5 důvodů, proč se dospělé děti "rozvádějí" se svými rodiči

  • 5 důvodů, proč se dospělé děti "rozvádějí" se svými rodiči
    Některé křivdy v lidech zůstanou neuvěřitelně dlouho
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    6. června  2016 
     06:00

    Nevyplňují se žádné žádosti, o budoucím uspořádání vztahů nerozhoduje soudce. Přesto se taková událost dá nazvat rozvodem. Dospělý člověk najednou přeruší veškerý kontakt se svými rodiči, se kterými doposud udržoval běžné styky. A nejde jen o nějaké mladické bouře – mezi "opuštěnými" rodiči jsou nejčastěji lidé ve věkové skupině mezi 70 a 80 lety, tedy ti, jejichž potomci nejsou žádní horkokrevní puberťáci. Jaké důvody vedou děti nejčastěji k tomu, aby ve své dospělosti kontakt s rodiči přerušily?

  • Peníze a traumata z dětství

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Psychologové a rodinní poradci si v poslední době všimli nového trendu: přibývá lidí, kteří si i ve vyšším věku chtějí vyřídit účty s vlastními rodiči. Nehledě na to, že doposud vztahy probíhaly tak nějak korektně. Prostě přijde chvíle, kdy chtějí říct: a dost. A klidně přetrhají veškeré kontakty s lidmi, kterým je přes 70 let.

    Výzkum na toto téma provedl americký server Estranged Stories, který se touto problematikou zabývá. A došel k zajímavým zjištěním: celá jedna třetina rodičů, se kterými jejich potomci přetrhali kontakty, je z věkové skupiny 70 – 80 let. Jejich dětem může být klidně 60 let! Co vede lidi takto dramaticky měnit celoživotní vztah?

    Mezi dotazovanými se samozřejmě objevily děti, které měly traumatické dětství, vyrůstaly s rodiči závislými na alkoholu, drogách a některé zažily i zneužívání. Řada rodinných sporů vypukla kvůli penězům. Ale většina lidí, kteří se průzkumu účastnili, měla zcela jiné důvody.

  • Nebyli mi dobrými rodiči

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I po letech nemusí být někteří lidé srovnáni s tím, že měli v dětství jiné potřeby, než kterých se jim dostávalo. Potřebovali více lásky, pochopení, možná byli vychováváni v rodinách, kde se city nedávaly tak najevo. Nebo to rodiče prostě a jednoduše nedokázali. Někteří lidé dokážou své trable a pocity křivdy živit hodně dlouho. Rodiče si ovšem těchto nedostatků vůbec nemusí být vědomi. Mimochodem – v průzkumu udalo 67 procent dotázaných dětí, že rodičům důvody jasně a srozumitelně řekly. Přes 60 procent rodičů ovšem udalo, že od potomka nedostalo žádné konkrétní vysvětlení.

  • Rozbili jste rodinu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    A jsme zase u rozvodů. Samozřejmě rozvod nemusí nutně znamenat nadosmrti traumatizované dítě. Ale i když se rodiče snaží neházet vinu na děti, netahat je do společných hádek a rozejít se korektně, bude to některým potomkům trvat hodně dlouho, než se s tím vyrovnají. A někteří to také nemusí zvládnout vůbec. "Kdyby se více snažili, tak by to byli bývali zvládli," i takové mohou být pocity dětí po životních zkušenostech.

  • Pořád se ke mně chovají jako k dítěti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Rodina funguje, staří rodiče se stále zajímají, a možná to je také kámen úrazu. Rodiče se jen těžko zbavují rozložení rolí "já vím, vysvětlím a ty tak učiníš". Obzvlášť když vidí, že jejich potomci se jistojistě ženou do situace, ve které dostanou pořádně za vyučenou. Nechat potomkům svůj život a dělat je své chyby je evidentně jeden z nejtěžších rodičovských úkolů.

  • Nemáme stejné hodnoty

    Terezina rodina ženu i jejího syna zavrhla.
    Terezina rodina ženu i jejího syna zavrhla.
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv se rodiče snaží dětem vštípit svůj pohled na svět a svůj hodnotový žebříček, nemusí to nutně být kompatibilní po celý život. Každá generace vyrůstala v jiné době a v jiném kontextu. A když se do toho přimotá ještě nový partner, nůžky se mohou rozevírat čím dál tím více. Člověk jiné národnosti, jiného náboženského vyznání, to jsou už opravdové extrémy.

  • Už to déle nemohu vydržet

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když to třeba nejsou zásadní věci, které by se nedaly překonat, platí zde: stokrát nic umořilo osla. Může to být pedantství, sebestřednost, manipulativnost a každý z nás si jistě dosadí spoustu vlastností, které by při překonání určité hranice byly nesnesitelné. Možná se divíte, že by měly být důvodem k totálnímu přerušení veškerých styků s rodičem. Řada lidí ale popisovala, že své předchozí vztahy by charakterizovala jako "morální povinnost" nebo že si navzájem nebyli příliš blízcí a jejich vztahy nebyly tak pevné.

    Většina dospělých dětí své rodiče odstřihla podle svých slov "pro dobro své a své rodiny". Dobrá zpráva ovšem je, že ne všichni berou tento stav za definitivní a dávají naději tomu, že se vztahy ještě narovnají. Většina rodičů by pochopitelně byla pro: s dětmi totiž většinou ztratí i možnost vídat vnoučata.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku