Kdy nakreslí ovál, čtverec a postavu: Jak se má vyvíjet dětská kresba

  • Kdy nakreslí ovál, čtverec a postavu: Jak se má vyvíjet dětská kresba
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    17. ledna  2017 
     14:00

    Věděli jste, že všechny děti na celém světě, napříč rasami a kulturami, kreslí ve věku mezi třetím a pátým rokem takzvané hlavonožce – postavy s velkou hlavou a čtyřmi čárami místo končetin?

  • 1 rok: radost z pohybu

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Pro dospělého představuje kreslení návrat do světa dětství – do země fantazie a her postrádajících hranice a omezení. A právě tak tvoří malé děti! Vždy kreslí tak, jak nejlépe dovedou – upřímně a přímočaře. A jak se dětská kresba (obvykle) vyvíjí?

    Mnohá batolata „tvoří“ ráda a s nadšením (…a nejen na papír); mají radost z toho, že přímo pod jejich rukama cosi nového vzniká, vše navíc výrazně umocňuje radost ze samotného pohybu.

    Batolata totiž nekreslí pouze pomocí zápěstí a lokte, ale rozmáchlé pohyby vycházejí až z ramenního kloubu, jemná motorika ještě není tak dokonalá. Výsledkem bývají „rozmáchlé čmáranice“. Batole nekreslí kvůli výsledku, konečnému výtvoru, cílem i záměrem kresby je samotný proces kreslení.

  • 2 rok: první snahy o zachycení okolního světa

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Ne snad, že by dvouleté batole kreslilo krajinky a portréty, nicméně z jeho snahy i výsledků je dle odborníků patrné, že dvouleté dítě již často tvoří s vědomým záměrem zobrazit cosi z okolního světa.

    Některé děti kreslí nejen do všech stran rozmáchlé čáry, ale také do papíru různě píchají a tečkují. Jednoduše milují vytváření rozličných skvrn – ostatně to velmi ráda dělají i mladší batolata, a to nejen s potřebami určenými pro kreslení...

    A pozor, děti kreslením trénují nejen motoriku, ale i mozek – spojení oka, mozku a ruky.

  • 3 roky: kolečka, ovály a hlavonožci

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Čáry se začínají ohýbat a kulatit – na papíře "tříleťáka" se objevují první pokusy o kruh, ovál a také nejrůznější spirály. Odtud je už jen krůček k velmi oblíbenému sluníčku a později i k obrovitým a pro dítě zcela fascinujícím lidským hlavám.

    Z hlav brzy vyrůstají i končetiny – a „hlavonožec“ je na světě! Jak dítě roste, zdokonaluje obličej a i v jiných kresbách se stále více věnuje detailům.

    Co by mělo dítě zvládnout ve 4 a v 5 letech? To se dozvíte ZDE

    Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?

    Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?

    Mí první dva synové se narodili plešatí, takže byl dost velký šok, když ten třetí vypadal jako černovlasý hipík s takovým množstvím vlasů, že jsem…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku