Potřebuje vaše dítě rovnátka? Jak často je bude nosit a kolik to bude stát?

  • Potřebuje vaše dítě rovnátka? Jak často je bude nosit a kolik to bude stát?
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    17. října  2016 
     13:00

    Ne každé dítě má zuby jako z titulní stránky, a některé ortodontické vady je nutné řešit rovnátky. Pokud vám právě tuhle informaci sdělil váš stomatolog, pak jistě přemýšlíte, jestli je to nutné a jaká rovnátka pro dítě budou nejvhodnější.

  • Nosit, nebo nenosit?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Mám tři syny a všichni museli svého času nosit rovnátka. Tedy, ne že by z toho byli štěstím bez sebe. Bránili se zuby nehty, ale ve finále se nechali přesvědčit, že důvod nošení je pro jejich dobro a hlavně pro krásný chrup v budoucnu. A opravdu jim to pomohlo. Dnes mají krásně rovné zuby a na útrapy spojené s nošením rovnátek už dávno zapomněli.

  • Kdy s nimi začít a jsou vůbec zapotřebí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kdy je nasadit, to stanoví odborník po důkladném vyšetření. Každopádně, v šesti letech by měl stomatolog udělat dítěti rentgenový snímek, který odhalí, zda jsou založeny všechny stálé zuby, nejsou přítomny žádné nadbytečné zuby a podobně. Ze snímku by měl zjistit, jak se prořezávají stálé zuby, jakým směrem a podle toho vás doporučí na ortodoncii. Když není patrná žádná vada skusu a podobně, konzultace u ortodontisty stačí kolem osmého roku života. Snímacími rovnátky se dají efektivně upravit vady skusu jako je zkřížený skus, zákus řezáku, lze jimi korigovat růst čelistí a tím například upravit předkus.

  • Jaké typy rovnátek se používají a doba jejich nošení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jak říká ortodontistka MUDr. Andrea Stolzová, v čistě mléčném chrupu se rovnátka používají pouze výjimečně. „Snímací aparáty se užívají nejčastěji ve smíšeném chrupu, to je v době, kdy jsou už částečně prořezány stálé zuby,“ vysvětluje specialistka. Jedná se obvykle o deskové nebo funkční aparáty. Ty mají pryskyřičnou (barevnou) část a drátěné prvky (spony, clony). „Užití snímacího aparátu se musí přesně zvážit. Jeho výroba je individuální, tedy na míru v laboratoři. Nejčastěji se snímací aparát užívá odpoledne po návratu ze školy a na noc. Jsou ale i výjimky, kdy je nutné užívat rovnátka celodenně,“ říká ortodontistka.

  • Kontrola ukáže, jestli dítě rovnátka nosí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Říká vám dítě, že rovnátka nosí a přitom lže a v noci si je tajně schová pod polštář? Má smůlu, ortodontista dobře pozná, že je nenosí. Kontrola probíhá každé dva měsíce nebo v případě nějakých obtíží (rovnátka mohou tlačit na dásně a podobně). „Pokud dítě nepoužívá rovnátka tak, jak má, většinou nesedí na zubech přesně, takže ortodontista s jistotou pozná, že spolupráce není dobrá. Já osobně mám za to, že když dítě chápe, proč se léčí, vysvětlí se mu důvod a záměr terapie, většinou se i dobře spolupracuje,“ dodává dr. Stolzová.

  • Rovnátka nejsou levná záležitost, ale stojí za to!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rovnátka se zhotovují dětským pacientům na míru podle typu vady, kterou je třeba korigovat. Jejich cena se pohybuje kolem 1500-4500 Kč. Během terapie může ortodontista aparát upravovat sám, například pokud se bude prořezávat stálý zub, upraví pro něj v rovnátku místo výbrusem, nebo upraví spony aparátu, aby lépe drželo na zubech. „Málokdy se musí zhotovit během terapie zcela nové rovnátko, většinou je to pouze při špatné spolupráci pacienta,“ říká lékařka. Každopádně, dnešní rovnátka jsou hezká a rozhodně se za ně děti nemusí stydět. Můj nejmladší syn měl rovnátka dokonce se znakem fotbalové Slavie, takže je nosil rád a byl na ně dokonce pyšný. A proč je dobré děti přesvědčit o jejich nutnosti? Nošení rovnátek může zachránit již prořezané stálé zuby před poškozením v případě špatného růstu, může se snížit riziko zaklínění stálých zubů a může zlepšit výslovnost.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku