Co doopravdy potřebují jíst puberťáci: 4 superpotraviny pro zdravý vývoj

Co jim dát k jídlu, aby to bylo zdravé a zároveň jim to chutnalo?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
15. února  2016 
 06:00

"Polévka je grund," říkávaly obě babičky a rodiče většinou dodali: "Musíš jíst, jsi ve vývinu." Ano, tělo dospívajících má své potřeby a zvláštní nároky. Zpravidla ovšem bývají v této době naši pubertální potomci přehnaně kritičtí, nebo naopak lhostejní ke svému tělu. Což je vede k tomu, že se tláskají chipsy nebo nejedí vůbec. Na co nezapomínejte v jídelníčku dospívajících a které potraviny jsou pro ně ty nej?

Dospívání je doba extrémů, a to platí i o jídle. Většina puberťáků jí nepravidelně a vhodně složená jídla to většinou také nejsou. Snad největší oblibě se těší jídla, která dodají spoustu kalorií, ale jejichž výživová hodnota je mizivá. Dospívajícím tak brzy mohou začít chybět vitaminy nebo minerály potřebné k fungování jejich těla, které má během dospívání specifické potřeby.

Železo a vápník

Rychlý tělesný růst a vývoj jsou spojeny s vysokou potřebou dvou prvků: železa a vápníku. Vápník je potřeba kvůli správnému vývoji kostí. Železo je nezbytné pro tvorbu krevního barviva zvaného hemoglobin, které pomáhá přenášet kyslík po celém těle. Nedostatek železa se projevuje úbytkem energie, únavou, častým zadýcháváním se.

Pistáciové ořechy jsou výborným zdrojem železa
Pistáciové ořechy jsou výborným zdrojem železa
Autor: profimedia.cz
Jeho spotřebu urychluje růst a také nástup menstruace u dívek. Aby se železo v těle vstřebávalo, je potřeba dodávat také vitamin C. Základem správné výživy je pochopitelně vyvážený a pestrý jídelníček, ve kterém by neměly chybět následující potraviny:

Ořechy

Ořechy jsou výborným zdrojem bílkovin, železa a minerálů. Nejvíce železa najdete v lískových ořeších, kešu oříšcích a v pistáciích, můžete jíst i slunečnicová semínka nebo sezam. Ořechy jsou výborným zdrojem bílkovin a vitaminu B. Dodají energii, doporučuje se jíst je například po sportovním tréninku. Rozhodně dejte přednost ořechům než sportovním nápojům, ty do dětského jídelníčku nepatří. Pochopitelně je nejlepší jíst je neupravené a nesolené a nepřejídat se jimi.

Jogurt

Mléčné výrobky jsou nejlepším zdrojem vápníku a vitaminu D, který se v této formě v těle dobře vstřebává. Kromě růstu kostí přispívá i k tvorbě svalové hmoty. Probiotika obsažená v jogurtech navíc pomáhají udržovat v rovnováze střevní mikroflóru, což vede nejen ke správné funkci střev a trávení, ale i k podpoře imunity. Ovšem pozor: není jogurt jako jogurt! Které obstály v našem testu a které ne, to si můžete přečíst v tomto článku.

Test jogurtů: Z devíti vyhověl jediný, ostatní jsou moc tučné či sladké

Test jogurtů: Z devíti vyhověl jediný, ostatní jsou moc tučné či sladké

Jaké jogurty kupujete svým dětem? Díváte se při rozhodování o koupi také na obsah přidaných cukrů? Možná to vypadá jako věc, která v kategorii mléčných…celý článek

Losos

Losos se dá nazvat bránou do světa zdravé výživy. Dokážou ho totiž sníst i ti, kteří jinak rybí chuť příliš nevyhledávají. Je mnohem lepší variantou ryby než smažené prsty. Je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Ty podporují činnost srdce, pomáhají při dýchacích obtížích a kožních ekzémech, a podle některých studií mají dokonce příznivý vliv i na inteligenci.

Ovoce

Červené ovoce je na železo bohaté také, navíc dodá i potřebný vitamín C.
Červené ovoce je na železo bohaté také, navíc dodá i potřebný vitamín C.
Autor: Shutterstock

Kdo by to byl řekl, že ovoce je zdravé – říkáte si možná s trochou ironie. Přesto ale považujeme za důležité přínos ovoce v jídelníčku pro dospívající zmínit. Jeho výhoda je, že obsahuje hodně cukru a může pomáhat zahánět chuť na sladké. Je skvělým doplňkem bílého jogurtu. Energii a chybějící tekutiny dodá třeba po sportovním tréninku nebo obecně po náročném dni. Výborně si v tomto směru vede třeba vodní meloun. Na železo jsou bohaté třešně, švestky, jahody, borůvky, černý rybíz a meruňky. A navíc – vitamin C z ovoce pomáhá se vstřebáváním vápníku. I když to není žádná novinka, tak ještě jednou: ovoce rozhodně ano.


Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku