5 věcí, které si vaše děti budou z dětství pamatovat, i když dospějí

  • 5 věcí, které si vaše děti budou z dětství pamatovat, i když dospějí
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    9. října  2016 
     06:00

    Děti si nemusí pamatovat každou hračku, kterou dostaly k narozeninám, ani to, kolikrát jste jim koupili zmrzlinu. Jsou důležitější věci, které s nimi půjdou po celý život a které zůstanou navždy v jejich paměti. Které to jsou?

  • Čas, který jste jim věnovali

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zkuste si skutečně sebekriticky říct, kolik času svým dětem během týdne věnujete. Hodinu? Dvě? Víc? Nebo jen pár minut? Nemyslíme tím, že jim uvaříte, vyperete, uděláte s nimi úkoly, ale že s nimi skutečně jste, naplno. Když myslíte jen na to, abyste je udělali šťastnými, ne když s nimi jste, ale držíte při tom telefon v ruce, vyřizujete pracovní záležitosti nebo řešíte cokoli jiného. Přítomný okamžik byste s dětmi měli prožít naplno a odložit všechno, co není důležité (i když si myslíte, že je). Věřte, že si určitě zapamatují, jak jste s nimi celé nedělní odpoledne hráli karty nebo Activity a vyprávěli si u toho vtipy.

  • Pozitivní a láskyplná atmosféra

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bohužel, v dnešním světě se moc nenosí, abychom druhým vyjadřovali lásku nebo náklonnost, protože jaksi není čas. „Miluji tě“ nebo „Mám tě rád“ nejsou alfou omegou – a to je škoda. Není přece ostuda někomu vyjádřit, co k němu cítíme, a už vůbec ne svým dětem! Pamatujte, že to, co děti uslyší v dětství od vás, to si s sebou ponesou do budoucna a stejně tak se budou chovat ve svých rodinách. Nedopusťte, aby něha, dotyky a vyznání zmizely ze života, říkejte dětem nahlas: „Jsem na tebe pyšný“ nebo „Jsi fajn“. Tyhle všechny fráze, které mohou někomu připadat trapné a zbytečné, ovlivňují jejich pocity vlastní hodnoty a identity od útlého věku. Vždy je lepší být pozitivní než kritický.

  • Doba, kdy jste s nimi nebyli

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ne, to není v rozporu s tím, co bylo napsáno na začátku. Ačkoli to tak zní, i doba, kterou jste s dětmi nemohli strávit, může vyznít pozitivně a v jejich prospěch. Je to součást života, ne vždy mohou rodiče trávit veškerý čas se svými potomky. Takže nakonec i večery, kdy zůstaly děti doma samy nebo když samy něco obrovského připravovaly ve škole a nemohly se dočkat, až poběží domů a řeknou vám o tom, jsou pro jejich vzpomínky důležité.

  • Způsob, jak se vy a váš partner chováte k ostatním (i sami k sobě)

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nemyslete si, že vás děti neslyší, když si povídáte v obýváku s partnerem o sousedce a pomlouváte ji nebo když máte narážky na manžela a ošklivě o něm mluvíte. Slyší to moc dobře, jen to třeba neventilují. Ovšem nastavujete jim zrcadlo a v něm jim říkáte: "Ok, tohle chování je přijatelné," a ony ho začnou považovat za normu. Když jste doma s dětmi a partnerem, hovořte mezi sebou slušně a pozitivně, neurážejte se vzájemně, nenadávejte si a chovejte se k sobě tak, aby se tak jednou chovaly i vaše děti. Ony se učí od vás, tak na to nezapomínejte!

  • Jak jste zvládali těžké a stresující situace

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Život nemůže být vždycky jen bezstarostná procházka růžovou zahradou. Když máte děti, budete muset stát se manažerem, kontrolovat úkoly, zda mají svačinu a učení na další den v aktovce, jestli náhodou nejsou nemocné nebo zda nemají nějaký problém a něco je netrápí. Pokud jste typ, co vybuchne, když je pod tlakem, snažte se dostat své emoce pod kontrolu a zvládat stres jako profíci – už kvůli dětem, aby viděly, že i těžké a náročné situace se dají zvládnout se ctí.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku