Tohle musí umět dospělé děti! Dovednosti, bez kterých to nepůjde

  • Tohle musí umět dospělé děti! Dovednosti, bez kterých to nepůjde
    Máte osmnáctileté dítě? Sláva!
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    27. května  2018 
     06:00

    Co by vlastně měli umět dnešní osmnáctiletí lidé, aby přežili ve světě dospělých? V tomhle věku je většina z nich ve třetím ročníku střední školy, ale už plus minus za rok půjdou do svého prvního zaměstnání nebo na vysokou školu. Tohle by měly vaše dospělé děti zvládnout! 

  • Úřady a opraváři? Žádný problém

    Bez jednání na úřadech a v bankách to úplně nejde
    Bez jednání na úřadech a v bankách to úplně nejde
    Autor: iStock.com

    Osmnáctiletý musí být schopen mluvit a jednat s dospělými lidmi typu ředitel školy, profesor, ale také třeba s bankovními úředníky, různými zástupci finančních služeb, kteří se je budou snažit nalákat na své produkty, se spolupracovníky na brigádách, lékaři či třeba opraváři. Většina z osmnáctiletých sice ještě bydlí u rodičů, ale už jsou zkrátka dospělí. 

  • Když zabloudí

    Kudy z toho ven?
    Kudy z toho ven?
    Autor: iStock.com

    Osmnáctiletý člověk musí umět vyřešit to, když zabloudí někde ve městě nebo na výletě, a musí počítat s tím, že ne vždycky bude mít po ruce nabitý mobil nebo signál. Měli by umět používat veřejnou dopravu, vědět, jak se kupují lístky a hledá spojení. Vypadá to jako banalita, ale děti zvyklé dlouhé roky na to, že je například do školy vozí rodiče, s tím mohou mít problém. 

  • Zvládání termínů

    Francouzský ministr školství chce zakázat v základních a středních školách mobilní telefony.
    Francouzský ministr školství chce zakázat v základních a středních školách mobilní telefony.
    Autor: Profimedia.cz

    Dospělý člověk by si měl umět hlídat termíny odevzdávek různých prací, a to včetně dostatečné rezervy pro jejich vypracování, měl by znát termíny přihlášek na vysokou školu nebo termíny důležitých písemek a později i zkoušek. Zároveň by si měl zvládnout hlídat termíny preventivních prohlídek například u zubaře. 

  • Mýt auto nemusí vždycky otec nebo matka
    Mýt auto nemusí vždycky otec nebo matka
    Autor: iStock.com

  • Konflikty a nedorozumění

    Hádkám se nevyhne asi žádný vztah
    Hádkám se nevyhne asi žádný vztah
    Autor: iStock.com

    Rodiče dnešních dětí mají tendenci je po všech směrech co nejdéle chránit, což jim pak může paradoxně uškodit, protože si nebudou vědět rady v momentě, kdy už by mělo být řešení na nich. Týká se to třeba mezilidských vztahů – proto je fajn, když rodiče už v předchozích letech nechávají dětem do jisté míry volnost v tom, jak konflikty řeší, samozřejmě s tím, že jsou připraveni vše s nimi probrat a poradit jim. 

  • Zátěž

    Když zkouška střídá zkoušku
    Když zkouška střídá zkoušku
    Autor: iStock.com

    I čerstvě dospělý člověk by měl zvládat poměrně vysokou zátěž sestávající ze všelijakých povinností, měl by umět kombinovat školu a nějakou brigádu nebo koníček, případně se vyrovnat s tím, že se na něj nahrne více povinností najednou. K tomu patří i zvládání toho, že šéfové a učitelé jsou různí, milí, přísní a někdy i nespravedliví. 

  • Peníze

    Studenti a brigáda? Měla by to být samozřejmost
    Studenti a brigáda? Měla by to být samozřejmost
    Autor: iStock.com

    I když to vaše finanční situace nevyžaduje, usilujte o to, aby si nejpozději v osmnácti letech našly vaše děti nějaký přivýdělek. Jednak se díky tomu naučí lépe hospodařit s penězi, jednak si uvědomí jejich cenu, a navíc se díky tomu učí zodpovědnosti za plnění pracovních úkolů vůči šéfovi i kolegům. 

  • Umění riskovat

    Máte osmnáctileté dítě? Sláva!
    Máte osmnáctileté dítě? Sláva!
    Autor: istock.cz

    Nemáme na mysli hloupé riskování nebo pocit, že se prostě nemůže stát nic špatného. Spíš jde o to, že byste měli děti při výchově směrovat k tomu, aby překonávaly překážky, zkoušely méně obvyklé cesty, jak dosáhnout cíle, a podobně. S touto odvahou riskovat úzce souvisí také vytrvalost a odolnost. 

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku