Jak na to, aby vám ratolesti přes prázdniny nezvlčily?

  • Jak na to, aby vám ratolesti přes prázdniny nezvlčily?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. července  2018 
     06:00
    Ze dvou měsíců volna bez školních úkolů a povinností jsou nadšené všechny děti, rodiče již však většinou méně. Pro spoustu rodin přináší období dovolených a vybočení z celoročního hektického, zajetého stereotypu více stresu, nervozity, vzdoru, sourozenecké rivality a také problémů s disciplínou.
  • Pomoc, prázdniny!

    Autor: iStock

    Osm prázdninových týdnů dokáže rodičům dokonale zamotat hlavu. Co s nimi? Tedy s potomky, kteří najednou „nic nemusí“ a mají spoustu volného času (jak víme, nudící se dítě značí zpravidla potenciální potíže). Jak je zabavit a nedopustit, aby přes prázdniny zcela rezignovali na zavedené povinnosti a rutinní návyky? Jak preventivně zabránit problémům s jejich chováním, kterým se leckdy snaží poněkud nevhodně dávat na odiv a prosazovat svou nezávislost? Zaměřte se na těchto pět věcí.

  • Vytvořte pravidla domácnosti

    Věděli jste, že optimisté se prý dožívají vyššího věku? Veďte dítě k pozitivnímu myšlení.
    Věděli jste, že optimisté se prý dožívají vyššího věku? Veďte dítě k pozitivnímu myšlení.
    Autor: iStock

    Samozřejmě záleží na tom, jak staré ratolesti doma máte. Zavést doma jakýsi „kodex“ se může hodit kdykoli. Dovolená a prázdniny nejsou přece důvodem ke vzniku totálního chaosu, spíše naopak – plánování a dobrá organizace se budou hodit. Léto je také skvělým časem k úpravám a aktualizaci stávajících rodinných zásad a pravidel chodu domácnosti s ohledem na potřeby a povinnosti vašich dětí. Možná můžete chodit o něco později spát, trochu polevit v úklidu, určitý řád byste ale měli doma zachovat. Sedněte si všichni spolu, sepište seznam pravidel, která budou platit pro všechny, a vyvěste ho na viditelném místě. Dejte ale pozor, aby nebyl příliš dlouhý a komplikovaný, jinak se vám bude špatně prosazovat. Několikastránkovou příručku nebude nikdo brát vážně a hlavně dětem by měl zůstat nějaký čas na odpočinek, zábavu a hraní.

  • Pomozte jim s náplní dne

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Neradíme vám, abyste nekompromisně a do detailů rozplánovali dětem každý prázdninový den. Tento postup ambiciózních rodičů bývá většinou zaručeným způsobem, jak pokazit prázdniny potomkům a následně i sobě, jelikož dětský vzdor, znechucení a odpor na sebe nenechají dlouho čekat – a konflikt je na světě. Je ale pravdou, že pro některé děti může být přechod na „letní režim“, kdy se dny neřídí strukturou školního rozvrhu, trochu problematický. Najednou si se sebou neví rady, netuší, jak využít a trávit čas, aniž by jim někdo říkal, co mají nebo musí právě udělat a čím se mají zabývat. Často se pak právě z nudy a určité ztracenosti uchýlí k nevhodnému chování a začnou dělat problémy.

    Pokud máte obavy, můžete dětem pomoci vytvořit denní program, který bude zahrnovat určité rutinní činnosti, na které jsou zvyklé. Domluvte se, že veškeré domácí práce, úklid pokojíčku, práce na zahradě, venčení psa a podobně musí být hotové dopoledne a teprve potom mají povoleno hrát hry na tabletu nebo si vyjet s kamarádem na kole ven. Čím je dítko mladší, tím více potřebuje, aby jeho čas byl naplánován a přesně rozvržen. Vyžaduje pravidelné rituály jako odpolední zdřímnutí, svačinu i večeři ve stejnou dobu…

  • Věnujte jim pozitivní pozornost

    Děti si užijí dobrodružství i na zahradě.
    Děti si užijí dobrodružství i na zahradě.
    Autor: iStock

    Zlobení, rušení, naschvály, prostě jakékoli „špatné“ chování pramení nejčastěji z touhy dítěte strhávat na sebe pozornost. Tu mu věnujete pokaždé, když ho okřiknete, upozorníte na problém, naštvete se na něj, vyčítáte mu to. Pro spoustu dětí je tato negativní pozornost lepší než žádná. Dopřejte jim proto skutečnou pozornost, neodpovídejte na dotazy jednoslovně, při hraní pexesa nebo Člověče, nezlob se nesledujte zároveň svůj facebookový profil na displeji telefonu, místo luxování si přečtěte pohádku nebo postavte hrad z lega. Psychologové sice přišli s myšlenkou, že je dobré nechat děti nudit, jenže to platí jen v případě, že to praktikujete občas, nikoli každý den. Snažte se trávit s dětmi co nejvíce času a hodnotně ho naplňovat, mluvte s nimi, vyptávejte se, zajímejte se o jejich nápady a myšlenky, které se jim honí hlavou, vymýšlejte zábavu. Podle odborníků dokážou pravidelné dávky pozitivní pozornosti (údajně stačí i deset minut denně) značně omezit jakékoli negativní chování dětí. Dobré chování náležitě oceňte a chvalte, ukažte uznání. Chvála je totiž ten nejjednodušší způsob, jak motivovat k dobrému chování.

  • Vymyslete systém odměn

    Buďte realističtí. Neslibujte zázraky. Dítě bude zklamané.
    Buďte realističtí. Neslibujte zázraky. Dítě bude zklamané.
    Autor: iStock

    Samozřejmě – slíbené a očekávané odměny jsou většinou nejrychlejším a nejspolehlivějším způsobem řešení problémů s chováním. Dítě velmi rychle odhadne, co se od něj požaduje, aby bylo odměněno. Druh a hodnota odměn se mění v čase a odvíjejí se od aktuálního věku potomků. Zatímco pro předškolní dítě bude nejvyšší metou lízátko nebo samolepka prasátka Pepy, puberťáka můžete (ať už k úklidu nebo třeba k mluvě bez všeobecně oblíbených přisprostlých a vulgárních výrazů) motivovat i symbolickým ekonomickým systémem, který si doma vytvoříte. Pozor, nenabádáme vás k uplácení vlastních dětí nebo k "vydírání" slibováním odměn, samozřejmě je vždy dobré používat selský rozum a řídit se vlastním přesvědčením. Odměny nemusí v žádném případě tvořit drahé dary a náročné položky, existuje spousta variant, které jsou zadarmo a umějí inspirovat k dodržování dohodnutých pravidel.

  • Upozorněte na důsledky

    Domácí modelína snad nadchne všechny děti.
    Domácí modelína snad nadchne všechny děti.
    Autor: iStock

    Předem upozorněte potomstvo, že každý, kdo poruší nebo nebude respektovat dohodnutá pravidla hry, musí počítat s důsledky svého chování a oprávněným trestem. Neuklidil si ve svém pokoji? Dokud to neudělá, žádný počítač! Nechal včera odhozené a zablácené kolo na zahradě? Zákaz jízdy a okamžitě vyčistit! Naučte děti převzít zodpovědnost za své chování a čelit jeho následkům. Důležité ale je, aby o nich dopředu věděly. Neplýtvejte planými hrozbami, pokud jste tedy již něco vyslovili a přikázali, neměňte názor ani své rozhodnutí. Dítě musí vědět, že vše, co říkáte, myslíte vážně.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku