Od kdy mohou děti vajíčka? Co nejdříve! A klidně jedno vejce denně, radí vědci

  • Od kdy mohou děti vajíčka? Co nejdříve! A klidně jedno vejce denně, radí vědci
    Vejce je alergen, proto opatrně. Dávky postupně zvyšujte.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. dubna  2019 
     06:00

    Dáváte svému batoleti vajíčka? Ne? Chyba. Podle nového průzkumu by totiž malou dávku vajíček měly jíst děti už od šesti měsíců. Vypadá to dokonce, že vejce jsou novou superpotravinou pro naše nejmenší. Přitom se o ně dlouho vedly spory, hlavně kvůli obsahu cholesterolu. Jedno je ale jisté: obsahují řadu kvalitních živin, které děti potřebují. A vaši potomci by měli sníst klidně jedno vejce denně.

  • Vejce je vynikající zdroj důležitých živin

    Předškolák jí vajíčko k snídani.
    Předškolák jí vajíčko k snídani.
    Autor: iStock

    Podle nového průzkumu by děti denně měly sníst jedno vajíčko. Australská lékařka a odbornice na výživu Melanie McGrice vysvětluje proč: "Vajíčka jsou bohatým zdrojem kvalitních živin, které děti potřebují. Obsahují mnoho vitaminů a stopových prvků. Vedle proteinů, tuků tedy vitaminy A, D, E, B12, B6, niacin, folát, selen, železo, zinek, jod a hořčík. Železo je například důležité pro tvorbu červených krvinek, folát, neboli kyselina listová, zase pro tvorbu buněk. Vejce dále obsahují omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny pro správný růst a pro kosterní svalstvo.

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Cukry a zase cukry! Mnoho dětí dnes sladkosti vůbec nesmí. Jejich rodiče dbají na zdravý životní styl, což je naprosto v pořádku. Nic se však nesmí…celý článek

    Stačí sníst jedno vejce denně a pokryjete 9 procent denních požadavků na železo, 60 procent denní dávky kyseliny listové, 12 procent omega-3 mastných kyselin a 43 procent důležitých bílkovin. Vejce jsou také vynikajícím zdrojem vápníku, jeden kus obsahuje až 50 miligramů vápníku, což je zhruba 5 % denní doporučené dávky vápníku."

  • Jedno vejce denně zvyšuje růst

    Ideální variantou jsou míchaná vajíčka, omeleta nebo frittata.
    Ideální variantou jsou míchaná vajíčka, omeleta nebo frittata.
    Autor: iStock

    Výzkum dokazuje, že jedno vejce denně může výrazně ovlivnit růst podvyživených dětí. Doktorka Lora Lannottiová a její tým studovaly děti ve věku od šesti do devíti měsíců. Jedna skupina dětí dostávala náhodně jedno vejce denně celý půlrok, druhá skupina nedostávala žádná vejce. Ve skupině dětí, které pojídaly vajíčka, bylo výrazně sníženo riziko vzniku podvýživy – o celých 74 procent. 

    Zajímavostí je, že v padesátých letech se prováděla studie, která řešila výskyt revmatické horečky u sirotků, kteří nedostávali potravu s obsahem vajec. Zjistilo se, že poté, co jim začala být vajíčka podávána, problém vymizel.

  • Dítě, které ochutná vejce v pozdějším věku, má pětkrát vyšší pravděpodobnost vzniku alergie

    Vejce je alergen, proto opatrně. Dávky postupně zvyšujte.
    Vejce je alergen, proto opatrně. Dávky postupně zvyšujte.
    Autor: iStock

    Jedno vařené vejce denně může snížit pravděpodobnost výskytu alergie. A čím dřív, tím lépe. V dnešní době trpí alergiemi děti velmi často, přičemž alergie na vajíčka nejsou výjimkou. V Austrálii proto Asociace klinické imunologie a alergologie (ASCA) doporučuje zařazovat alergeny, jako jsou vejce, co nejdříve. Ideálně od šesti měsíců věku dítěte (dříve než ve čtyřech měsících rozhodně ne). Mnoho maminek si myslí, že když s vejci či jinými alergeny počkají, udělají lépe. Ale opak je pravdou: zařazení vajec do stravy v pozdějším věku nebo v malých dávkách opravdu může zvýšit riziko vzniku alergie.

    Odborníci na výživu a pediatři doporučují začít podávat dětem mladším jednoho roku nejprve vaječný žloutek. Bílek totiž patří mezi výraznější alergeny, a proto je lepší s jeho konzumací počkat. Naopak žloutek je velmi hodnotný a měl by se dětem zařadit do stravy ideálně od ukončeného šestého měsíce.

  • Jak začít s vejci u malých dětí?


     

    Vejce vařená natvrdo.
    Vejce vařená natvrdo.
    Autor: iStock

    Vzhledem k tomu, že vejce jsou výrazným alergenem, je dobré začít po malých dávkách a ty postupně zvyšovat. První den dejte dítěti jen čtvrt lžičky vařeného vejce (žloutku) smíchaného s jinou potravinou. Pokud zjistíte, že dítě bez problémů tuto dávku toleruje, můžete ji postupně po čtvrtlžičkách zvyšovat, až se dostanete na celé vajíčko. Bedlivě sledujte možné příznaky alergie, jako jsou vyrážky, otoky, problémy s dýcháním. Pokud zjistíte, že vaše dítě má alergii na vajíčka, ihned je vysaďte. Je pravděpodobné, že s věkem tato intolerance vymizí, pak můžete zkusit zařadit vejce znovu, ale samozřejmě po konzultaci s odborníkem.

    Jaké sýry jsou vhodné pro děti? Podívejte se na video:

  • Jak vejce upravit?


    Děti by měly ochutnat vejce co nejdříve - ideálně v šesti měsících.
    Děti by měly ochutnat vejce co nejdříve - ideálně v šesti měsících.
    Autor: iStock

    Jestliže vejce dáváte dítěti mladšímu než jeden rok, je důležité dbát na to, aby byly vaječné žloutky dobře uvařené, jinak hrozí možnost nákazy salmonelou. Pokud je dítě starší a vajíčka toleruje, můžete mu uvařit vajíčko na hniličku. Podle výživových expertů jsou vajíčka naměkko daleko lépe stravitelná, ale opět varují: tepelné ošetření není dostatečné a výskyt salmonely je vysoký. Ideální variantou je proto vaječná omeleta nebo frittata, do které můžete přidat třeba hrášek. Dítěti pak pokrm nakrájíte na kousky a může ho jíst samo. A hodí se i na svačinu či na výlet.

     

    Kukuřičné lupínky dětem nedávejte. Čím jim škodí?

    Kukuřičné lupínky dětem nedávejte. Čím jim škodí?

    Dáváte dětem kukuřičné lupínky, protože vám přijdou ze všech cereálií skoro nejvhodnější, jelikož nejsou moc sladké? To je pravda. Bohužel, jsou moc…celý článek

    Otestovali jsme: Dětské sýry jsou pro děti moc slané. Které jim nedávat?

    Otestovali jsme: Dětské sýry jsou pro děti moc slané. Které jim nedávat?

    Kupujete dětem sýry, protože je to dobrý zdroj vápníku a bílkovin? Tak buďte při výběru opatrní, protože zdaleka ne všechny sýry se pro ně hodí, a…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku