Kdy s dítětem poprvé vyrazit k zubaři?

  • Kdy s dítětem poprvé vyrazit k zubaři?
    Hlavně děti zubařem nestrašte. A z čištění zubů udělejte sice povinnost, ale zábavnou
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    25. října  2015 
     06:00

    I když má vaše dítě jen pár zoubků a ještě ani nejí tuhou stravu, už byste měli myslet na jeho zdravé zuby. I o částečně prořezaný chrup je třeba začít pečovat. „Kojencům je možné čistit zoubky kouskem navlhčené gázy nebo kupte nákusní zubní kartáček,“ doporučuje dětský zubař Radim Fiala. Tímto způsobem je potřeba čistit zuby alespoň jednou denně.

  • Kdy jít poprvé k zubaři?

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

     

    Rozhodně neotálejte. „Nejlepším obdobím pro první návštěvu zubaře je jeden rok věku dítěte,“ dodává doktor Fiala. Dítě si zvykne na zubařské křeslo a skutečnost, že se mu lékař dívá do úst. Rodiče navíc dostanou vysvětlení a upozornění, které potraviny zvyšují možnost vzniku zubního kazu. „Preventivní prohlídky by se pak měly provádět jednou za půl roku,“ upozorňuje zubař.

     

  • Jak často čistit dětem zuby?

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

     

    Když je celý chrup prořezaný, měly by si děti začít čistit zuby dvakrát denně dětským štětinkovým kartáčkem. „Zubní pastu jim dejte asi ve velikosti hrášku,“ říká Radim Fiala.

     

  • Nestrašte děti vrtáním

     

    Mezi největší zubní mýty patří i to, že zkažený dětský chrup nevadí, protože naroste nový. To je nesmysl.
    Mezi největší zubní mýty patří i to, že zkažený dětský chrup nevadí, protože naroste nový. To je nesmysl.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Popište dětem, že i vy chodíte k zubaři, s tím, že většinou zubař zuby jen zkontroluje a nedělá nic, co by bolelo. Nikdy děti nestrašte vrtáním a trháním zubů. Nikdy se ale nenechte svými ratolestmi umluvit k odložení návštěvy zubního lékaře. Je lepší chodit pravidelně a dbát na prevenci než pak zuby zbytečně vrtat, a tím nechat děti trpět. S dítětem jděte na prevenci dříve, než začne mít se zuby potíže. 

     

    Na druhou stranu před návštěvou zubní ordinace svému dítěti nelžete. Neříkejte mu, že to nebude vůbec nikdy bolet nebo že mu zoubky určitě vrtat nebudou, i když víte, že je to nutné a naplánované. Prostě mu vysvětlete, že sice návštěva zubaře není vždy úplně příjemná věc, že injekce do dásně trochu štípne a vrtání zoubku bude bolet, ale je to jen chvilinka a zoubky zase budou zdravé.

     

  • Proč se musí hlídat i mléčné zuby?

     

    Přirozený dětský úsměv je nejkrásnější.
    Přirozený dětský úsměv je nejkrásnější.
    Autor: shutterstock

     

    Za našich mladých let se mělo za to, že první zoubky jsou první zoubky a není nutné je ošetřovat. I naši rodiče zastávali teorii "proč chodit k zubaři, když mu stejně brzy vypadnou?". Jenže i mléčné zuby se kazí a můžou dítě pěkně potrápit. A vrtání je nutné i u těchto prvních zoubků.

     

  • Anestetikum pro dítě?

    I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje.
    I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Někteří rodiče se zásadně brání lokální anestezii. Jedni si myslí, že může dítěti uškodit, druzí, že by jejich ratolest vyváděla ještě víc při vpichu než při samotném vrtání. Proto se určitě vždy poraďte se zubařem. Ať on posoudí, jestli je anestezie vhodná. Je zbytečné, aby pak vaše dítě mělo špatné vzpomínky a celoživotní strach z bolesti u zubaře.

  • Aby se nebálo…

    S pravidelným čistěním zubů začněte u malých dětí co nejdříve
    S pravidelným čistěním zubů začněte u malých dětí co nejdříve
    Autor: Foto orbitklub.cz

     

    „Děti se zubaře bojí, protože nevědí, co se bude dít, a jsou najednou v těsné blízkosti docela cizího člověka,“ popisuje psycholožka Alena Páchová. „Proto je dobré, aby rodič své dítě na návštěvu připravil.“ Povídejte si s dcerou nebo synem o tom, jak je tato profese prospěšná, jak zubaři zachraňují nemocné zoubky. A hlavně – nikdy návštěvou zubaře nestrašte a nevyhrožujte. Zapovězená věta – i když pronesená s dobrým úmyslem – tedy je: Když si nebudeš čistit zuby, půjdeš k zubaři, a tam to bude bolet.

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku