Želé, ovocné čočky, karamelky – bonbonů na trhu je nepřeberné množství. Které dětem vybrat, aby škodily co nejméně? "Pokud je možné, vybírejte výrobky s přírodními látkami nebo aromaty," říká odbornice na výživu Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju. "A za druhé: nikdy bychom neměli dítěti dovolit sníst celý sáček." Což se hůře dodrží třeba u želé, kterého jsou děti schopny sníst opravdu celý pytlík. U cucavých bonbonů se většinou spokojí s menším množstvím. "Jedna porce by měla být nanejvýš kolem pěti, šesti bonbonů," říká odbornice.
GALERIE BONBONŮ, KTERÉ JSME HODNOTILI
komprimáty
Autor: Adam Balažovič
Komprimát je výrobek, který je v podstatě obarvený cukr – ať již běžný nebo hroznový. Energeticky jsou na tom tyto bonbony podobně jako ostatní. Mají pochopitelně vysoký podíl cukrů, najdeme v nich ovšem i tuky. Ve dvou výrobcích z této skupiny jsou ve složení uvedeny ztužené tuky, a to řepkový (Ovocné čočky Lipo) a palmový/palmojádrový tuk (PEZ, The Smurfs). U výrobku Hroznový cukr Little Mole od výrobce Mocca ve složení žádný ztužený tuk nenajdeme, v tabulce energetických hodnot ale ano. "Otázka na výrobce tedy zní: kde se tuky v bonbonech vlastně vzaly?" ptá se odbornice.
želé
Autor: Adam Balažovič
Želé bonbony se skládají většinou v různém poměru z cukru, glukózového sirupu, želatiny, barviv a aromat, většinou přírodního původu. Výjimku tvoří Smajlíci Pedro, které obsahují brilantní modř. "Ne že by byla škodlivá, ovšem jedná se o opravdu chemickou látku, tak proč ji dětem kupovat, když na trhu jsou jiné varianty?" komentuje Karolína Hlavatá.
Když porovnáme komprimáty a želé bonbony, energeticky vycházejí podobně. Želé bonbony mají však o něco menší obsah celkového cukru a také obsahují určité množství bílkovin. Také želatina svědčí kloubům, což je další malé plus pro výběr želé bonbonů před komprimáty.
Podívejte se, jak dopadly v hodnocení jednotlivé želé bonbony a komprimáty:
Karolína Hlavatá hodnotí želé bonbony a komprimáty, jako jsou lipo nebo ovocné čočky • VIDEO: Adam Balažovič
Karamelky: když dva dělají totéž...
kara
Autor: Adam Balažovič
V případě karamelek se také vyplatí sledovat složení. "U výrobku Karamely Hors je složení v pořádku: máslo, poměrně velké množství (16 %) smetany a mléčný zákys. Druhé karamelky mají smetany pouhých 1,5 %, zbytek tvoří rostlinný tuk," říká odbornice.
...
Autor: Adam Balažovič
Bonbonky typu dražé vybírejte také vždy podle toho, jaké mají složení. U výrobku Mac Mix Rocco byla použita opět brilantní modř nebo také košenila. Tato látka je podle časopisu dTest zmiňována v souvislosti s dětskou hyperaktivitou, i když spojitost není dostatečně prokázána. Každopádně volit můžete výrobky, kde ani teoretické riziko nehrozí.
Výrobky bez cukru
Ricota Zitronenmelisse (meduňkový drops se sladidly): Energetická hodnota (ve 100 g) 990 kJ, tuky 0 g, sacharidy 96 g, z toho cukry 0 g, bílkoviny 0 g
Autor: Adam Balažovič
Poslední zástupce byl vybrán ze sorty bonbonů bez cukru, u nichž byla použita náhradní sladidla. "Jedná se konkrétně o isomalt, cukerný alkohol, který ničemu neškodí, jen ve velkém množství by mohl působit projímavě. Jeho výhodou je, že nekazí zuby a má nízkou energetickou hodnotu," říká Karolína Hlavatá.
Podívejte se na video, jak Karolína Hlavatá hodnotí další bonbony na trhu:
Karolína Hlavatá hodnotí karamely, drops a dražé. • VIDEO: Adam Balažovič/Shutterstock.com
Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.