Máte dítě závislé na mobilu či tabletu? Takhle to poznáte!

  • Máte dítě závislé na mobilu či tabletu? Takhle to poznáte!
    Místo toho, aby děti venku sportovaly a hrály si, tráví čas u elektronických přístrojů
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    27. května  2020 
     08:00

    Každé třetí dítě umí používat tablet či počítač dřív, než řekne první slůvka. I když můžou tyto přístroje přinést mnohý užitek a rozvíjet schopnosti dětí, je potřeba s nimi zacházet obezřetně. To, že se počítače a další elektronika dají nejen zapnout, ale i vypnout, musí své potomky naučit rodiče.

  • Kdy být na pozoru

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Pokud potomka přestávají zajímat ostatní činnosti nebo pokud začne být nervózní, bez nálady a ve stresu, když není elektronika v dosahu, pak je potřeba začít něco měnit,” shrnuje Dr. Richard Graham, londýnský psychiatr pro děti a dospívající. Jaké jsou známky toho, že vaše dítě začíná elektronika ovlivňovat už přespříliš? A co se s tím dá dělat?

  • Když se vzteká

    Autor: Shutterstock.com

    Nejdřív stačilo dvacet minut, teď je po čtyřiceti potomek ještě nespokojený a nechce skončit s hraním. Nebo jinak: na začátku páté třídy si občas po škole chatoval se spolužáky na Facebooku, teď tráví na počítači celé odpoledne. Stejně jako tělo narkomana nebo alkoholika potřebuje časem vyšší dávku drogy, tak i závislý na elektronice zvyšuje svou denní dávku času před obrazovkou. A když ho vyzvete, aby skončil, propadá záchvatům vzteku.

  • Když nechce za kamarády

    Autor: Ilustrační foto profimedia.cz

    Pokud vaše dítě odmítá dělat jiné věci, jako jsou například hry s kamarády, výlet nebo koupání v bazénu, a raději by jen sedělo u počítače, je třeba zbystřit. Samozřejmě každé dítě remcá, když je rodičem vyzváno k nějaké společné aktivitě. Většinou je potřeba použít lehkých donucovacích prostředků. Problém nastává ve chvíli, kdy je při těchto aktivitách bez zájmu, nesoustředěné a v duchu počítá minuty, kdy to bude mít za sebou. Také témata hovorů s vámi nebo s kamarády leccos napovědí: pokud projeví nadšení jen ve chvíli, kdy vypráví o nových levelech nebo dosažených bodech, zbystřete také.

  • Když jsou bez něj nervózní

    Autor: Shutterstock

    Mnozí to známe u sebe: když zapomeneme mobilní telefon, jsme nervózní a máme pocit, že se „něco stane” a my se to nedozvíme. Pozorujte chování svého potomka, když nemůže mít u sebe telefon, tablet nebo notebook. Je nervózní? Popudlivý? Bolí ho hlava, odsekává? „Samozřejmě že dospívající chtějí být v kontaktu s kamarády, to je jasné,” upozorňuje Dr. Richard Graham. „Ale pokud se s tím dítě častokrát neumí vyrovnat, je čas si s ním pohovořit.”

  • Když si bere telefon tajně do postele

    Děti v předškolním věku dokážou většinou obsluhovat počítač, ale neumějí plavat, jezdit na kole nebo si zavázat tkaničku
    Děti v předškolním věku dokážou většinou obsluhovat počítač, ale neumějí plavat, jezdit na kole nebo si zavázat tkaničku
    Autor: profimedia.cz

    Bere si dítě telefon do postele tajně? Bere si ho do školy i přes váš zákaz? Snaží se k počítači dostat i mimo čas, který jste mu pro něj vyhradili? Mohlo by jít o jednu ze známek toho, že svůj vztah k elektronice nezvládá. Samozřejmě většina dětí to někdy zkusí a telefon si ukradne třeba do postele. Důležité ale je to, že to potom neopakuje.

  • Co s tím?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stanovte si jasný čas, kdy bude mít dítě přístup k počítači nebo tabletu. A to nejlépe den i hodinu. Klidně si vše sepište, předejdete následným diskusím o tom, jak jste to „špatně pochopili”. Buďte konkrétní: stanovte si, jestli esemeskování s přáteli se do "času na mobilu” počítá, nebo ne. Domluvte se předem, jestli se dají ušetřené minuty přesouvat na jiné dny. Rozhodně nedoporučujeme, aby si potomek mohl „vybrat” čtvrteční hraní už v úterý. Protože ve čtvrtek si „vybere” to nedělní a tak dále a tak dále. Pamatujte, že jste to vy, kdo učí děti, jak trávit svůj čas. Nabídněte jim dostatek jiných alternativ. To platí hlavně v předškolním věku – naučte dítě hrát si se stavebnicí, s kamarády, s vámi. Choďte s ním ven, povídejte si s ním. Myslete na to, že čas strávený s elektronikou by nikdy neměl být delší než čas strávený s vámi.

    Podívejte se, jak dokážou být děti zaujaté tablety:

    Stanovte místa nebo situace, kam eletronika nesmí. Například při jídle by každý měl mobil přepnout do tichého režimu. Zvolte si například jeden den o víkendu, během kterého pokud možno celá rodina nebude elektroniku používat. Místo toho dělejte něco společně. Také postel by měla být „mobil-free”, obzvlášť večer. Hraní her před usnutím rozhodně kvalitnímu spánku neprospívá.

    Naučte dítě nařídit si budík třeba pět minut předtím, než končí jeho čas. Dáte mu tak možnost dohrát si úroveň, dostavět alespoň část projektu nebo pomalu končit s chatováním. Taky bychom byli neradi, kdyby nám někdo vypnul oblíbený seriál ve chvíli, kdy se On ptá Jí: Vezmeš si mne? Možnost připravit se na konec jim pomůže lépe zvládnout stisk tlačítka Vypnout.

    Chlapeček se narodil s úplně bílými vlasy! Albín však není. Jak je to možné?

    Chlapeček se narodil s úplně bílými vlasy! Albín však není. Jak je to možné?

    Když se před časem v maďarském Székesfehérváru narodil chlapec s úplně bílými vlasy, byli v šoku jak jeho rodiče, tak personál. Protože to se hned…celý článek

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku