Moje dítě je pecka: Jak ho naučit trochu obratnosti?

Moje dítě je pecka: Jak ho naučit trochu obratnosti?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
24. června  2016 
 06:00

Že je vaše dítě zjevně nešikovnější než jeho vrstevníci? Že to říkají učitelky ve školce či ve škole a vy sami to vidíte, když s ním někam vyrazíte? A že stejně nejraději sedí doma? Může to tak být, ale na druhou stranu platí, že pohyb je pro děti přirozený, i když nejsou kdovíjak obratné. Snažte se jim ho nezprotivit, a naopak je pro nějaký druh pohybu nadchnout. 

„Často rodiče přihlásí dítě na nějaký sport – třeba fotbal. A když mu nejde nebo ho nebaví, zhodnotí, že prostě není na sport. Je pravda, že jsou děti talentované a méně talentované. Jenže za prvé se to dá těžko posoudit jen z jednoho druhu sportu. A za druhé – i kdyby dítě talent nemělo, jde nám přece o to, naučit ho pravidelně se hýbat, aby si pohyb užívalo, a ne z něj vychovat mistra světa," říká Jitka Literová, hlavní manažerka celorepublikového projektu Děti na startu. Tvrdí, že ještě neviděla dítě, které by nechtělo vykonávat vůbec žádnou sportovní aktivitu, pokud se mu správně podá.

Podobně to vidí i Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. Jakkoliv je to v dnešním světě složité, zkuste svou ratolest nesrovnávat. „Žádná měřítka, kdy je dítě sportovní a kdy není, stejně neexistují. Když skáče deset minut na trampolíně? Když běhá hůř než soused? Cítíte tu omezenost?“ ptá se.

Poznejte, co ho baví

Pokud nechcete vychovat z potomka profesionálního sportovce, ale jde vám o to, naučit ho brát pohyb jako součást života, neměli byste hledět na talent, ale na to, co ho bude bavit. „Když hledáme, co dítěti dělá radost, je důležité dát mu na výběr z většího množství aktivit a nechat ho objevit, co mu bude příjemné,“ říká Kristýna Přibylová ze speciálních dětských tělocvičen Monkey´s Gym, kde se všeobecné pohybové průpravě intenzivně věnují. Snaží se tu v dětech budovat pozitivní vztah k pohybu již od miminkovského věku.

K rozpoznání pohybových vloh skvěle slouží také projekt Děti na startu, který běží ve školkách a školách po celé republice. Chodit do něj může jakékoliv dítě od 4 do 9 let. Děti se setkají se základními druhy pohybu, vyzkoušejí si atletiku, gymnastiku, práci s míčem plus další druhy sportů a snadněji se zde dá odhalit, co jim bude vyhovovat. Budou orientované spíš na dynamické sporty typu běh, technicky náročnější disciplíny jako třeba tenis nebo budou preferovat fyzicky ne tolik náročné aktivity, jako jsou golf, sebeobrana a jiné?

Rychlá specializace škodí

...
...
Autor: Amaze.cz
Všechny tři ženy se shodují, že rodiče často dělají chybu v tom, že děti tlačí do konkrétních aktivit nebo úzké specializace moc brzo. „Když postavíte dítě na brusle ve třech letech a jemu to příliš nepůjde, vy ale budete trvat na tom, aby bruslilo, může se stát, že mu tenhle konkrétní sport tak znepříjemníte, že brusle neobuje po zbytek života,“ upozorňuje Kristýna Přibylová na rodičovské soutěžení, které často končí zklamáním pro obě strany. Dítě je nešťastné a rodič si myslí, že má potomka, který není na sport. Jenže děti jsou různé a některé potřebují na určité aktivity prostě dozrát. Ve třech letech jim možná bruslení nejde, ale v šesti letech, kdy už je pohybová soustava vyvinutá víc a dítě sport zvládá lépe i rozumově, protože si dokáže srovnat v hlavě jednotlivé pohyby, může být všechno jinak.

Se specializací jenom na jeden druh pohybu od raného věku je to totéž. Dítěti nedovoluje všestranně se rozvíjet a může se stát, že v pubertě pak s aktivitou, kterou dělalo od tří let, úplně sekne kvůli vyhoření.

Nesoutěživé nerovná se nesportovní

Jsou děti, které využijí každou příležitost k tomu, kopnout do míče, skáčou a lezou všude, kde můžou. Jiné zase neustále soutěží, vyžadují každý výkon měřit a rády překonávají samy sebe.

8 rodičovských přístupů, které zhoršují chování dětí

8 rodičovských přístupů, které zhoršují chování dětí

Rodiče někdy krotí problematické dětské chování způsobem, který ho jen zhoršuje. Samozřejmě – nervy ujedou každému, špatné ale je, když se z takových…celý článek

A pak jsou takové, kterým ani jedno moc neříká. Nejsou za každou cenu aktivní a soutěživé třeba také ne. „Nic z toho není ani správné, ani špatné. Každé dítě je jiné, což ale neznamená, že méně aktivní nebo nesoutěživé děti jsou zároveň nesportovní,“ říká Štěpánka Štrougalová a dodává: „Jenom motivace těch méně aktivních a méně soutěživých ke sportu bude možná trochu náročnější a bude to chtít víc zapojit fantazii.“ Pokud cítíte, že nejste zrovna typ rodiče, který by takové dítě dokázal nadchnout pokaždé nějakým originálním nápadem, na všechny aktivity se dnes dá domluvit trenér. Pro spoustu dětí je motivující už jenom jeho přítomnost a autorita.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku