Cestování s dětmi: Jak je zabavit, když jedete autem?

  • Cestování s dětmi: Jak je zabavit, když jedete autem?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    25. října  2016 
     06:00

    Cestování s dětmi je vždy trochu nepředvídatelné, někdy to zvládnou v pohodě, jindy se nudí nebo je to přímo nebaví. Jak předejít tomu, aby se z vašeho auta stala sanitka s houkačkou uvnitř? Máme pro vás několik tipů.

  • Sedačka musí být bezpečná i pohodlná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když byl syn ve věku kolem 9 měsíců, on, který vždy cestování miloval, najednou začal po několika minutách v sedačce vyvádět a vytrvale plakal i celou cestu za prarodiči. Nemusím vám vysvětlovat, jaké je takové cestování peklo. Pak mi kamarádka poradila, že už je možná čas na výměnu autosedačky, protože je ve vajíčku schoulený a jízda je pro něj nepohodlná. Od chvíle, co jsme koupili novou, užíváme si zase cesty bez jediné slzičky a vzlyku.

  • Zacpěte mu pusu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A teď samozřejmě nemám na mysli rukou, ale to, jak je dobré mít s sebou něco dobrého. Zvlášť u malých a nejmenších dětí pomůže, když jsou na cestě najedené, ale ne přecpané. S plným bříškem většinou brzy usnou, a cesta jim tak rychle uteče. Jídlo volte lehčí, aby je netlačilo v bříšku a nedělalo se jim zle. Zrovna tak by při cestě děti měly pít, i když pak zas budete častěji stavět.

  • Hrajte si

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pro nejmenší děti s sebou na cesty vezměte jejich oblíbené hračky, ať už jsou to plyšáci, chrastidla či knížky s obrázky. Zvukové hračky moc nedoporučuji, dítě se sice zabaví, ale pro změnu bude praskat hlava řidiči i dalším dospělým spolucestujícím. Starší děti si vystačí s elektronickými hrami, časopisy, tabletem nebo mobilem.

  • Dělejte přestávky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejen řidič, ale i děti mohou být z cestování unavené, ne pro každého je to zábava, i když má optimální podmínky. Zastávky volte podle potřeby a délky cesty tak, aby byly pro všechny příjemným zpestřením. I malé proběhnutí se či nákup svačiny můžou být pro děti úlevné.

  • Hrajte hry

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Se staršími dětmi si můžete zahrát různé slovní hry. U nás skvěle fungují hádání zvířat, věcí a osob, slovní fotbal nebo vyjmenování co nejvíce slov začínajících na určité písmeno. Zapojit se mohou děti i dospělí, často se u hraní zasmějeme. Navíc jsou tyto hry nejen zábavné, ale i dětem rozšiřují obzory, slovní zásobu a představivost.

  • Pusťte jim pohádku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na delší cesty s sebou berte přenosný DVD přehrávač nebo tablet. Pohádky děti zabaví i na dlouhé hodiny a někdy i uspí, záleží, jaký zvolíte repertoár. Případně použijte chytrý telefon k přehrání audio pohádek, i těch je na internetu nepřeberné množství. Nezapomeňte na sluchátka, aby děti nerušily ostatní. A vysvětlete jim, že takováhle zábava je jen na dlouhé cesty, ne na přejezd do vedlejší vesnice. 

  • Ať jim není špatně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Mějte v záloze tento přípravek, s nímž můžete předcházet případné nevolnosti svých dětí. I když se to nezdá, ve stejném voze je rozdíl mezi sezením vpředu a vzadu. Občas skončím na zadním sedadle se synem a vím, že si nebudu moct číst ani jen prohlížet obrázky v časopisu, protože by mi bylo zle. Děti ale nemají na výběr, kde se posadí, a tak pokud trpí nevolnostmi, kinedryl nebo podobný přípravek jim cestování hodně ulehčí.

    Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete

    Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete

    Jako prvorodička nejspíš nemáte přesnou představu o tom, co všechno budete pro své miminko v příštích měsících potřebovat. Reklamy tvrdě útočí a vy…celý článek

     

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku