Vánoce na střídačku aneb složité rodinné manévry. Jak to zvládnout?

Vánoce na střídačku aneb složité rodinné manévry. Jak to zvládnout?
Štědrý den bez dětí, kterého jsou u bývalého partnera, je tak trochu očistec
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
14. července  2015 
 20:08

Jeden rok se dojímáte 24. prosince nad svými dětmi u stromečku, druhý rok trávíte Vánoce sama s lahví, cukrovím a pořádnou depkou na krku… Takhle čím dál častěji vypadá štědrovečerní model mnoha žen.

Pokud vás letos čeká nádherný Štědrý den s manželem a dětmi, můžete tenhle článek přeskočit. Jestliže jste ale po rozvodu a s ex jste se dohodli na střídání dětí i na Vánoce, zjistěte, jak se to dá vůbec přežít a jak to zvládají „ostřílené“ matky, jestli jsou na tom tátové líp a co si myslí děti.

Ženský pohled

vánoce, děti
vánoce, děti
Autor: Shutterstock
Mám šest dětí. Tři svoje, tři manželovy. Svoje jsem si vždy na Vánoce vybojovala hned po rozvodu. Vlastně jsem si ani nepřipustila, že by v tenhle den mohly být jinde než já. Nakonec já se o ně většinu roku starám, můžu se přetrhnout, aby jim nic nechybělo, tak je logické, že stráví Štědrý den se mnou. To dá přece rozum! Jenže až když jsem začala žít se svým mužem, který si se svou bývalkou děti „střídá“, došlo mi, že to není tak černobílé.

„Ty si nemáš co stěžovat. I když děti tvého muže budou u mámy, pořád budete mít doma ještě dost tvých potomků. Co mám dělat já, když jsem úplně sama,“ usadila mě kamarádka, která si na střídání dětí pomalu, ale bolestně zvyká. Rozvedená je čtyři roky, nemá stálého partnera a Vánoce každý druhý rok tráví sama. „Domluvili jsme si střídavou péči i ještě před rozvodem a přišlo nám logické, že když už jsou děti týden u mě a týden u táty, měly by být i jedny Vánoce s ním a druhé se mnou,“ popisuje e pětačtyřicetiletá Klára. Než došlo na lámání chleba, - vůbec jí nedošlo, že to bude takové peklo.

Práva svobodných matek: víte, na co máte nárok?

Práva svobodných matek: víte, na co máte nárok?

Mnohé svobodné matky snad ani nevědí, na co všechno mají právo. A je možné, že jim potřebné informace, které se jich samotných i jejich dětí týkají,…celý článek

Štědrovečerní očistec

Jenže když se přiblížil den D, začala se Klára hroutit. „Najednou mi došlo, že nebudu mít pro koho o rozsvítit vánoční stromek. Jasně že jsem věděla, že e si všechno vynahradíme druhý den, ale když jsem m se podívala z okna a došlo mi, že všichni jsou se e svými blízkými, jen já trčím doma sama, bylo to na sebevraždu,“ vypráví.

Odmítla totiž pozvání svých rodičů, osamělých kamarádek i provdané sestry a rozhodla se postavit se situaci čelem a zůstat na Štědrý den sama. „U Popelky jsem se rozbrečela tak, že jsem štkala nahlas. Vypnula jsem televizi, otevřela víno, pak druhé, a modlila se, abych už usnula a měla to za sebou.“

Klára mi vyprávěla, že další „osamělé“ Vánoce už byla o něco chytřejší a zvládla je docela se ctí. „Přiznám se, že jsem kvůli tomu chvíli chodila na terapii. Psycholožka mi vysvětlila, že jediná šance, jak to ustát, je vnímat čtyřiadvacátého jako každý jiný den. Že se vlastně nic tak mimořádného neděje, je to jen obyčejné datum v kalendáři. Já tu myšlenku přijala a podle ní jsem se zařídila. Nepouštěla jsem televizi, ale filmy na DVD, poslouchala muziku, na hodinu se naložila do vany a v deset usnula u knížky. Lhala bych, kdybych tvrdila, že mi nebylo smutno, ale oproti prvnímu pokusu to byl ráj. Prostě si každý druhý rok Štědrý den o kousek posunu. Není to sice přirozené, ale taky žádná katastrofa,“ prozradila mi svou zkušenost.

Co o Štědrém dni bez dětí rozhodně nedělat

...
...
Autor: Shutterstock.com
NEOTVÍREJTE ČASOPISY, NEPOUŠTĚJTE TELEVIZI

Odevšad na vás totiž můžou vyskočit nejen koledy, rolničky a pohádky, ale hlavně fotky a záběry šťastných rodin pohromadě. A to právě teď nemůžete potřebovat.

NECHOĎTE MEZI LIDI

Odmítněte pozvání do šťastné rodiny svého bratra i kamarádky se čtyřmi dětmi. Se vší parádou vám totiž dojde, jak moc se vám po dětech stýská. Možná jedinou výjimkou jsou vaši rodiče. Pokud s nimi dobře vycházíte, můžou být společné svátky docela prima hra na dětství.

POZOR NA PROCHÁZKY

Chystáte-li se ven, snažte se vyhnout všem místům, kde budete narážet na šťastné páry a spokojené rodiny. Ideální je koupit si včas letenku a odletět na třeba Havaj. Tam vás totiž ani ve snu nenapadne, že byste měla jít obalovat kapra a dělat salát.

Co naopak pomáhá

PŘIJMOUT REALITU Tak to prostě je. Letos jsou děti s vaším ex a vy s tím nic nenaděláte. Máte dvě možnosti: buď se budete donekonečna užírat a trápit, nebo to vezmete jako fakt. Nijak příjemný, dost bolavý, ale fakt.

ŠKRTNOUT DATUM Kláře zafungovalo, když se naučila brát Štědrý den jako každý jiný. Většinou to sice nejde na sto procent, ale částečně určitě.

MYSLET NA DĚTI Nebo spíš na to, že jim je takhle fajn a mají mámu stejně jako tátu. Nakonec děláte to stejně kvůli nim.

Proč se dnes rozvádějí i lidé po čtyřicítce?

Proč se dnes rozvádějí i lidé po čtyřicítce?

Rozvod. Na vlastní kůži ho v Čechách zažije více než polovina manželství. Stále častěji jsou iniciátorkami starší ženy. Zavedený model z minulosti,…celý článek

Mužský pohled aneb dá se na to zvyknout

Spánek je pro děti velmi důležitý.
Spánek je pro děti velmi důležitý.
Autor: shutterstock.com
Jednačtyřicetiletý Ondřej je rozvedený sice teprve tři roky, ale už sedm let se svou ženou nežije. Děti má ve střídavé péči a od začátku si je s jejich matkou střídají na Vánoce. „Zvládám to docela normálně, a když nejsou děti u mě, jezdím ke svému tátovi, který žije sám. Ale jen na večeři. Protože nestíhám, celý Štědrý den ještě lítám po obchodech a sháním dárky na poslední chvíli. To mě zabaví na dost dlouhou dobu. S tátou si pak otevřeme pivo, na salát ani řízky nehrajeme, a prostě večer nějak přežijeme. Nejsem z toho odvázanej a samozřejmě se to nedá srovnat s tím, když jsem s dětmi, ale říkám si, že se nedá nic dělat. Bylo by to nefér vůči dětem i mé bývalé ženě,“ vypráví Ondřej.

Má štěstí, že si s ex nedělají naschvály, vychází spolu docela dobře a rozumně se dohodnou i na Štědrém dni. Horší to totiž mají tátové, kteří tráví každý Štědrý den bez dětí. Jejich jediná šance (a poměrně vysoká) je, že si časem založí novou rodinu a budou znovu zažívat šťastné, veselé a rodinné.

Tátové mají výhodu

Ondřej je sice jeden příklad za všechny, ale podobně to má většina mužů. Jsou víc v klidu. Proč? Prostě používají ve větší míře rozum, kdežto my jedeme v pocitech. Zvlášť kolem Vánoc. Jsme dojaté, lítostivé, milující… A když vedle sebe nemáme právě v tuhle dobu to, co je pro nás absolutně nejdůležitější - svoje děti - je logické, že se hroutíme.

I když si letos možná bez dětí pobrečíte do polštáře, držím vám palce, aby to nebyla až taková hrůza. A slibuju, že i já se příští rok budu inspirovat všemi ženami, které se mi svěří se svou zkušeností, a zvládnu to se ctí. Nakonec minimálně mě může hřát, že bude fajn dětem i jejich matce, a hlavně se začnu těšit na další společné Vánoce. Každých takových si totiž odteď budu vážit mnohem víc než kdykoli jindy.

Sdílej na facebooku
Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku