5 nejlepších věcí, které byste doopravdy měli dělat pro svoje děti

  • 5 nejlepších věcí, které byste doopravdy měli dělat pro svoje děti
    Společné zážitky jsou pro děti dlouho nejvíc
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    1. dubna  2016 
     06:00

    Zapomeňte na drahé dary, soukromého učitele tenisu i neustálé vyrážení za všelijakou akční zábavou. Vaše děti potřebují především něco jiného. Rozhodně to není neustálé umetání cestiček, zahánění dětské nudy. Naopak. 

  • 1. Nesnažte se je za každou cenu zabavit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdyby se mě někdo zeptal, co nejlepšího jsem udělala pro své děti, asi nebudu honem vědět, ale za ty roky soužití s nimi už mi došlo, že některé zdánlivě dobré věci pro ně nakonec nejsou ty nejlepší – a obráceně. Alespoň něco bych snad dohromady dala, tady to máte. 

    Dneska aby se rodič skoro styděl za to, že jeho dítě se občas nudí. Přitom když nezpanikaříte, sotva to potomek vysloví, dost často se po pronuděné probrblané půlhodině dokáže skvěle zabavit sám. A příště zase. Pokud se z vás stane nedobrovolný animátor, který dítěti neustále vymýšlí nějakou zábavu, pletete si na sebe bič. Nehledě na to, že v konečném důsledku to ublíží i dítěti, protože to mimo jiné ubíjí dětskou fantazii. 

  • 2. Naučte je zacházet s penězi

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle možná nevypadá jako nijak zvlášť důležité, ale jen do doby, než si uvědomíte, že škola vás tady rozhodně nezastoupí, a že sotva bude vašemu potomkovi osmnáct, vrhnou se na něj bankovní domy s nabídkou karet a půjček, z nichž už se nemusí nikdy vyhrabat. Přiměřené kapesné je ideálním tréninkem. 

  • 3. Mluvte s nimi

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Mluvte s dětmi, když jsou malé, a mluvte s nimi, i když rostou. Buduje se tak vzájemná důvěra a nejen to. Hovory s dětmi pomáhají tříbit jejich vyjadřovací schopnosti a rozšiřují jejich slovní zásobu, což se jim bude ve škole, ale zejména pak v životě hodit. Vysvětlujte, a pokud jsou malé, čtěte jim tak, že spolu proberete i to, o čem knížka byla, co a jak se jim líbilo, co je zaujalo, a co by naopak udělaly jinak. Až se samy naučí číst, bude pro ně snazší odlišit důležité informace od balastu a pracovat s nimi. 

     

  • 4. Nevoďte je za ručičku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Výchova k samostatnosti je jednou z nejlepších devíz, které můžete dětem dát. Nefunguje to tak, že budete všechno dělat za ně a umetat jim cestičku a pak jim jednoho dne řeknete, že teď už je to na nich. Nechte potomky, ať chodí nakupovat, zařizují věci přiměřené věku, sami si domlouvají brigády, ať cestují a podobně. Mimochodem – dětem může ublížit i to, když jim tvrdíte, že jsou skvělé a všechno zvládnou, ačkoli v duchu tušíte, že to tak nebude. 

  • 5. Věřte jim

    Společné zážitky jsou pro děti dlouho nejvíc
    Společné zážitky jsou pro děti dlouho nejvíc
    Autor: Shutterstock

    Je jedno, jestli je vašemu dítěti pět, deset nebo dvacet. Věřit mu můžete vždycky, a naopak podrývat jeho sebevědomí taky. Zkuste je brát takové, jaké jsou, a nepředělávat je. 

/
Autor: wall
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku