity, v dospělosti by jim připomínali lékařské prohlídky a odehnali by od nich všechny problematické kamarády a potenciální nevhodné partnery. Ale to jim na sebevědomí rozhodně nepřidá. Naopak – nejste přece supermani, abyste je dokázali chránit opravdu před vším. Jednou přijde nějaký problém a jejich neschopnost vyrovnat se s nepříjemnou situací vyplyne na povrch v plné síle. Nechte je učit se vyrovnávat se s nezdary a chybami už od malička. Věřte, že pocit, že to zvládnou překonat, je posílí nejvíc.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku