Čočky, medvídci, karamely? Které škodí nejméně a kterým se vyhnout?

Které bonbony vybrat, aby dětem škodily co nejméně?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
18. května  2016 
 06:00

Možná patříte k rodičům, kteří zvládli svým dětem vysvětlit, že bonbony nejsou zdravé, a vaši potomci je od vás nevyžadují. My ostatní se snažíme volit to nejmenší zlo. Cucavý bonbon – nebo raději želé? Pět šumavských jahůdek nebo karamely? Podle čeho vybírat dětem bonbony? Které brát a které nebrat?

Želé, ovocné čočky, karamelky – bonbonů na trhu je nepřeberné množství. Které dětem vybrat, aby škodily co nejméně? "Pokud je možné, vybírejte výrobky s přírodními látkami nebo aromaty," říká odbornice na výživu Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju. "A za druhé: nikdy bychom neměli dítěti dovolit sníst celý sáček." Což se hůře dodrží třeba u želé, kterého jsou děti schopny sníst opravdu celý pytlík. U cucavých bonbonů se většinou spokojí s menším množstvím. "Jedna porce by měla být nanejvýš kolem pěti, šesti bonbonů," říká odbornice.

GALERIE BONBONŮ, KTERÉ JSME HODNOTILI

komprimáty
komprimáty
Autor: Adam Balažovič
Komprimát je výrobek, který je v podstatě obarvený cukr – ať již běžný nebo hroznový. Energeticky jsou na tom tyto bonbony podobně jako ostatní. Mají pochopitelně vysoký podíl cukrů, najdeme v nich ovšem i tuky. Ve dvou výrobcích z této skupiny jsou ve složení uvedeny ztužené tuky, a to řepkový (Ovocné čočky Lipo) a palmový/palmojádrový tuk (PEZ, The Smurfs). U výrobku Hroznový cukr Little Mole od výrobce Mocca ve složení žádný ztužený tuk nenajdeme, v tabulce energetických hodnot ale ano. "Otázka na výrobce tedy zní: kde se tuky v bonbonech vlastně vzaly?" ptá se odbornice.

želé
želé
Autor: Adam Balažovič
Želé bonbony se skládají většinou v různém poměru z cukru, glukózového sirupu, želatiny, barviv a aromat, většinou přírodního původu. Výjimku tvoří Smajlíci Pedro, které obsahují brilantní modř. "Ne že by byla škodlivá, ovšem jedná se o opravdu chemickou látku, tak proč ji dětem kupovat, když na trhu jsou jiné varianty?" komentuje Karolína Hlavatá.

Když porovnáme komprimáty a želé bonbony, energeticky vycházejí podobně. Želé bonbony mají však o něco menší obsah celkového cukru a také obsahují určité množství bílkovin. Také želatina svědčí kloubům, což je další malé plus pro výběr želé bonbonů před komprimáty.

Podívejte se, jak dopadly v hodnocení jednotlivé želé bonbony a komprimáty:

Karamelky: když dva dělají totéž...

kara
kara
Autor: Adam Balažovič
V případě karamelek se také vyplatí sledovat složení. "U výrobku Karamely Hors je složení v pořádku: máslo, poměrně velké množství (16 %) smetany a mléčný zákys. Druhé karamelky mají smetany pouhých 1,5 %, zbytek tvoří rostlinný tuk," říká odbornice.

...
...
Autor: Adam Balažovič
Bonbonky typu dražé vybírejte také vždy podle toho, jaké mají složení. U výrobku Mac Mix Rocco byla použita opět brilantní modř nebo také košenila. Tato látka je podle časopisu dTest zmiňována v souvislosti s dětskou hyperaktivitou, i když spojitost není dostatečně prokázána. Každopádně volit můžete výrobky, kde ani teoretické riziko nehrozí.

Výrobky bez cukru

Ricota Zitronenmelisse (meduňkový drops se sladidly): Energetická hodnota (ve 100 g) 990 kJ, tuky 0 g, sacharidy 96 g, z toho cukry 0 g, bílkoviny 0 g
Ricota Zitronenmelisse (meduňkový drops se sladidly): Energetická hodnota (ve 100 g) 990 kJ, tuky 0 g, sacharidy 96 g, z toho cukry 0 g, bílkoviny 0 g
Autor: Adam Balažovič
Poslední zástupce byl vybrán ze sorty bonbonů bez cukru, u nichž byla použita náhradní sladidla. "Jedná se konkrétně o isomalt, cukerný alkohol, který ničemu neškodí, jen ve velkém množství by mohl působit projímavě. Jeho výhodou je, že nekazí zuby a má nízkou energetickou hodnotu," říká Karolína Hlavatá.

Podívejte se na video, jak Karolína Hlavatá hodnotí další bonbony na trhu:

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku