Je vaše dítě rozmazlené? 4 věci, podle kterých to poznáte

  • Je vaše dítě rozmazlené? 4 věci, podle kterých to poznáte
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. července  2018 
     06:00

    Každé dítě je jiné a potřebuje také jiný přístup od rodičů. Univerzální poučka nebo výčet bodů, podle kterých jednoznačně lze poznat rozmazlené dítě, neexistují. Existují ale varovné signály, které by vás mohly zarazit a dovést k otázce: není tohle už trochu přes čáru? Nejsme na nejlepší cestě k tomu, si své dítě rozmazlit?

  • Týká se to i vás?

    Které záchvaty vzteku jsou ještě v mezích?
    Které záchvaty vzteku jsou ještě v mezích?
    Autor: shutterstock.com

    Většina z rodičů to zažila: potřebujete rychle dojet domů veřejnou dopravou a dítě si zrovna vybere záchvat vzteku na téma "ale já si CHCI ten kámen vzít domů". Jindy je to v supermarketu, kde nestačíte vracet na poličky věci shozené ve jménu "JÁ CHCI TOHO MIMONĚ". Pohledy vašeho okolí jasně naznačují, kdo je tu podle nich mimoň a rodič rozmazleného dítěte.

    Záchvaty vzteku mívá každé dítě. Stejně tak většina z nich projde obdobím, kdy bude chtít zásadně to, s čím si hraje někdo jiný. Mnohé by klidně snesly každý den novou hračku nebo sladkost a jakékoliv "ne" od rodičů je dokáže pěkně rozhodit. Jaké jsou vlastně nejčastější důvody, proč si dítě "rozmazlíme"?

  • Dospělí se cítí vinni

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Většina rodičů přiznává, že na děti nemá tolik času, kolik by si představovala. V málokteré rodině nepracují otec i matka, o rodičích vychovávajících dítě sami ani nemluvě. Řada z nich má tak pocit, že čas, který jim zbyde na dítě, je potřeba si náležitě užít. "Domov je tak místo, kde děti nikdo neomezuje, nevychovává, kde jim jsou dopřávány jen příjemné zážitky a žádná zklamání," říká Gail Gross, dětská psycholožka z Houstonu.

  • Chybí nám důslednost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je to těžké, je to setsakramentsky těžké. Ale je to nutné. "K snídani se nejí sušenky," stanovíte pravidlo. Další den spěcháte, a protože potřebujete, aby dítě snědlo aspoň něco, povolíte. Druhý den nechcete, ale následuje scéna – a kdo by si kazil den. Je to otřepané, ale jsou to vždycky rodiče, kdo naučí dítě, jestli se pravidla mají dodržovat, nebo jestli pořádná scéna udělá své.

  • Dospělí jsou vždy po ruce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Ukaž...," řeknete a zavážete tkaničku. Utřete rozlité kakao, obléknete školáka, protože je to rychlejší. Uklidíte hračky, vykoupete ho, namažete mu chleba, protože je to rychlejší, méně se toho ušpiní a také to doprovází méně řečí. Naučit potomka dělat si věci sám není známka vaší lenosti. Naopak – vyžaduje to více úsilí i energie. Ale je to potřeba.

  • Rodiče chtějí dětem dopřát, co sami neměli

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Já jsem nikdy neměla barbínu a celé dětství jsem si ji strašně přála. Měli ji jen ti, kteří měli příbuzné na Západě," říká sedmatřicetiletá Petra, matka pětileté holčičky, která má doma celou sbírku těchto panenek. A barbie je jen začátek. Pak je to chvíli balet, chvíli tenis, výlet do Legolandu a "novej mobil, tohle tričko a tablet" – a tak dále a tak dále. Dítě se ani nestačí na věc těšit, natožpak si na ni šetřit. Nestihne mít radost z toho, co má. Vždycky bude něco, co mu chybí ke štěstí. A nová hračka to určitě nebude.

  • Rodiče nechtějí připustit problém

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když se dítě začne nepříjemně vztekat, může být označeno za "roztomilého bručouna". Když dítě neposlechne a je drzé, bývá zpravidla označeno za "osobnost", případně za "chudáka hyperaktivního". Mnoho rodičů tuší, že takové chování je za hranou, jen si to nechce připustit. Protože pak je to problém a tomu se musí čelit.

  • Tohle jsou 4 projevy rozmazlenosti

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud vyhovujete veškerým jeho žádostem

    Rozmazlené děti neumějí čelit zklamání. Jenže jestli je něco více než jisté, tak to, že ho v životě zažijí. Že se jim něco nepovede, že je někdo podrazí, že se s nimi nebudou všichni kamarádit, že jim všechno nepůjde hned... Je důležité naučit je, že ne vždycky se svět bude točit podle nich. Že dělat chyby je normální. A jen díky tomu je příště třeba neudělají.

    Pokud jsou vaše výhrůžky dost často jen vyřčené

    "Ještě jednou hodíš tou hračkou a nebude večer pohádka," řeknete dopoledne, a přestože hračky lítaly všude, je vám potomka vlastně večer líto. Pomineme, jestli je dost zralý na to, aby si dal do souvislosti "házení věcmi = večer žádná pohádka". Pokud by byl, je velká chyba své sliby nedodržet, i když to znamená další scénu. Nejlepší je naučit ho nést následky svého chování hned. "Házíš hračkou – dáme je tedy na čas pryč, aby se nerozbily."

    Pokud se dítě snaží řídit dospělé

    Skáče často dospělým do řeči a vynucuje si pozornost? Určuje, na co se budete dívat v televizi? Nechá se přemlouvat, aby udělalo to, co je potřeba? Očekává, že na každou jeho potřebu budete okamžitě reagovat? Ano, odpovídat na všechno "za chvíli" je také extrém. Ale měli byste umět říct: "Teď si to dopovíme s tátou a pak bude čas na tebe."

    Pokud děti neumějí pomáhat bez "a co za to?"

    Možná jste někdy motivovali potomka k žádoucímu chování prostřednictvím drobných úplatků: sladkostí, pohádek a podobně. Je pochopitelně rozdíl mezi tím, když řeknete "nejdřív si uklidíš pokoj a potom je čas na pohádku", a tím, když slíbíte "když si hezky uklidíš, dostaneš lízátko". Děti se tak naučí očekávat za každou svou povinnost nějakou odměnu, která s tím vlastně ani nesouvisí. Ano, není jednoduché naučit dítě mít radost z uklizeného pokoje. Ale mělo by mít radost z toho, co dělá. Ne z toho, že ho někdo chválí nebo že z toho něco jiného "kápne".

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku