Chcete otěhotnět nebo naopak vůbec ne? Poznejte spolehlivě, kdy máte ovulaci

Chcete otěhotnět nebo naopak vůbec ne? Poznejte spolehlivě, kdy máte ovulaci
K určení ovulace je nejlepší kombinovat více způsobů
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
16. dubna  2016 
 10:00

Některé ženy tvrdí, že poznají ovulaci podle svých pocitů. Drobné tlaky v podbřišku, zvýšená chuť na sex a radost ze života. Jiné se jí snaží dopátrat různými metodami, aby mohly správně naplánovat početí. Jaké jsou základní metody, jak zjistit, kdy ovulujete?

Ovulace je období přibližně uprostřed menstruačního cyklu. Dojde k uvolnění vajíčka, které je asi 12 – 24 hodin připraveno k oplození. Spermie sice přežijí v pochvě několik dní, i tak je ale pro početí dítěte důležité načasovat sex právě na dny před ovulací. Existuje několik metod, jak ovulaci poznat.

Výpočet

...
...
Autor: Shutterstock
Není pravda, že ovulace probíhá uprostřed cyklu. Mnohem přesnější je, že proběhne přibližně 14 dní před menstruací. Z toho ale moc nevypočítáte. Pokud máte menstruaci pravidelnou, například po 30 – 32 dnech, můžete se na výpočet jakž takž spolehnout, ani tak ale není nic zaručeno. Řada žen má fázi po ovulaci kratší. Během mnoha cyklů neproběhne ovulace vůbec, jindy ji ovlivní nemoc nebo stres. Pro ženy s nepravidelným cyklem jde v podstatě o nepoužitelnou metodu.

Signály těla

Některé ženy tvrdí, že ji poznají samy od sebe. Podle mírné bolesti v podbřišku, která je malinko větší na jedné straně tam, kde se uvolňuje vajíčko. Podle dobré nálady, podle zvýšené chuti na sex. Jde pochopitelně o velice nespolehlivé určování plodných dnů.

Test müsli tyčinek: Zdravá svačina pro děti? Ani omylem, obsahují moc cukru, tuku i soli

Test müsli tyčinek: Zdravá svačina pro děti? Ani omylem, obsahují moc cukru, tuku i soli

Někteří lidé považují müsli tyčinky za vhodnou svačinu pro děti a výrobci je také tak doporučují. Pocit, že cereálie jsou zdravé a na celé tyčince…celý článek

Děložní hlen a čípek

O něco jasnější bývá pozorování děložního hlenu. Ten během cyklu mění svou podobu. Na začátku cyklu je ho minimálně, před ovulací se objevuje hustý a hrudkovitý. Během nejplodnějších dnů bývá řidší, je ho více a konzistence je často přirovnávána k vaječnému bílku. Po pohlavním styku může být zaměněn za partnerovo sperma nebo lubrikant, v případě gynekologického zánětu i za výtok, který ho doprovází.

Děložní čípek se také v průběhu cyklu mění. Můžete si ho nahmatat sama – při menstruaci je nízko tvrdý. Před ovulací začíná děložní čípek měknout a mnohem hůře se nahmatává, posouvá se nahoru.

Harper Beckham chodí na nehty, Suri Cruise se líčí stejně jako dcera Katie Price

Harper Beckham chodí na nehty, Suri Cruise se líčí stejně jako dcera Katie Price

Většinou to přijde u každé malé holčičky. Dříve nebo později zatouží po tom, aby měla nalakované nehty nebo namalovanou pusu. A často je úplně jedno,…celý článek

Ovulační testy

Domácí ovulační testy sledují v moči luteinizační hormon, který zapříčiňuje ovulaci. Ten je "dohledatelný" asi 12 – 36 hodin před ovulací. Jejich použití je jednoduché, pokud tušíte, kdy ovulaci máte, budou vám fungovat. Pokud vůbec ne, může se to také pěkně prodražit.

Měření bazální teploty

K určení ovulace je nejlepší kombinovat více způsobů
K určení ovulace je nejlepší kombinovat více způsobů
Autor: Shutterstock.com
Bazální teplota je ta, kterou naměříte každý den ve stejnou dobu za stejných podmínek. Většinou se měří hned po probuzení, ještě než člověk vstane, na stejné části těla, většinou v pochvě. V první části cyklu je nižší, po ovulaci se vlivem hormonu zvýší o 0,2 – 0,5 stupňů. V praxi to znamená, že zjistíte akorát, kdy ovulace proběhla. Na měření je potřeba pořídit si opravdu dobrý teploměr, používat stále stejný přístroj, často měnit baterku. Po zanesení teplot do grafu asi získáte pocit, že tomu vůbec nerozumíte. Nejspíš nebude vypadat jako ty ukázkové, na které jste zvyklé z článků. Pokud si budete měřit teplotu několik cyklů, možná se dopátráte nějaké pravidelnosti, nebo naopak ne.

Mobilní aplikace a web

Naštěstí žijeme v době moderních technologií a aplikací. A tak i s vyhodnocováním plodných dnů vám může pomoci počítač nebo mobil. Na internetu je velice oblíbená stránka www.fertilityfriend.com. Z mobilních aplikací jsou to například OvuView pro Android. Po hodnocení více než 33 tisíc uživatelů má 4,5 hvězdičky z pěti a je i češtině. Stejné hodnocení (ovšem od 100 000 uživatelů) má WomanLog, ten funguje i pro iOS. Přes 3 miliony hlasů dalo v průměru 4,5 hvězdičky také aplikaci Menstruační kalendář. Tyto všechny aplikace vám dokáží všechny metody kombinovat, kromě grafu bazálních teplot ukládají i informace o děložním čípku, hlenu, o vaší psychice, bolesti prsou nebo prapodivných chutích a na základě toho předpovídat průběh cyklu a hlavně plodné dny.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku