Těhotenství a jídlo: 10 nejčastějších otázek žen, které čekají dítě

Těhotenství a jídlo: 10 nejčastějších otázek žen, které čekají dítě
Ani v těhotenství není potřeba jíst za dva
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
6. září  2015 
 06:00

Je to nejkrásnější období v životě ženy, říká se. Realita je mnohdy trochu jiná. Nastávající maminky trápí řada obtíží a lékaře zahrnují množstvím otázek. Na 10 nejčastějších dotazů odpovídá MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., z Kliniky gynekologicko-porodnické ve Fakultní nemocnici Na Bulovce. 

1. Jak by se nastávající maminka měla stravovat? 

V současné době není nutné, aby těhotná jakýmkoliv způsobem měnila své stravovací návyky. Určitě nehrozí »podvýživa«, spíše se setkáváme s opačným problémem. Tím dochází k některým komplikacím, jako je těhotenská cukrovka a vysoký tlak. Obezita je konečně i faktorem, který nese i řadu porodnických komplikací. Takže i v těhotenství je na místě střídmost. 

 2. Jak je to s úpravou jídel? 

Těhotná by neměla konzumovat nedostatečně tepelně upravené maso. Doporučuje se vyhnout se i nepasterizovaným měkkým sýrům, které můžou obsahovat bakterii Listeria monocytogenes (způsobuje horečku, bolesti ve svalech, průjmy a zvracení). Jde například o syrovou bryndzu. 

3. Jakými vitaminy se může žena v době gravidity dopovat? 

Studie jasně dokazují, že žena, která se normálně stravuje, nepotřebuje v těhotenství žádné doplňky stravy. 

4. Takže není nutné jíst umělé doplňky stravy pro těhotné? 

Umělé doplňky stravy jsou firemní komerční tah. Tělo těhotné ženy si z potravy vezme vše, co potřebuje k zdárnému růstu plodu. 

5. Je dobré konzumovat často kyselé okurky nebo pít litry mléka? 

Neexistují studie, které by podpořily tyto předsudky. Mléko je zdrojem vápníku, ale stačí jeho běžná konzumace. Samotné mléko možno nahradit mléčnými produkty – jogurty nebo sýry. 

6. Pokud je žena vegetariánka, nebude dítě ochuzeno o důležité stavební prvky? 

Živočišné bílkoviny jsou potřebné pro zdravý vývoj plodu. Proto by je vegetariánka měla doplňovat konzumací mléka a mléčných produktů. 

7. Kterým jídlem se dá ovlivnit vývoj jeho mozku a inteligence? 

Odpovím vtipem. Ptá se křesťan žida: „Jak je možné, že vy židi jste tak inteligentní?" Žid odpoví: „Je to tím, že konzumujeme hlavy z uzenáčů. Prodám jednu za 50 korun.“ Křesťan si dvě koupí, sní je a zamyslí se: „Celý uzenáč stojí 20 korun, tak proč jsem koupil od vás hlavu za 50?" A žid na to: „Vidíte, začíná to účinkovat.“ Takže doporučuji hlavy z uzenáčů. Obsahují jod. 

8. Které léky si může žena "naordinovat" sama? 

Obecně – lokálně podávané léky typu kapky do nosu nebo vaginální čípky jsou v těhotenství bezpečné a není nutná konzultace lékaře. Celkově podávané léky – antibiotika, proti bolesti a podobně by těhotná bez konzultace brát neměla. 

9. Proč některé ženy mají nevolnosti a jiné ani nevědí, že jsou těhotné? 

Všechno je individuální, jde o reakci těla na novou hormonální situaci. Plodu škodí přejídání matky od začátku těhotenství, proto se snaží potlačit chuť do jídla produkcí hormonů, které způsobují nevolnost. 

10. Ve kterém měsíci žena nabere nejvíce kilo? 

Na začátku těhotenství žena přibírá hlavně hromaděním vody a tukových zásob. Později se přidá i váha plodu, placenty, rostoucí dělohy a plodové vody. Přibírání je však rovnoměrné a samozřejmě přísně individuální. 

Sdílej na facebooku
Autor: Věra Bláhová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku