Pozor na opar v těhotenství! Může zkomplikovat porod a ohrozit dítě!

  • Pozor na opar v těhotenství! Může zkomplikovat porod a ohrozit dítě!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. dubna  2017 
     06:00

    Máme na mysli ovšem ten genitální, který na rozdíl od svého kolegy, který se vyskytuje na rtu, působí mnohem větší nepříjemnosti. A dokonce může zkomplikovat porod!

     

  • Genitální opar a komplikace v těhotenství

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Bolestivé puchýřky v oblasti genitálií nejsou u žen ničím výjimečným a vlastně ani ne tak závažným. Ovšem jen pokud nejste těhotná. Pak je to trochu jiné a takový genitální opar může pořádně zkomplikovat těhotenství i samotný porod. To, že vás postihl, poznáte snadno a velmi rychle. Puchýřky, které se vám mohou objevit na stehnech, hýždích, konečníku nebo v intimních partiích, jsou naplněné čirou tekutinou a po několika dnech spontánně prasknou. Pak se změní doslova v bolestivou záležitost.

     

  • Herpetická infekce je přenosná nemoc

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Původcem jsou herpetické viry, které způsobují i opary na rtech. A protože jde o nemoc přenosnou, je jasné, že nakazit se můžete pohlavním stykem. Nejčastěji se virus dovnitř dostane přes porušenou sliznici nebo kůži, přenos je ale možný také prsty nebo orální cestou. Bohužel, pokud jste už někdy opar prodělala a nebyla těhotná, bude ve vás herpetický virus dřímat a probudí se třeba tehdy, když budete oslabená, nemocná nebo budete procházet hormonálními změnami. Pokud vám někdo tvrdí, že za něj může manželova nevěra, nevěřte mu. I když jsou vaše sexuální aktivity bezpečné, někteří lidé jsou k těmto typům infekcí náchylnější.

     

    Víte, co se skutečně děje v děloze během těhotenství? Podívejte se!

     

  • Prevence? Zapomeňte na orální sex a používejte kondom

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud jste tedy byla jednou z těch, které na opary trpěly i před těhotenstvím, měla byste si během gravidity dávat pozor, vyvarovat se stresu, přílišné fyzické aktivity a měla byste dbát na zdravou životosprávu. Praktické také je, abyste se v této době raději vyhnula orálnímu sexu, zvláště pokud partner také trpí na tyto herpetické viry. Vhodné je též použití kondomu. Ptáte se proč? Velké komplikace totiž hrozí při porodu.

     

  • Co všechno hrozí miminku, když by se nakazilo?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Při průchodu miminka porodními cestami by totiž existovalo nebezpečí přenosu oparu na novorozence, to by pro něj mohlo mít velmi negativní následky – například by mohlo dojít k poškození nervové soustavy. „Dojde-li k infekci v prvním trimestru těhotenství, je vyšší riziko spontánního potratu nebo může dojít k rozvoji vrozených vad,“ říká gynekoložka Martina Hourová. Tato infekce také zvyšuje riziko předčasného porodu. "Pokud má těhotná žena výsev herpetických puchýřků v období porodu, je to indikace k ukončení porodu císařským řezem," dodává porodník Miroslav Verner. V ostatních fázích onemocnění však podle odborníků není důvod k "císaři".

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku