Skvělý nápad! Lidé kupují vánoční večeři matkám, které jsou s dětmi samy

Video se připravuje ...
Darujte štědrovečerní večeři pod hashtagem #dikymamizavanoce
VIDEO: Klub svobodných matek
Sdílej na facebooku
11. prosince  2018 
 17:43

Pro rodiče, kteří jsou s dětmi sami, jsou Vánoce poměrně náročným obdobím, protože musí všechno nejen zorganizovat, ale také zaplatit. Peněz se přitom nedostává ani na pro někoho tak samozřejmou věc, jako je slavnostní štědrodenní večeře. Díky právě běžící kampani #dikymamizavanoce se to ve spoustě takových rodin může pro letošek změnit k lepšímu. Přispět není složité ani drahé! 

Samozřejmě s dětmi jsou sami i otcové, ale matek je nepoměrně více, a proto se charitativní kampaň, kterou pro Klub svobodných matek v prosinci připravilo Bonami, zaměřila právě na ně. Cíl je jasný – vybrat dost peněz na to, aby i matky samoživitelky mohly svým dětem připravit štědrovečerní večeři, kterou si jinak nemohou dovolit.

Celou kampaní provází hashtag #dikymamizavanoce a vzpomíná se v ní na to, jak nám maminky dokázaly vytvořit kouzelné Vánoce třeba i z drobností. Na adrese www.bonami.cz/dikymamizavanoce pak každý může nakoupit virtuální ingredience na štědrovečerní večeři, a přispět tak k tomu, aby maminky, které jsou s dětmi samy, měly letos na tu skutečnou.

Přispět není složité. Virtuálně tu můžete od 4. do 21. prosince koupit mrkev, kapra nebo klidně celou večeři. Veškeré vybrané peníze poputují do Klubu svobodných matek, který je rozdá těm maminkám, které je potřebují nejvíce.

Matky nemají peníze na Vánoce pro děti mimo jiné kvůli tomu, že jim otcové neposílají alimenty. Neplacení výživného je v České republice stále velkým problémem. Občas se s ním setká skoro 40 procent všech neúplných domácností, asi 25 000 rodičů samoživitelů protějšek neplatí pravidelně. Zadlužení neúplných domácností se navíc na sklonku roku meziročně zvýšilo, a to dokonce o celých 12 procent. Právě Vánoce patří k obdobím, kterých se osamělí rodiče obávají nejvíce. "Platí, že právě čas mezi letními dovolenými a Vánoci je s ohledem na platební morálku povinných nejhorší," uvedl Petr Sýkora z Asociace neúplných rodin. Jinými slovy, právě před Vánocemi neplatí výživné mnohdy ani ti, kdo tak obvykle činí. 

Když chybí i stromeček

„Málokdo ví, kolik maminek a dětí tráví Vánoce bez dárků a třeba i stromečku. Mnohé ženy už nejenže s dárky často ani nepočítají, ale nemohou svým dětem a sobě dopřát ani kapra a bramborový salát. A tak raději Vánoce neslaví vůbec. Třetina matek samoživitelek má měsíční příjem pod 10 000 korun, průměrné alimenty jsou u nás 2000 korun a ani ty téměř polovina otců neposílá pravidelně," uvádí Dana Pavlousková, ředitelka neziskové organizace Klub svobodných matek. 

Za klub se zaručuje, že kampaní chtějí pomoci ženám, které znají a o nichž vědí, že pomoc nezbytně potřebují. Cílem je zároveň upozornit na to, že v nelehké situaci žijí rodiny bez podpory otců nejen o Vánocích. 

Klub svobodných matek je neziskovou organizací zaměřenou na všechny matky samoživitelky, respektive svobodné matky v České republice. Jeho cílem je podpora této skupiny obyvatel s cílem dosáhnout jejího plného sociálního začlenění do společnosti. Pomáhá samoživitelkám řešit především aktuální problémy, jako jsou nevyvážená finanční situace řady svobodných matek, rozšířený problém neplacení výživného, restrikce poskytování některých dávek sociální podpory, obtížné uplatňování na trhu práce a do jisté míry i sociální vyloučení.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku