Šikana mezi vrstevníky: Co když je to vaše dítě, kdo ubližuje ostatním?

  • Šikana mezi vrstevníky: Co když je to vaše dítě, kdo ubližuje ostatním?
    Fotografie
    Foto: internal
    Sdílej na facebooku
    12. srpna  2016 
     06:00

    Jste v šoku, protože jste se právě dozvěděli, že se z vašeho syna vyklubal malý tyran, který šikanuje spolužáky? Nebo že vaše nenápadná dcerka má pod palcem celou partu holčiček a rozhoduje o tom, kdo s kým smí a nesmí kamarádit? Kde hledat chybu, radu, východisko a jak postupovat?

  • Šikany je schopno každé dítě

    Autor: profimedia.cz

    První reakcí rodičů je obvykle útok, případně naprosté popření skutečnosti. „Rodiče obviňují oběť, že si všechno vymyslela, učitele, že se proti jejich dítěti spolčili. Je dobré zachovat chladnou hlavu. Rodič do školy nechodí a ve třídě přítomen nebyl. Nezbývá mu než důvěřovat v první řadě učiteli, že celou záležitost možné šikany vyšetří. Navíc učitelé už dnes vědí, jak v podobných situacích postupovat, tak je nechte pracovat,“ říká psycholožka PhDr. Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu a mezilidské vztahy v Praze 4. Bohužel jak se zdá, šikany je schopno každé dítě, i když si o něm myslíte, že je anděl. Podle odborníků existují dva důvody, kvůli nimž začnou děti šikanovat: jedním z nich je popularita a udržení si moci, druhým je deprivace, která je nutí šikanovat. Navíc děti vidí šikanu všude kolem sebe – v médiích, politice, reality show v TV, a dokonce i v rodině. Jak tedy postupovat dál?

  • Mluvte s dítětem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I když jsou učitelé na řešení šikany vycvičení, jako rodiče byste tuhle situaci za hlavu hodit neměli. Sedněte si s dítětem a v klidu si o všem popovídejte. Pevným tónem se zeptejte, proč se to stalo a proč se tak chovalo. „Nechte ho, aby vám řeklo, jak danou situaci vnímalo a jak se v ní cítilo,“ říká psycholožka Dostálová. Buďte dobrým posluchačem a vyhněte se tomu, aby dítě cítilo vinu. „Bylo by dobré, kdybyste s dítětem mluvili o tom, že každý dělá chyby a že na tom není nic zvláštního. Je ale dobré se ze svých chyb poučit,“ dodává psycholožka.

  • Zaměřte se na následky

    Autor: Shutterstock.com

    Pomozte dítěti pochopit, že je odpovědné za své činy a že za svůj čin bude pravděpodobně potrestáno. „Bude-li vina prokázána a viník označen, je dobré, aby rodič nerozporoval trest, který škola dítěti za šikanování udělí. Není nutné dítěti v trestu pomyslně máchat čumáček, na druhou stranu je dobré mluvit s ním o tom, zda si je vědomo, co provedlo, a zda tedy rozumí trestu, který za tuhle chybu dostalo,“ radí Magdalena Dostálová. Můžete také nastavit na čas pravidla hry a ta důsledně dodržovat. Patří k nim zabavení mobilního telefonu, omezení sledování TV nebo hraní počítačových her.

  • Buďte proaktivní a spolupracujte se školou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Učitelé a školní personál fungují nejlépe, když vidí, že se rodiče aktivně zapojí do řešení situace. Nemějte pocit, že vás budou okamžitě považovat za špatné rodiče, když požádáte o radu. Spolupracujte s učiteli, ředitelem, výchovným poradcem a hledejte cesty, jak konstruktivně situaci vyřešit. Určitě buďte v těsném kontaktu se školou, abyste viděli, zda se chování vašeho dítěte skutečně změnilo, či se dozvěděli o případné recidivě šikany.

  • Budujte sociální a emocionální dovednosti

    Autor: profimedia.cz

    Pracujte spolu s dětmi na tom, aby se naučily řešit konflikty jiným způsobem. Sociální a emocionální dovednosti zahrnují zdravé sebevědomí, self-management, odolnost, sociální hbitost, zodpovědné rozhodování a empatii. Být empatický znamená vcítit se do světa ostatních dětí, akceptovat je a zůstat přitom sám sebou. Hledejte mimoškolní aktivity, které by mohly dítěti pomoct budovat pozitivní vztahy.

    5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!

    5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!

    Rodiče většinou chtějí pro své děti to nejlepší. Logicky – takže se jim snaží v životě všelijak pomáhat. Bohužel pokud to přeženou, paradoxně svým…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku