Zakázané věty! Co nikdy neříkat, když chcete, aby rozvod děti moc nepoznamenal

  • Zakázané věty! Co nikdy neříkat, když chcete, aby rozvod děti moc nepoznamenal
    Rozvod? I když je to těžké, nedělejte si z dítěte spiklence proti druhému rodiči
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    3. června  2019 
     12:00

    Otec vašich společných dětí vám právě oznámil, že už s vámi nechce dál žít. Nebo s ním už nechcete žít vy. Obojí je těžké a v obou případech budete mít nejspíš protějšku plné zuby. Ráno ale musíte vstát, vypravit děti do školy. Život prostě jde dál... Jaký si udělat záchranný plán? Čemu se vyhnout a co určitě neříkat vašim dětem?

    Žádné rychlé pohyby. To je hlavní poučka, kterou byste se měli řídit, a to ať už jste muž nebo žena. Nejste první ani poslední, kdo podobnou situaci zažívá, proto si poslechněte zkušenosti těch, kteří udělali chybu.

    Druhá zásadní rada pak zní: nebojte se požádat o radu profesionála, spíše než solidární kamarádky vám pomůžou nějaká kniha nebo odborný článek. I když se vám zdá, že to není možné, stále musíte zůstat rodiči. Boj je to nejhorší, do čeho se můžete pustit.

  • 1. Počkejte

    Rozvod? I když je to těžké, nedělejte si z dítěte spiklence proti druhému rodiči
    Rozvod? I když je to těžké, nedělejte si z dítěte spiklence proti druhému rodiči
    Autor: istock

    I když ho chcete zabít, i když si myslíte, že ho už nikdy nechcete vidět, zvažte variantu, že se k sobě přece jen vrátíte. Emoce jsou většinou špatným rádcem na obou stranách. Ano, on se sice zamiloval, ale takových bylo. Nebude lepší chvíli bulet do polštáře než to hned vyzvonit dětem i své mamince včetně komentářů o největším bídáku na světě? Co když se vrátí? Co když vůbec neodejde, co když ho ráda vezmete zpátky, co když to dokonce váš vztah posílí? Nebude pak těžké to vysvětlovat dětem? Jak to poškodí jejich vztah? A co rodiče? Chcete je vystavovat stresu? Na to, abyste jim to řekla, je času dost!

  • 2. Věřte zkušeným

    Rodiče mi dávali najevo, že jsem nechtěné dítě.
    Rodiče mi dávali najevo, že jsem nechtěné dítě.
    Autor: profimedia.cz

    Máte v okolí přátele, se kterými máte blízký vztah, a víte, že oni rozvod zvládli důstojně? Poproste je o pomoc. I když své blízké často posloucháme, přece jen nevnímáme témata, která se nás tolik nedotýkají. Nechte si to tedy vyprávět znovu. Poučte se! Pokud od nich uslyšíte větu “hned na začátku jsme se rozhodli, že uděláme cokoliv pro to, aby se děti cítily v bezpečí”, jsou to ti správní.

  • 3. Nepomlouvejte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hlavní a zásadní věc, kterou musíte dodržet. Bude vás svrbět jazyk, dokonce často budete mít i pravdu, ale tohle opravdu nedělejte. Děti nesmí slyšet, že jejich maminka je nezodpovědná káča či že tatínek “ojel sekretářku a teď vás opustí”. Až bude dceři dvacet pět a bude vzpomínat na své dětství a k tatínkovi bude kritická, můžete moudře pokývat. Ale dvanáctileté holčičce raději řekněte: “Tatínek tě má pořád rád, i když už s námi bydlet nebude. Ano, jsem z toho smutná, ale neboj, pořád tady pro tebe budeme oba.” Zkuste se na tom domluvit, vy jste tady dospělí.

  • 4. Děti nejsou vaši kamarádi

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zdá se to přirozené. Otec odešel, vy jste zůstala s dětmi sama, pořád jsou malé, jen tak se z domu nedostanete, a tak si o životě najednou začnete místo s dospělými povídat s dětmi. Stížnosti na nevěrníka, na to, že nemáte peníze, na to, že máte depresi. Takové stesky si nechte pro kamarádku, děti potřebují jistotu. A ve chvíli, kdy prožívají těžké období života, mnohem více než jindy.

  • 5. Nevydírejte

    Nesnižujte autoritu rodičů před dětmi.
    Nesnižujte autoritu rodičů před dětmi.
    Autor: iStock

    Považujete svého dnes již bývalého partnera za nenapravitelného bídáka, a tak nechcete, aby se s ním děti scházely. Kdepak, rozvod je jedna věc, ale každé dítě má právo na svého tatínka. A to i když je to nezodpovědný floutek. Za prvé: je lepší, když si potomek sám přijde na to, jaké mezery jeho rodiče mají. A za druhé: co když je vaše pečlivost úplně stejně nesnesitelná jako jeho bohémství? Mimochodem – pravděpodobnost, že na rozvodu nemá vinu jen jeden, je velmi vysoká.

  • 6. Nikdy ji neuvidíš

    Vychovali vás v nefunkční rodině? Jaký vliv to má vaši budoucnost?
    Vychovali vás v nefunkční rodině? Jaký vliv to má vaši budoucnost?
    Autor: istock.cz

    Sotva si zvykáte na to, že se ráno probudíte v posteli sama, a už se musíte vyrovnat s tím, že děti by měly nejen jet k otci, ale že by se měly i seznámit “s ní”. Co se dá dělat, určitě bude fajn, když s tím chvíli počkáte a dáte dětem šanci nadechnout se a užít si tatínka bez stresu ze seznámení s novou osobou. Dřív nebo později to stejně přijde. Jediné, co si můžete přát, je, že je to dobrý člověk a že jednou budete schopná se s ní i bavit. Zní to neuvěřitelně, ale opravdu na tom pracujte.

  • 7. Věřte, že čas je nejlepší lékař

    Popíjení alkoholu před dětmi.
    Popíjení alkoholu před dětmi.
    Autor: Profimedia.cz - ilustrace

    Zatímco když se rozváděly ženy, kterým je dnes 70 let, těžko mohly od svých maminek slyšet zkušenosti. Po válce se sice už lidé rozváděli, ale dost výjimečně. Naslouchejte příběhům, pak asi od kamarádky uslyšíte, jak je ráda, že se tenkrát rozvedla, že si sice pobrečela, ale teď je ráda, že žije s někým jiným, protože rozvod ji vlastně osvobodil. Možná ale také uslyšíte, jakou udělala chybu, když své děti manipulovala, aby tatínka nesnášely. Takových příběhů je. Dívejte se do budoucnosti s tím, že se tomu jednou možná zasmějete. Když vy budete v pohodě, budou i vaše děti.

/
Autor: Alžběta Javorková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku