Domácí potrat: Přišla jsem o dítě, ale nechtěla jsem do nemocnice

Domácí potrat: Přišla jsem o dítě, ale nechtěla jsem do nemocnice
Foto: iStock.com
Sdílej na facebooku
26. července  2019 
 06:00

Když Klára (31) potřetí otěhotněla, byl to pro ni trochu nečekaný šok. Do té doby všechno šlo podle plánu, svatba, do roka dítě, po dvou letech další. Teď bylo starším dětem pět a sedm a Klára a manžel si zrovna pochvalovali, že už jsou z nejhoršího venku a že už je děti tolik neomezují. Ale stejně se na třetí dítě začali oba těšit, hlavně Klára. Předpokládala, že všechno půjde hladce jako vždycky. Jenže tak to nakonec nebylo. Tohle těhotenství nevyšlo. V devátém týdnu skončilo samovolným potratem. Mladá žena líčí, jak to bylo dál. 

Měla jsem od začátku tohoto těhotenství pocit, že něco je trochu jinak, ale nevěděla jsem přesně co. Nebylo to tím, že jsem třetí dítě neplánovala. Bylo mi celkově nějak jinak, ale přikládala jsem to třeba tomu, že možná po dvou dcerách čekám syna. Na kontrole v pátém týdnu lékařka těhotenství potvrdila, na přelomu osmého a devátého mi ukázala bušící srdíčko. Tehdy už jsem se s tímhle překvapením vyrovnala a na dítě jsem se těšila. 

Tohle byste měli vědět o potratu: Co píše blogerka, která jich má za sebou dvanáct?

Tohle byste měli vědět o potratu: Co píše blogerka, která jich má za sebou dvanáct?

"A tak to přežiješ, vždyť máš další děti, ne?" Přesně tahle věta by neměla zaznít. Ani jí podobné o tom, že potrat není žádná tragédie, vždyť žena…celý článek

Ale zatím jsme to nikomu neřekli, chtěli jsme počkat na konec prvního trimestru, kdy bývá jasné, že je těhotenství v pořádku a že nejspíše dopadne dobře. Řekla jsem to jen své nejlepší kamarádce. 

Jednou, bylo to ve čtvrtek odpoledne, zrovna jsem přišla z práce, jsem ucítila divný tlak v břiše a měla jsem pocit jako při menstruaci. Vyděsila jsem se, že krvácím, běžela jsem se podívat na záchod. Bohužel to byla pravda. Volala jsem okamžitě na pohotovost do porodnice, kde mi řekli, že se to může stát, že to nemusí znamenat nic špatného a že v devátém týdnu už se těhotenství většinou udrží. A že jestli chci, ať se přijedu ukázat.  

7 nejčastějších příčin potratu: Co se dá dělat, aby se to nestalo?

7 nejčastějších příčin potratu: Co se dá dělat, aby se to nestalo?

Lékaři považují potraty v prvních dnech či týdnech těhotenství za tak časté, že jim vlastně ani nevěnují pozornost, nepátrají po příčinách a nenabízejí…celý článek

Starší děti jsme dali k sousedce a s manželem jsem jela do Podolí na pohotovost. Cestou jsem se snažila utěšit sama sebe, že je to nějaký následek úterní prohlídky u gynekologa... Možná nějaká prasklá žilka? 

"Kvůli čemu jste tady?" zahalekala na mě sestra do mluvítka na chodbě podolské porodnice a já jsem se začala třást obavami, zimou i studem. Nechtělo se mi před ostatními čekajícími říkat, kvůli čemu jsem přijela, a navíc jsem nechtěla vyslovit, že se bojím, že "potrácím". 

Jaké kočárky si oblíbily celebrity? Kdo si připlatil a kdo má obyčejný?

Jaké kočárky si oblíbily celebrity? Kdo si připlatil a kdo má obyčejný?

Zatímco některé celebrity si libují ve výstředních modelech kočárků, jejichž cena jde až do desítek tisíc korun, většina vozí děti ve stejných typech…celý článek

Vybalila jsem to až v ordinaci. Ultrazvuk obavy potvrdil, krvácení bylo přímo z dělohy. Ale pro ten moment to alespoň vypadalo, že přestalo a dítě je v pořádku. Ulevilo se mi, ale bylo jasné, že to bude hop nebo trop, což mi taky doktorka hned řekla. Dostala jsem injekci, nějaké prášky, zkásli mě o 90 korun a jeli jsme domů s tím, že následující dva tři dny ukážou pravdu. 

Jsem většinou optimista, ale tehdy jsem nebyla. Cítila jsem, že to nedopadne dobře. Krvácení se vracelo a sílilo, začínalo mě bolet břicho. Kontrola během víkendu ukázala, že je po všem. Dítě už nebylo ani vidět. 

Tedy, po všem – řekli mi jasně, že mám nastoupit na vyčištění dělohy, nejpozději zítra nebo pozítří, protože sama se určitě vyčistit nedokáže. To jsem nechtěla, moc nechtěla, nechtěla jsem se vůbec vracet do porodnice, nechtěla jsem čekat na obávaný výškrab s ostatními podobně nešťastnými holkami, nechtěla jsem narkózu, chtěla jsem být sama nebo s rodinou. 

15 divných věcí, které si těhotné ženy hledají na internetu

15 divných věcí, které si těhotné ženy hledají na internetu

Těhotenství s sebou vedle nadšení či obav přináší i spoustu otázek, včetně těch poněkud podivných. Co všechno si vlastně ženy, které čekají dítě, hledají…celý článek

A tak jsem začala hledat. A našla jsem, že pokud potrat začne takhle – sám od sebe krvácením – a nejde o zamlklé těhotenství, nebývá kyretáž potřeba. Že se na rozdíl od tvrzení doktorky děloha dokáže vyčistit sama i bez toho nepříjemného zákroku. Pro mě to znamenalo jediné: nikam nemusím! 

Rozhodla jsem se, že do špitálu nejdu. Následující dny jsem byla doma schoulená v rohu naší pohovky, u teplých kamen, muž mi vařil čaj, četla jsem dětem, mazlila se s nimi, občas jsem si dala sprchu, kterou jsem tlumila bolest duše i těla. Brala jsem tyhle dny jako čas strávený s mým dítětem, které se nemělo narodit, a jako rozloučení s ním. 

Pátý den začalo krvácení slábnout. Vlastně to nebylo o moc horší než silná menstruace, jen tam bylo moře smutku navíc. Za měsíc jsem šla na kontrolu ke své gynekoložce, všechno bylo v pořádku.

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

Otcové a matky se dnes o své děti nejspíše mnohem více bojí, a proto jsou opatrnější než předchozí generace. Příčina? Třeba zvyšující se průměrný věk…celý článek

Otec zveřejnil fotky, které ostatní rodiče šokovaly. Jak to bylo doopravdy?

Otec zveřejnil fotky, které ostatní rodiče šokovaly. Jak to bylo doopravdy?

Tohle jsou fotky, které mohou vyvolávat infarktové stavy. Zvláště pokud je člověk rodičem a má doma podobně staré dítě. Roční holčička s obrovskou…celý článek

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku