Čtyřměsíční holčička dokáže sama stát! Nebo to je trochu jinak?

Video se připravuje ...
Na Islandu stojí miminka už v půl roce
Foto: ungbarnasundsnorra.is
Sdílej na facebooku
14. června  2017 
 06:00

Zjevně: jiný kraj, jiný mrav. Zatímco zdejší kojenci se učí na hodinách plavání pro nejmenší zvykat si na vodu, hrát si v ní a potápět se, na Islandu se s tím moc nepářou. A učí je stát, ačkoli jim je teprve pár měsíců. Platí to přinejmenším na lekcích, které vede instruktor Snorri Magnússon. Otázkou je, jestli jim to prospěje. 

Lidé na sociálních sítích překvapeně sledují sotva čtyřměsíční Evu, která při lekcích plavání pro miminka stojí na podložce v rukou instruktora. Běžně se kojenci staví u nějaké opory mnohem později – ti nejaktivnější po půlroce, ale také klidně až v deseti měsících. Jak to, že na Islandu to zvládnou tak malé děti? 

Tedy ty, které chodí dvakrát týdně na hodinu v rámci dvanáctitýdenního kurzu. Otázkou je, jestli to je pro ně dobré a zda to rodiče mají chtít. Islandský psycholog Hermundur Sigmundsson na katedře psychologie na NTNU na tom nevidí nic špatného, podle něj je podobné posouvání hranic v pořádku.

Video se připravuje ...
Na Islandu stojí miminka už v půl roce • VIDEO: 

Psycholog sledoval celkem dvanáct dětí, z nichž 11 dokázalo ještě před absolvováním celého kurzu stát po dobu delší než osm sekund, některé dokonce 15 vteřin. "Je to překvapivé, když uvážíme, co od takhle malých dětí očekáváme," řekl psycholog. 

Instruktor Snorri Magnússon tvrdí, že na tom není nic zvláštního. Nejmladší dítě, které to u něj dokázalo, bylo sotva tři a půl měsíce staré. Podle psychologa je zjevné, že toho víme ještě málo o lidské schopnosti udržovat rovnováhu a kontrolovat pohyby. 

Umělec fotil porod syna. Skutečně emotivní a živočišné snímky!

Umělec fotil porod syna. Skutečně emotivní a živočišné snímky!

Zděšené a nechápavé pohledy. Přesně tak reagovali lidé, když jim nastávající otec a oceňovaný umělec Buki Koshoni sdělil svůj záměr: fotografovat celý…celý článek

Na druhou stranu – proč by to děti měly dělat? Navíc nejde ani o stání v pravém slova smyslu, zatímco začínající chodci jsou doširoka rozkročení. Islandský instruktor dětem hodně pomáhá postoj vybalancovat. Ale rozhodně je to něco, co čtyřměsíční děti neumějí a nedělají, a proto pochopitelně zní kritika lekcí severského ostrova. 

Co na to kostra a svaly? 

Zatímco někteří vědci jásají, řada pediatrů je opačného názoru. Podle nich totiž nemá smysl učit děti něco, na co nejsou jejich kostra ani svalstvo připraveny. A tento názor zastává i řada odborníků na psychomotorický vývoj dítěte. Další z jejich argumentů hovoří o tom, že v takto předčasném stavění se dítěte na nohy nenalézají žádný smysl v danou chvíli ani do budoucna.

To ostatně potvrzují i odborníci, kteří výcvik miminek s instruktorem realizovali. Podle nich se jen těžko projeví schopnost stát ve čtyřech měsících budoucím pohybovým nadáním. I psycholog Sigmundsson připouští, že to nijak nesouvisí s jejich schopností naučit se pohybovat ve vodě, plavat nebo s pohybovou zdatností v dalším životě. 

Podívejte se na miminko z USA, které dokáže samo vyplavat z vody po pádu:

Video se připravuje ...
Dítě se dokázalo samo zachránit po pádu do vody • VIDEO: 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku