5 prohřešků v chování, které by rodiče neměli nikdy přehlížet

  • 5 prohřešků v chování, které by rodiče neměli nikdy přehlížet
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    30. července  2018 
     06:00

    Něco svým dětem odpustit můžeme, něco můžeme dokonce i přehlédnout, ovšem následujících pět prohřešků bychom prominout neměli. Protože by z nich do budoucna mohly být velké problémy. 

  • Přerušují vás, když mluvíte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tak tuhle „neslušnost“ byste neměli ignorovat. Je fajn, že se s vámi chce vaše dítě bavit nebo že se chce na něco zeptat, ale neznamená to, aby vám skákalo do řeči, když hovoříte s někým jiným. Učte je být ohleduplný k ostatním a respektovat je. I děti se musí naučit zvládat frustraci z toho, že na ně nemáte hned čas, a musí vědět, že je dobré naučit se čekat. Řekněte dítěti, že mluvíte s kamarádkou a že potřebujete slyšet, co říká. Proto potřebujete, aby bylo zticha a nerušilo vás. Poraďte mu, aby si sedlo a chvíli si hrálo s nějakou hračkou. Pak se mu věnujte.

  • Jsou hrubé a agresivní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jistě, děti se touží prosadit, a někdy za každou cenu. Ovšem proč ignorovat, když váš synek praští lopatkou holčičku, se kterou si hraje na pískovišti? Totéž platí o kousání a bití sourozence či kamaráda. Rozhodně za to dítě fyzicky netrestejte, to byste vraceli stejnou mincí. Přehlížet byste to ale také neměli – tím dáváte najevo, že hrubé chování je přijatelné, a dítě by i v budoucnu řešilo spory touto cestou. Dítěti v tomto případě klidně řekněte, že se to nedělá a že je takový způsob komunikace nepřijatelný.

  • Neposlouchají vás a přehlížejí vás

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ani tohle jako rodiče neignorujte. Když dítěti říkáte pětkrát, aby něco udělalo, a ono to stejně neudělá, ale vy nereagujete, odesíláte tím zprávu, že je to vlastně v pořádku. Je třeba najít způsob, aby dítě poslechlo a nepřehlíželo vás. Jakmile mu totiž dovolíte, aby to neustále dělalo, je pravděpodobné, že se vzdoru nikdy nezbaví. Použijte humor, nekřičte, po prvním vašem příkazu vyžadujte, aby vám ho dítě zopakovalo, a třeba ho i vezměte za ruku a doveďte ho tam, kam potřebujete. Nebo stiskněte tlačítko a vypněte televizi či počítač.

  • Dělají si, co chtějí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná se vám zdá pohodlnější, když si vaše dítě samo vezme ze spíže jídlo nebo sladkosti, případně když si kdykoli zapne televizi nebo počítač. Ovšem nechat malé dítě, aby mělo samo kontrolu nad vším, to není dobře. Je nutné, aby dítě vědělo, že i doma se musí dodržovat určitá pravidla, podobně jako třeba ve školce. Obědváme všichni společně, sladkosti se jí až po obědě, před spaním se čistí zuby a pak už se žádné sušenky nekonzumují. Nastavte domácí "mini řád" a s dítětem ho čas od času probírejte. Zapnulo si televizi bez dovolení? Vypněte ji a řekněte, proč a proč je nutné, aby se vás nejdřív zeptalo, zda může.

  • Lžou a neříkají pravdu

    Autor: Shutterstock

    Samozřejmě že je lež a lež a ne vše, co dítě řekne, byste měli brát jako drama. Ovšem pokud dítě řekne, že ustlalo postel, a vy jasně vidíte, že ji neustlalo, nebo vám starší školák oznámí, že byl u kamaráda, a přitom byl někde jinde, pak je potřeba tyhle „nepoctivosti“ řešit. Děti můžou začít lhát automaticky, když jim to budete pokaždé tolerovat a pokud uvidí, že je to snadný způsob, jak se vyhnout konfliktu. Malé lži řešte s úsměvem, pokuste se najít motiv lhaní a ujistěte je, že když budou často lhát, lidé nebudou vědět, čemu mají věřit a čemu ne. Pokud vám předškolák vypráví, co zažil, a přehání, nejde o lež, protože tomu dítě skutečně věří. Případně si moc přeje, aby situace proběhla tak, jak ji popisuje. Podle psycholožky Beníškové je lží už to, když dítě podává nepravdivé informace a je si toho vědomé. Každou takovou lež musíte řešit a vysvětlit dítěti, že lhaní podkopává důvěru mezi lidmi, takže je nežádoucí lhát.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku