Moje děti, tvoje děti: Jaké jsou největší nástrahy a jak je překonat?

  • Moje děti, tvoje děti: Jaké jsou největší nástrahy a jak je překonat?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    17. srpna  2016 
     06:00

    Jeden tatínek, jedna maminka a dvě společné děti? Tahle představa se čím dál víc vzdaluje realitě. Tím, že roste počet rozvodů, zvyšuje se i počet patchworkových rodin. Tedy rodin, které jsou sešité z členů původně jiných rodin. Takové soužití přináší řadu nástrah, zvláště když jsou ve hře děti.

  • Aby rodina fungovala, chce to čas

    Velká rodina
    Velká rodina
    Autor: Shutterstock

    Pětačtyřicetiletá Ivana měla se svým prvním manželem dvě děti. Po rozvodu si našla jiného partnera, se kterým si pořídila další dítě. Její exmanžel na tom byl podobně – znova se oženil a jeho druhá žena mu porodila dvě dcery. Ivaniny děti z prvního manželství zůstaly v její péči, a tudíž dostaly „nového“ tátu. Ten si do manželství s Ivanou přivedl jednoho syna, kterého měl ve střídavé péči se svou první ženou. Zamotané? Ani ne, jen trošku náročnější. Zpočátku totiž soužití neprobíhalo ani trochu hladce. Starší děti se bránily změnám a rodiče byli frustrovaní, protože jejich nová rodina nefungovala tak, jak si představovali. Problémy nakonec překonali. Univerzální rada ale neexistuje, dobré je mít na paměti následující zkušenosti.

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

  • Náhlé změny nejsou vhodné pro nikoho

    Autor: Shutterstock

    Máte-li děti, pak je zapotřebí vnímat jejich potřeby. S novým partnerem a jeho dětmi je lepší seznamovat se postupně, nehrnout se hned do manželství nebo společného bydlení. Podle psychologů mají největší úspěch takové patchworkové rodiny, ve kterých pár čeká po rozvodu aspoň dva roky, než znova vstoupí do manželství. Očekávat, že se vaše děti zamilují do nového partnera přes noc, je utopie. Seznamte je s ním a dopřejte jim čas, aby se mezi nimi vyvinul vztah. Když ne přímo láska, tak aspoň respekt.

  • Rozdílné přístupy ve výchově

    Velká rodina
    Velká rodina
    Autor: Shutterstock

    Velmi častý problém sešívaných rodin. Například děti z prvního manželství jsou zvyklé pustit si televizi nebo počítač až poté, co mají hotové všechny úkoly. Naopak děti z druhého manželství si televizi zapínají kdykoli, a dokonce ji mají zapnutou jako kulisu při psaní školních úkolů nebo při večeři. Co s tím? Noví partneři obvykle tvrdí, že výchova dětí by měla být stabilní, tedy vše by mělo probíhat tak jako v rodině původní. Říct, kdo má pravdu, je těžké, ovšem k nějakému kompromisu by dojít mělo.

  • Ke všem dětem se chovejte stejně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někdy se můžete přistihnout, že žárlíte na svého partnera, který vychází se svými vlastními dětmi lépe než vy. Vaše děti mohou zase žárlit na to, že se vy chováte k těm druhým dětem líp než k nim. Platit by tedy měla zásada, že ke všem dětem se musíte chovat stejně, i když nemají vaši krev. Nemusíte po nich vyžadovat lásku, stačí, když vás budou respektovat. S tím se smiřte a nedramatizujte to. A ještě něco je důležité: nerozlišujte mezi „jeho“ dětmi a „vašimi“ dětmi – pravidla fungování rodiny musí platit pro všechny. Nevnucujte se, netlačte na pilu a nesnažte se děti vašeho partnera něčím uplácet. Nepomůže to.

  • Nekritizujte biologického rodiče

    Matka a dcera
    Matka a dcera
    Autor: Shutterstock

    V sešívané rodině by neměla panovat bojovná atmosféra ani kritika biologického rodiče. Někdy je to dřina, zvláště když jsou vaše představy o výchově naprosto odlišné. Pokud to tak je a vy nesouhlasíte s něčím, co si dítě přineslo z původní rodiny, neřešte to před ním, ale proberte to mezi čtyřma očima se svým partnerem. Nepřítomný rodič se nemůže bránit!

  • Myslete i na partnerský život

    Pár
    Pár
    Autor: Shutterstock

    Bez dobrého partnerství nemůže vzniknout dobrá sešívaná rodina. Je samozřejmě těžší budovat vztah a pečovat o něj, když je potřeba řešit spoustu jiných věcí, které jste v prvním manželství dělat nemuseli. Nedá se nic dělat, ale musíte se snažit pečovat i o vztah, jinak se sesype jako domeček z karet. Děti by se neměly stát hlavním tématem vašeho života, klidně se s partnerem domluvte na nějakém čase, kdy o dětech nebudete vůbec mluvit, nebo si naopak stanovte čas, kdy budete řešit problémy týkající se jen dětí. Upozaďovat partnera kvůli potomkům je jednou z největších chyb, které můžou vést k rozpadu manželství nebo vztahu.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku