Vše, co potřebujete vědět o mateřské dovolené v roce 2017

Vše, co potřebujete vědět o mateřské dovolené v roce 2017
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
8. listopadu  2016 
 10:00

Chystáte se v roce 2017 na mateřskou dovolenou? Víte, jak bude vysoký váš mateřský příspěvek a jestli si můžete na mateřské přivydělat? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky týkající se mateřské dovolené v roce 2017.

 

Spousta lidí při pátrání po informacích o tom, na jaké peníze má nárok rodič, který pečuje o miminko nebo batole, zaměňuje pojmy mateřská a rodičovská dovolená. Pak je dobré vědět, že mateřská dovolená je první a po ní obvykle následuje dovolená rodičovská. 

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) se vyplácí po dobu šesti měsíců péče o dítě.

Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

Děti jednoho z nejsledovanějších párů na světě rostou jako z vody a jsou čím dál tím roztomilejší. Podívejte se na téměř třicítky nejhezčích fotek…celý článek

Kdy se na mateřskou dovolenou nastupuje?

Žena by měla nastoupit na mateřskou dovolenou 6 až 8 týdnů před termínem porodu. V případě, že porodí předčasně, počítá se mateřská ode dne nástupu na mateřskou až do uplynutí 28 týdnů.

Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené méně než 6 týdnů z nějakého jiného důvodu, náleží jí mateřská dovolená ode dne porodu pouze do uplynutí 22 týdnů (v případě narození dvou a více dětí 37 týdnů).

Kdo má nárok na mateřskou podporu?

Mateřskou podporu vyplácí Správa sociálního zabezpečení. Pokud jste zaměstnaná, je potřeba, aby vám ošetřující lékař, gynekolog, vyplnil přihlášku, kterou odevzdáte zaměstnavateli. Pokud však podnikáte, musíte žádost předat přímo Správě sociálního zabezpečení.

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

Abyste měla nárok na PPM, tak musíte být v okamžiku nástupu na mateřskou dovolenou nemocensky pojištěna. To znamená, že jste buď zaměstnaná, nebo v ochranné lhůtě. Ta činí 180 dnů od zániku nemocenského pojištění. Musíte také splňovat další kritérium, a to, že si platíte nemocenské pojištění alespoň 270 dnů v uplynulých dvou letech před nástupem na mateřskou.

Podmínky pro podnikající matky se nijak neliší od loňského roku. Pokud však OSVČ chtějí čerpat mateřskou, musí být též účastni nemocenského pojištění, jehož platba je dobrovolná. A to alespoň 270 dnů v uplynulých dvou letech před čerpáním PPM.

Co dalšího potřebujete vědět? Čtěte ZDE na webu Maminka.cz

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku