Jak vycházet s partnerem po rozvodu? 5 tipů, jak zůstat dobrými rodiči!

  • Jak vycházet s partnerem po rozvodu? 5 tipů, jak zůstat dobrými rodiči!
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. října  2019 
     06:00

    Rozchod je vždy velmi bolestnou záležitostí doprovázenou smutkem, naštváním, zlobou i pocity obrovského zklamání či křivdy. A nejtěžší na tom všem je, zvláště pokud máte děti, snažit se spolu nadále dobře vycházet a bez problémů komunikovat. Odborníci radí, jak na to.

  • Děti na prvním místě

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Ať už jsou vaše pocity vůči partnerovi jakkoli rozporuplné, v zájmu vašich společných potomků je potřeba ovládnout negativní emoce a snažit se najít společnou řeč, aby děti trpěly vaším rozvodem co možná nejméně. „Pokud váš pětiletý syn hystericky pláče pokaždé, když má odjet na víkend s tatínkem, musíte v sobě zkrátka najít sílu a snažit se ho maximálně uklidnit. Uvědomte si, jak těžké to pro něj musí být. Jediná správná cesta je povzbudit ho a říct mu: Máš veliké štěstí, že máš tak skvělého tatínka, a věřím, že si to spolu báječně užijete. Co můžeme s tatínkem udělat, aby ses cítil lépe?,“ radí ze své vlastní zkušenosti pětatřicetiletá maminka Alena. Někdy může být důvodem přecitlivělosti a úzkosti dítěte například fakt, že v „druhém“ domově nemá všechny své oblíbené hračky nebo knížky. Což je problém, který se dá poměrně snadno odstranit. Co ještě můžete udělat, abyste náročnou rodinnou situaci svým potomkům ulehčili?

  • Upřednostňujte kvalitu před kvantitou

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Intenzita vztahu, který máte se svým dítětem, není založena jen na tom, kolik hodin denně spolu strávíte. Mnohem důležitější pro vytvoření vzájemného silného pouta je to, jak společný čas trávíte, čím ho naplníte. Větší smysl má pár hodin týdně, které jsou nabité zábavnými aktivitami, sportem, výlety nebo společnou hrou, kdy se potomkovi věnujete beze zbytku a s plným nasazením, než „společný“ víkend, během kterého odložíte dítko k tabletu nebo před televizní obrazovku a všimnete si ho jednou za čas. Pokud má váš expartner zájem vídat děti každý den, umožněte mu, ať je ráno odváží do školky či školy, nebo je naopak odpoledne vyzvedává, v některých rodinách je zvykem strávit jednou týdně společnou večeři nebo odpoledne na hřišti.

  • Přehodnoťte logistiku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vaše děti zbožňují maminku i tatínka a přirozeně chtějí být v kontaktu s vámi oběma. Ne vždy je to ale po rozchodu jednoduché. Partner, který odejde, si zařizuje nový život, okolnosti se budou měnit. Vaším úkolem je snažit se domluvit, komunikovat o možnostech a nastavit si určitý „harmonogram“, podle kterého si čas s potomky rozdělíte a zorganizujete tak, aby to vyhovovalo oběma a bylo to v časových možnostech obou rodičů. „Pověsili jsme do předsíně namalovaný velký kalendář, na který jsme společně se synem nalepili samolepky. Ty se sluníčkem označovaly dny, kdy bude s maminkou, dny s tatínkem ukazoval delfín,“ říká Alena.

  • Vyrovnejte se s osamělostí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Určitý čas po rozvodu budete přirozeně bojovat s vnitřní bolestí, pocity velkého smutku a zklamání. Pokud vás od rána do večera zaměstnávají na plný úvazek děti a každodenní povinnosti s nimi spojené, na nějaké velké stesky není moc času. Jenže co dělat v době, kdy ratolesti odjedou za druhým z rodičů, dům ztichne a vy zůstanete sami? Čas bez dětí může být pak nesnesitelně trýznivý. Proto plánujte dopředu, čím ho naplníte. Obvolejte přátele, vyrazte někam s kolegy, začněte s nějakým sportem, zajděte si na výstavu nebo do divadla, doneste si z knihovny hromadu oddychových knih. Věnujte se čemukoli, co vám udělá radost a na co vám v běžném, lehce zběsilém všednodenním tempu nezbývá čas. I když to bude ze začátku těžké, po nějaké době možnost mít čas jen sami pro sebe oceníte.

  • Zkroťte svůj temperament

    Autor: istock.cz

    I v případě, že jste sebevíc naštvaní, plni zlosti a nejraději byste bývalého partnera poslali ke všem čertům, před vašimi dětmi si nic z toho zkrátka nemůžete dovolit. Nikdy před nimi druhého z rodičů neurážejte, nekritizujte a neosočujte, odpusťte si jedovaté a ironické poznámky a stěžování si kamarádkám do telefonu, když jsou potomci v doslechu. Už tak je celá situace pro ně hodně emocionálně vypjatá, tak proč jejich zmatek a nejistotu ještě zvyšovat? Pokud jde o přístup k dětem, měli byste vždy být na stejné straně barikády, vzájemně se podporujte a neváhejte jeden druhého před nimi pochválit. Nebo se druhému omluvte. Stejně tak se ovládněte a nesnižujte se k odesílání vyděračských nebo ublížených e-mailů či esemesek svému expartnerovi, nic tím nevyřešíte.

  • Spřátelte se s jeho novou láskou

    Autor: iStock

    Nedokážete si představit, že se o vaše dítě bude starat – nebo ho čas od času bude „vychovávat“ – úplně cizí žena? Někdo, o kom nejspíše nemůžete ani slyšet a komu ani trochu nevěříte. Máte právo požádat partnera o setkání a rozhovor s ní. Projevte vstřícnost a ukažte přátelskou tvář, řekněte, z čeho konkrétně máte obavy, a zeptejte se na její očekávání a záměry ohledně vašich dětí. Otevřenost a upřímnost můžou zajistit cestu pro navázání užšího vzájemného vztahu mezi vámi dvěma a ulehčit celou situaci a proces seznamování i dětem.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku