Dcera málem přišla o vlasy kvůli mixéru, varuje tahle máma

Dcera málem přišla o vlasy kvůli mixéru, varuje tahle máma
Foto: istock
Sdílej na facebooku
2. listopadu  2019 
 06:00

S tím, v jaké drama se může proměnit klidné a pohodové rodinné odpoledne, se svěřila Romana, maminka dvou malých holčiček. I obyčejný mixér dokáže způsobit pohromu!

Co říci na úvod? Dříve než se začnete pohoršovat nebo soudit nezodpovědnou matku, zamyslete se, zda jste si skutečně jistá, že se vám něco podobného nemůže stát.

Lékaři by mohli vyprávět, s jakými šílenými nehodami se ve své praxi potkávají. A mnohdy jim nedokážete zabránit, i kdybyste byla opatrná sebevíc. Stačí pouhá vteřina a neštěstí je na světě.

Hodně nepovedená premiéra
Byla sobota, po obědě jsme si s mužem udělali kávu, děti si hrály v pokojíčku, oknem jsme sledovali, jak venku sněží, a plánovali jsme, že později vyrazíme na procházku. Prostě štěstí na druhou.

A pak jsem veškerou pohodičku naprosto pokazila nápadem, že bychom si s holčičkami mohly upéct domácí kokosové sušenky, které tolik zbožňují. "Kdo si chce udělat cookies?" zavolala jsem do pléna.

Dvě nadšené a výskající pomocnice okamžitě stály uprostřed pokoje. Vrhly se do kuchyně jako lavina a okamžitě se dožadovaly vážení mouky, hnětení těsta (jak jinak, hlavně ochutnávání) a vykrajování těch nejdivočejších tvarů.

Předně musím říct, že jsme si v té době pořád ještě všichni zvykali na náš nový dům i jinou kuchyni. Ve starém bytě jsme již s holkami měly pečení milovaných sušenek přesně nacvičené, věděla jsem, kde co najdu a kam je nejlepší pokládat robot, mixér i horký plech, kam přesně rozmístit dětem stoličky. Ve zbrusu nové kuchyni jsem zatím trochu tápala.

Průšvih během okamžiku
Všechno probíhalo jako vždycky, holky se hádaly, která bude sypat na vál mouku, kdo proseje cukr a rozpustí máslo. Dohlížela jsem na ně, radila, co a jak, usměrňovala nadšení a korigovala malé ručičky.

Malér nastal ve chvíli, kdy bylo potřeba rozšlehat vajíčka s cukrem a vanilkou. Zapnula jsem mixér a na dvě vteřiny se otočila ke skříňce, abych vytáhla větší mísu. Najednou slyším nepředstavitelný řev. S hrůzou jsem se bleskově otočila zpátky a vidím, jak se mladší tříletá dcera naklání těsně nad mixérem, do něhož se zachytil její blonďatý cop.

Mixér nezpomalil ani se nezasekl, naopak – její vlásky se do něj pořád víc a víc zamotávaly, vypadalo to, že ji snad úplně skalpuje. Připadalo mi, že se to celé děje jako ve zpomaleném filmu. Hlavou mi problesklo, že to snad ani nemůže být skutečnost …

Pak jsem vylítla a vytrhla kabel mixéru ze zásuvky. To už z obýváku přiběhl vyděšený manžel. Společně jsme dcerku utěšovali a pokoušeli se ji uklidnit, vymotali jsme ji a rozmotali její vlásky. A začali jsme zjišťovat škody.



Jsem špatná máma?
Kupodivu jsme zřejmě měli štěstí v neštěstí. Až na to, že byla naše malá holčička otřesená a v šoku, stav kštice vypadal docela dobře. Alespoň jsem si to myslela.

Až do následujícího rána, kdy se při ranním česání zničehonic uvolnil a vypadl obrovský chomáč nádherných světlých vlásků. Zůstal mi v ruce, děs! Oplakali jsme je všichni, ale nehoda mohla skončit ještě mnohem hůře.

Chvála bohu, že byl mixér nastavený na nejnižší otáčky! Dlouho jsem se týrala myšlenkami, jak jsem něco podobného mohla dopustit, proč jsem nebyla dostatečně ve střehu a neochránila své dítě? Pořád dokola se mě ptala, jestli je pořád hezká, když si ještě dva dny vytahovala další poškozené vlasy.

Dlouhou dobu jsem z toho zážitku byla zničená a vyčítala si, jak jsem mohla být tak neopatrná. Uvědomila jsem si, že mě nikdy ani nenapadlo, jaké nebezpečí může skrývat tak zdánlivě nevinná činnost, jako je pečení sušenek.

Rizika zapnutého mixéru mi opravdu nepřišla na mysl ani na jedinou vteřinu. Přitom obyčejně bývám dost úzkostná a patřím do skupiny maminek, které si pokaždé, ať jde o cokoli, okamžitě představují ty nejhorší a nejtragičtější možné scénáře. Dávám na děti velký pozor, nespouštím je z očí, v autě třikrát kontroluji, zda mají správně zapnuté pásy a zajištěné autosedačky. Přesto se mi nepodařilo zabránit maléru. Jsem jasným důkazem, že úraz nebo nehoda se můžou přihodit během sekundy, a to i když jste přesvědčena, že pro bezpečí svých dětí děláte maximum.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku