Chůva ano, či ne? Proč byste si ji neměli vyčítat

  • Chůva ano, či ne? Proč byste si ji neměli vyčítat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    11. června  2017 
     06:00

    Najala jste si chůvu, pečlivě ji vybrala a racionálně si moc dobře uvědomujete, že je vaše dítě v dobrých rukou. Nebo si to alespoň snažíte vsugerovat, když už vám to říkají všichni ostatní, že? Ale co když vás během doby, kdy se chůva stará o vaše dítě, neustále přepadají temné myšlenky, co všechno se asi doma děje a co by se mohlo přihodit? Jak se podle psycholožky vyrovnat s tím, že vám s dětmi pomáhá někdo cizí?

     

  • Snažit se přestat myslet na to, co se děje doma, je hloupost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Už když se rozhodujete, jestli si chůvu vůbec pořídit, nebo ne, vědomě se připravujete na to, že svěříte své milované dítě někomu úplně cizímu. A přestože se snažíte si vybrat tu nejpovolanější osobu s těmi nejlepšími referencemi a hvězdnými doporučeními, je jasné, že nikdy nemůže žádná jiná žena nahradit vás – mámu.

    Je tak logické, že vás budou neustále přepadat obavy, zdali má vaše děťátko alespoň zčásti takovou péči, když s ním nejste, jako má během doby, co je s vámi. „Myslet několikrát za den na dítě, když jsem v práci, je především úplně normální. Spíš by mi přišlo divné si na své dítě ani nevzpomenout. Jsme evolučně nastavené tak, že se máme o svého potomka starat, tudíž je normální, že na něj myslíme a občas si děláme starosti,“ říká doktorka Veronika Kieslingová.

  • Přijměte svou starostlivost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Znáte to, že když vám někdo řekne: „V žádném případě nemysli na růžového slona!“ jediná věc, na kterou budete myslet, je růžový slon. Podle psycholožky Kieslingové totiž jakmile si vytyčíte cíl na dítě nemyslet, věřte, že na něj budete myslet ještě více než předtím. Jde spíš o to, přijmout svou starostlivost a uvědomit si, že je docela hezké si vzpomenout několikrát za den na své dítě, uvědomit si, co právě dělá, jak si hraje nebo odpočívá a zůstat s ním tímto způsobem v kontaktu.

  • Důvěřujte svému rozhodnutí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ženy, které se rozhodly jít do práce, pro to mají své důvody. Ať už je to skvělý výdělek, potřeba neztratit kontakt se svou profesí nebo jednoduše přišly na to, že zůstat s dítětem několik let doma je nad jejich síly a představivost a pracovat zkrátka chtějí. Různé matky, různé potřeby. Jednu věc ale mají většinou tyto ženy společnou, tou je touha po dokonalosti.

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

    „Tyto matky by si měly uvědomit, že nemohou být perfektní v každé oblasti. O dítě se stará někdo, koho to baví a kdo se mu třeba věnuje s větší trpělivostí a zájmem, než měly ony samy. Dítě tak může do života mnoho získat – z toho by měly mít radost a neutápět se v pocitu viny. Je totiž lepší mít část dne přívětivou „tetu“ než celou dobu nervózní a špatně naladěnou matku,“ radí doktorka Kieslingová.

  • Stanovte pravidla

    Autor: iStock

    Jak ale přijmout cizí ženu ve svém domově, aby nepůsobila jako vetřelec? Nastavit si zásady s chůvou je důležité už od samotné první návštěvy. „Mít s chůvou přátelský a otevřený vztah je asi podmínkou, abyste se vy i vaše dítě cítily komfortně. Neznamená to ovšem nutně, že si s chůvou budete muset tykat a svěřovat jí podrobnosti ze svého soukromí. Na to byste měla mít kamarádky. Budete-li mít s chůvou spíše pracovní vztah, budete si s ní snáze domlouvat výchovná pravidla a dodržování zvyklostí, na kterých vám záleží. Nezapomeňte na pravidlo, že člověku, kterému tykáme, se v momentě nespokojenosti hůře něco vytýká,“ doporučuje psycholožka.

    Tak to jsme nečekali! Podívejte se, jak dítě vidí den s matkou

    Tak to jsme nečekali! Podívejte se, jak dítě vidí den s matkou

    Máte někdy pocit, že den s potomkem je jedna vyčerpávající série nezdarů, ačkoli dítě vypadá spokojeně? A naopak – někdy vás těší, jak vám všechno…celý článek

    Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!

    Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!

    Před pár dny jsem byla na maturitním plese nejstaršího syna. Bylo to fajn a nebylo špatné být tam mezi rodiči skoro nejmladší. Už před dvaceti lety…celý článek

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku